Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, dneska jsem byla na screeningu a bohužel nedopadl dobře. Jsem z toho dost mimo, krev vyšla dobře, všechno negativní, velmi nízké riziko jak u DS tak u rozštěpu. Tak jsem se v čekárně radovala, že v těch papírech je všechno v pořádku. Pak zajdu k doktorovi ten udělal UTZ, komentoval všechno pozitivně a pak řekl, že to vyhodnotíme. A výsledek zvýšené riziko DS 1:90. Doporučil mi vyšetření plodové vody. Je mi skoro 36 let, myslíte si, že by to mohl udělat věk? Když bylo všechno v pořádku jak krev i UTZ z čeho vyšly tak špatné výsledky? Stalo se to někomu? Je někdo na tom stejně? Doufám, že mě někdo potěší!konvalinka
jelikoz ti je 36 tak te stejne poslou na plodovku, ne? vzdyt se automaticky posila od 35 veku
myslim, ze ti to mel vysvetlit MUDr, byt tebou tak tam zavolam, to riziko je dost
velke
Konvalinko nevím přesně podlě čeho to oni dělají, ale na UTZ měří i nějaké kůstky prcka, zda mají správné rozměry. Takže to nakonec vyhodnotil podle toho…nevím zda to může ovlivnit věk
Říká se že testy v prvním trimestru jsou přesnější, tak držím moc palečky ať výjde vše v pořádku
![]()
Tejchi, měří nosní kůstku, v papírech mám napsáno: nosní kůstka neměřena.
Tejchi, měří nosní kůstku, v papírech mám napsáno: nosní kůstka neměřena.
Tak to nevím…když jsi měla v papírech ok, podle čeho to pak tak určil??
![]()
Buť zkusit zavolat tmu Dr. ať ti to vysvětlí, nebo uvidíš na plodové vodě a budeš hned vědět pohlaví
Neboj…určitě vše dobře dopadne!! ![]()
Měří nějak kůži na zátylku, nějaké prosvětlení nebo co a s tím by to měli také srovnávat.
Konvalinko neplaš se doktoři se rádi pletou a věk taky sehrává roly mě tedy ta má čaroda na screening neposlala jen na tripl test a měla jsem DwS 1:75 a dělaly z toho drama v takovém věku a těhotná(je mi necelých41)na plodovku jsem šla a je vše v naprostém pořádku a já tvrdím že nám těmihle vyšetřeními chtějí jen strašit a stresovat. Držím palečky ať je všechno v pořádku ![]()
Já to měla stejně - vlastně hůř, riziko DS 1:13. Věk 36, utz v pořádku, v krevních testech nějaké odchylky, ale mně zas tak zásadní nepřišly, když to srovnám, jaké hodnoty tu holky na emiminu někdy uvádějí. Myslím,že věk v celkovém vyhodnocení hraje hodně velkou roli. Šla jsem na genetickou konzultaci, kde mi bylo doporučeno defacto ihned CVS (odběr choriových klků), aby se nemuselo čekat na AMC, která se dělá až od 16. týdne. Ještě ten den mi CVS udělali, průběh je to stejný jako u AMC, riziko potratu u obou se uvádí cca 1:200, což je nižší než riziko postižení, tak nebylo nad čím uvažovat. Naštěstí u nás dopadlo vše dobře, za 3 dny jsem měla výsledky, že je vše OK.
Přeju ti moc, ať dopadneš stejně jak já, říkej si, že máš pořád 90× větší šanci, že ti řeknou, že je vše v pořádku než naopak.
na NT screeningu se hledá nosní kůstka ale když ji nenajdou neznamená to že se něco dějě, sestřenici nenašli u miminka taky žádnou a nakonec to bylo tím že malá má nosánek jak knoflíčej ještě teď v roce. Taky se měří prosvětlení za krkem a to je taky důležitý číslo. To ti naměřili kolik? Já být tebou tak nepanikřím, krev vyšla dobře tak je veliká šance že je vše OK. Běž to prokonsultovat na genetiku a oni ti doporučí odběry plodovky nebo klků a podle toho se uvidí. Věřím že to bude v pořádku, ono je hodně důležitý v kterým týdnu na NT screening jdeš, pokud se doktror třeba sekl o týden nebo jsi měla třeba posunutou ovulku můžou být výsledky zkreslený
Ahoj! Tohle je výňatek ze stránek Gennetu, který screeningy provádí:
Screeningové vyšetření v I. trimestru se provádí ve stáří plodu 11 týdnů + 3 dny až 13 týdnů + 6 dní kdy lze určit stáří těhotenství změřením vzdálenosti mezi temenem a kostrčí plodu (CRL) a stanovit tak termín porodu. Optimální je vyšetření provádět ke konci 12. týdne, tedy při CRL cca 65mm. Při tomto vyšetření můžeme diagnostikovat již některé vrozené orgánové vady a hodnotit tzv. ultrazvukové markery pro onemocnění plodu. Důležitým znakem je výška prosáknutí podkoží na šíji (šíjové projasnění - NT). Výrazné zvětšení NT může znamenat riziko vrozené vady. Lze hodnotit přítomnost a případně změřit velikost nosní kosti (NB). Chybějící nebo krátká nosní kost zvyšuje riziko vrozené chromozomální vady. Kromě těchto standardních známek (markerů) vrozených vad je možno hodnotit i další nadstavbové markery a určit umístění tvořící se placenty. U vícečetného těhotenství se určuje zda se jedná o monochoriální/ bichoriální těhotenství – tedy či plody mají společnou placentu či ne. Součástí toho vyšetření je i biochemické vyšetření krve matky, kde se stanovuje hladina placentárních hormonů a bílkovin, PAPP –A a free βhCG. Na základě těchto vyšetření se stanoví kombinované riziko chromozomální vady pro plod.
Jinak věk skutečně riziko strašně snižuje. Takže třeba u mě(v závorce věk při porodu):
první dítě (31 let):
kombinované riziko z výsledků 1/1050
a při započtení věku 1/860
druhé dítě (33):
kombinované riziko z výsledků 1/2100
a priori dle věku 1/620
Vidíš ten obrovský rozdíl?
Jinak u vyšetření mám napsáno jen, že kůstka bya zjištěna, o měření ani slovo ![]()
Takže nezoufej, proto se celoplošně dělá v určitém věku odběr PV, ale nebála bych se toho. Zajisti si screeningový UTZ ještě ve dvacátém týdnu, kdy užje toho vidět víc, takže se zkontroluje celkový vývoj.
Holky, výsledky z tohoto prvního screeningu jsou hned ten den??
ava_ava píše:
Holky, výsledky z tohoto prvního screeningu jsou hned ten den??
Jo,pokud máš i výsledky z krve, která se odebírá nějaký čas před tím. Je to kombinovaný test biochemky a UTZ. Ale i když tu krev ještě nemáš, jako mně se to stalo u prvního, tak už jsou na základě UTZ schopni lecos odvodit a těmi výsledky z krve se to pak jen zpřesní.
moc díky, mám z toho hrůzu, je mi 35, o mimčo usilujeme už šest let, tři potraty za sebou, teď jsem v 10. týdnu, až tad daleko jsme to nikdy nedotáhli, vždy jsem potratila dřív, tak snad bude vše ok a nepotká mě ještě katastrofa v podobě velkého rizika na DS
ava_ava píše:
moc díky, mám z toho hrůzu, je mi 35, o mimčo usilujeme už šest let, tři potraty za sebou, teď jsem v 10. týdnu, až tad daleko jsme to nikdy nedotáhli, vždy jsem potratila dřív, tak snad bude vše ok a nepotká mě ještě katastrofa v podobě velkého rizika na DS
Pokud jsi v 10tt, tak bys měla příští týden absolvovat ten odběr krve, respektive být už objednaná na ten screening. Pokud ne, máš nejvyšší čas a neboj, většinou popisují to, co vidí rovnou. Zkus si tam užívat to, že miminko krásně vidíš a alespoň tu chvilku na to nemysli ![]()