Screening ve 2. trimestru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.8.12 20:23

dotaz

Dobrý den, chtela bych se zeptat: Me delal doktor UZ ve 2.trimestru uz v 18+2, stim, ze je vse v poradku…mam mu opravdu verit, neni to brzy, kdyz se toto vysetreni dela az ve 20.týdnu? A pak bych mela dotaz jeste za kamaradku: zezacatku tehotenstvi (myslim 10.týden) posilovala bricho zavazim o hmotnosti 30kg - nemohla tim nejak plodu ublizit? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.13 14:36

Ahoj, chci se zeptat, pokud na tento screening půjdu (zatím jsem v 14 týdnu). Zajímalo by mě co vše se tam provádí, tady píšete, že ultrazvuk přes bříško. Mě by ale zajímalo zda je tam i klasické vyšetření na koze?

• Citovat
  • Upravit
15404
12.1.13 14:37

Není tam klasické vyšetření na koze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.13 14:40

Uuuf tak to jsem si oddychla. Děkuji!

• Citovat
  • Upravit
74217
12.1.13 14:45

Neni, normalne jsem lezela na posteli/lehatku a doktor jen rekl at si povolim kalhoty, dal na bricho gel a pak po brise jezdil nejakou to mysi :-) a vse miminu premeroval ;-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.13 19:26

Ahoj, chtela bych se zeptat, zda na 2.screening muzu jit kdyz budu tt 19+5 nebo zda je jeste brzy? Predem diky

• Citovat
  • Upravit
29436
5.3.13 19:47
@Anonymní píše:
Ahoj, chtela bych se zeptat, zda na 2.screening muzu jit kdyz budu tt 19+5 nebo zda je jeste brzy? Predem diky

Ne, není to brzy. Můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
11.3.13 10:09

Screening ve II. trimestru a hladina AFP

zpět na přehled těhotenských termínů

V současnosti podstupují těhotné ženy biochemický a ultrazvukový screening ve II. trimestru. Metodika screeningu se však neustále rozvíjí, je tu snaha ze strany odborníků o zavedení screeningu již v I. trimestru (toto vyšetření není zatím hrazeno zdravotními pojišťovnami).

Ve II. trimestru, mezi 16. a 20. týdnem těhotenství je stanovena hladina AFP (alfa-1-fetoproteinu), lidského choriového gonadotropinu (hCG) a nekonjugovaného estriolu (uE3) v mateřském séru. Z naměřených hodnot je stanoveno riziko Downova syndromu nebo rozštěpu neurální trubice u plodu.

Zvýšené riziko Downova syndromu je při nižší hladině AFP a uE3 a vyšší hladině hCG. Screening je pozitivní u 5% těhotných (falešná pozitivita). Pomocí tohoto testu je dosahováno 60% záchytu Downova syndromu ve všech věkových kategoriích.

Zvýšené riziko rozštěpů neurální trubice, respektive páteře a lebky plodu (NTD) a přední stěny břišní (AWD) je při zvýšené hladině AFP.

Těhotné se zvýšenou hladinou AFP (alfa-1 fetoprotein) jsou odeslány k ultrazvukovému vyšetření, který je zaměřen na páteř a břišní oblast plodu.

Zvýšení MoM AFP nad 2,5 svědčí pro VVV (vrozené vývojové vady) nebo hrozící potrat či mrtvý plod.

Podrobné ultrazvukové vyšetření může vyloučit vadu u zvýšeného rizika NTD.

Pouze v případě nejasnosti, kdy je riziko vrozené vady plodu vyšší, než riziko potratu následkem invazivního výkonu, provádí se kontrola hodnot AFP spolu s dalšími markery přímo v plodové vodě (amniocentézou).

