Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravim,
Byla mi tento mesic schvalena oficialne insolvence. Kontaktoval me spravce a uz jsem mu platila i tech cca 1000 korun za mesic unor jako poplatek spravci. Rikal mi, ze ted se vlastne bude 2 mesice cekat na prihlaseni pohledavek a klidne dalsi mesic bude trvat nez vsechny papiry sam preda soudu a soud tam da razitko. Moje otazka tedy zni, jak ted mam nalozis s tema 3 vyplatama co mi prijdou?
Strhavat se mi zacne insolvence az za ty 3 mesice takze ted vlastne dostanu 3× cca 25 tisic cisteho. Ma nekdo zkusenost co spravce v tomhle „mezidobi“ dela? Muzu si ty penize co zbydou po zaplaceni najmu a podobne nechat na uctu a uz si zacit setrit na horsi casy co ted 5 let budou, nebo jak dostane spravce za ty 3 mesice pristup na muj bankovni ucet tak mi cely ucet do nuly vyluxuje a da to na splaceni pohledavek jako mimoradnou castku? V tom pripade bude asi lepsi si vsechny penize vybrat a dat nekam do obalky ne? Nechci nic o*ebavat jen se ptam protoze nevim co mohu a co ne a jestli to vubec muzu utratit kdyz uz „mam insolvenci ale nemam razitko na papirech co spravce jeste nemuze poslat 2 mesice“
No počkej, když se přihlašují pohledávky, tak nemáš nic schválený. Jen ji máš podanou. Ten soud co „jen dá razítko“ podle tebe, tak teprve rozhoduje jestli ti insolvenci povolí nebo ne.
Jinak pokud nemáš žádný srážky z exekucí, tak bych ušetřené peníze vybral a nechal doma v obálce pro případ nouze.
Já bych spíše věril tomu, že pokud ti byly strhávány peníze za exekuce, tak ty srážky budou dál pokračovat ale firma je bude deponovat a čekat na rozhodnutí. Pak ins. sprabce napíše na soud, aby mu firma neprodleně deponované peníze poslala na účet. On pak z těch deponovaných peněz pošle dle disteibučniho schématu peníze věřitelům. Pro tebe plus, neboť to je v uvozovkách pro tebe mimořádná splátka, tudíž bych to viděl tak že, máš ke konci insolvence víc zaplaceno.Ja to měl taky tak.Do rozhodnutí o oddlužení byly veškeré exekuční srážky deponovány u zaměstnavatele…Taky si z těch peněz nechá ins. spravce něco na svou odměnu, ale to uvidiš v usnesení
Insolvence je běh na dlouhou trať. Já 6 měsíců z nezabavitelne častky posílal odměnu ins. spravci a to ještě nebyla insolvence schválena. Firma deponovala za tu dobu než přišlo rozhodnutí srážky v exekuci.Ins.spravce je pak dostal a poslal veřitelum. Ty peníze mi pomohly abych měl co nejvíce zaplacením teď mám za 2 roky už přes 30% zaplaceno a jedu dál. Čekají mne ještě 3roky..
@Cenarius Prave ze ji schvalenou mam. Kdyby mi ji neschvalili tak by se to zastavilo uz pri podani zadosti jak se mi to uz jednou stalo a musela sem doplnit neco co nam chybelo. Pravnik i spravce se semnou spojili a rekli mi, ze insolvenci mam povolenou a jedine co soud musi schvalit jsou podklady od spravce a to je v podstate jen jestli mam nejaky majetek a castky od veritelu, kteri se ted budou 2 mesice prihlasovat. Tak mi to teda bylo alespon receno, asi uz je zvykem pro ne to brat jako uzavrenou vec kdyz uz mi muj navrh soud schvalil s tim ze uz je to pak asi jen „formalita“ kdy to soud nezamita pokud neni fakt nejaky extremni duvod a podle toho co sem cetla tak v drtive vetsine soud da na zpravu toho spravce.. pokud spravce nema vyhrady tak by mi to snad nemeli zamitnout. Takze jestli sem to spatne pochopila tak se omlouvam. Jinak co se tyka ostatnich odpovedi tak zadne exekuce nemam ani jsem nemela takze mi doted chodila plna vyplata a nic mi deponovane u zamestnavatele neni ani skrz toho spravce. Proto nevim co mam ted s tema 2-3 vyplatama co budou jeste plne delat. Samozrejme se ve finale nejspis obratim na spravce a zeptam se ho ale chtela sem prvne vedet jestli to nekdo taky mel jak ja a jak to resil. V tom je prave ten problem ze jsem v podivne situaci kdy nemam exekuci ani srazky ale uz v podstate „jsem“ v insolvenci a mam ted jen 3 mesice cekat.
Pokud nemáš exekuce, tak peníze, které vyděláš mezi oběma usneseními soudu, nejsou nijak vázané a můžeš s nimi naložit libovolně.
@JTom Super diky, to jsem hledala
. Nevis nahodou co se stane s mym uctem v pripade ze mi soud tu insolvenci potvrdi i na finalni podobu? Co kdyz si ted za 3 mesice nasetrim treba 25 tisic ktere budu mit na ucte. Spravce si je pak vezme a necha mi na ucte nulu, necha mi tam nejake minimum nebo mi na to nesahne vubec? Nemuzu o tom nic najit.
@alzbeta1557 S účtem se nestane vůbec nic. IS z něj nemůže vybírat.
Pokud soud vydá usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty, bude na tobě, jak jej budeš plnit. Kdybys ho neplnila, soud by toto usnesení zrušil a nahradil by ho usnesením o řešení úpadku konkurzem.
Pro informaci si můžeš zadat do insolvenčního rejstříku nějaká smyšlená jména a podívat se na řešení úpadku jiných lidí v praxi.