Je-li hladina AFP v krvi matky zvýšená, ale v plodové vodě normální, je NTD považován za vyloučený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zdeenaa
25.3.13 21:45

screening ve 2. trimestru

Ahoj holky, mám dotaz, nevíte někdo jestli se dá udělat screening v rámci zdravotní pojišťovny VZP? Za první screening jsme totiž zaplatili docela vysokou částku a péče nás za ty peníze rozhodně nenadchla. Nakonec mi byla zaměněna zpráva a doporučeno užívání léků na údajný vysoký neléčený krevní tlak, i když mám celý život nízký tlak, zpráva patřila jiné paní. Prakticky v 19tt se zjistila záměna, naštěstí jsem léky neužívala. Budu ráda když mi někdo někoho doporučíte ve středočeském kraji. Moc Vám děkuji.

• Citovat
  • Upravit
IamSherlocked
26.3.13 08:09
@Zdeenaa píše:
Ahoj holky, mám dotaz, nevíte někdo jestli se dá udělat screening v rámci zdravotní pojišťovny VZP? Za první screening jsme totiž zaplatili docela vysokou částku a péče nás za ty peníze rozhodně nenadchla. Nakonec mi byla zaměněna zpráva a doporučeno užívání léků na údajný vysoký neléčený krevní tlak, i když mám celý život nízký tlak, zpráva patřila jiné paní. Prakticky v 19tt se zjistila záměna, naštěstí jsem léky neužívala. Budu ráda když mi někdo někoho doporučíte ve středočeském kraji. Moc Vám děkuji.

To je hrůza! Mě taky řekli že mám těhotenskou cukrovku ale hned druhý den se to vyřešilo, doktorce poslali z laboratoře špatný výsledky :x Jinak ale screening ve 20.tt by měl být už hrazen pojišťovnou.

• Citovat
  • Upravit
12249
26.3.13 10:38
@Zdeenaa píše:

No tak to je silné kafe. Já mám tedy za sebou teprv 1. scr, ale neplatila jsem nic, měla jsem žádanku od dr.
Jen tak ti změnili zprávu? To ti snad měli všechna vyšetření udělat pro jistotu znova a ještě se pořádně omluvit :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LaurkaNavrcka
22.10.13 15:37

Taky jdu na 2.screening

Zdravíčko :mavam:, já jdu zítra a mělo by se jednat jen o měření plodu „Velký UZ“ kdy si doktor udělá pro sebe snímky různých orgánu, od žaludku, po srdíčko, pak se k nim bude vracet a kontrolovat je..atd. Zítra budu 20+5 a Triplle test mám za sebou už asi 4-5 týdnu, teď nevím přesně, díky bohu negativní :roll:, takže mi přijde zvláštní, že by Vám ho dělali až teď na screeningu.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1437
3.11.13 22:07

Ahoj, jsem na začátku 21. týdne, za týden jdu na velký UTZ. Nevadí, že mi nedělali tripple testy? Absolvovala jsem akorát krevní testy a UTZ v prvním trimestru, výsledky dobré. Potom už ale nic, akorát běžné kontroly. Žádné další testy z krve na určení vad plodu mi už tedy dělat nebudou, nevíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12249
3.11.13 22:22

@lemanka ahoj, od tripple testů se ustupuje, mě teda na ně dr. poslala a dopadly ok, ale důležitější a přesnější jsou výsledky prvotrimestrálního scr a velký uz, takže bych si s tím hlavu moc nelámala. Dělá se právě hlavně ten prvotrim. scr. Tripply hodně vycházely falešně pozitivní a pak zbytečně posílali na amc a tím se zvyšovalo i riziko potratů…tak mi to bylo vysvětleno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
3.11.13 22:25
@Janikula píše:
@lemanka ahoj, od tripple testů se ustupuje, mě teda na ně dr. poslala a dopadly ok, ale důležitější a přesnější jsou výsledky prvotrimestrálního scr a velký uz, takže bych si s tím hlavu moc nelámala. Dělá se právě hlavně ten prvotrim. scr. Tripply hodně vycházely falešně pozitivní a pak zbytečně posílali na amc a tím se zvyšovalo i riziko potratů…tak mi to bylo vysvětleno

No právě kvůli falešně pozitivním tripple testům jsem byla na amnio s první dcerou. Naštěstí vše v pořádku, takže jsem vlastně ráda, že tripple teď nemám, alespoň se nebudu tak stresovat. Ptám se, aby se něco nezanedbalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí