Screening ve 2. trimestru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3127
20.5.10 14:40

Screening ve 2. trimestru

Ahoj děvčata a ženy. Mám dotaz. Jak probíhá těhu screening ve 2. trimestru? Co se mi tam bude dělat? Měla jsem původně jít na screening k Apolináři, ale nakonec jsem byla přesměrována do Motola. Nemáte některá zkušenost?

Kolik vůbec screening stojí? Slyšela jsem různé názory, že některá těhulka neplatila nic a jiné platily 200-500.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18651
20.5.10 14:48

UTZ přes břicho plně hrazen pojišťovnou, připlácí se dle mě jen fotky a videa :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4627
20.5.10 14:49

Já jsem za screening ve 2. trimestru neplatila nic, je zdarma a jedná se o krevní testy, moč… Nic víc mi nedělali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
20.5.10 14:53

plně by ho měla hradit pojišťovna a je to UTz přes břicho.

Tiffany1 píše:
Já jsem za screening ve 2. trimestru neplatila nic, je zdarma a jedná se o krevní testy, moč… Nic víc mi nedělali

tož to nebyl screening ve 2.trimestru, ale porada s Tripl testama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
micky
20.5.10 14:57
lacenka píše:
plně by ho měla hradit pojišťovna a je to UTz přes břicho.
Tiffany1 píše:
tož to nebyl screening ve 2.trimestru, ale porada s Tripl testama?

Tak co je screening ve 2. trimestru? Je to krev (tripple test) anebo UZ ve 20.tydnu?

• Citovat
  • Upravit
3127
20.5.10 15:08
Tiffany1 píše:

Nejsou to triple testy? Mě to zní jako triple test! To se testuje krev na různé nemoci atd. O screeningu mi bylo řečeno, že je to něco na UZ, že se měří plod atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
20.5.10 15:09

:roll: koukám, že nejsem jediná, kdo neví, oč tam poběží! Jo, objednávali mě na 20. týden, tedy přesně na 21+1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12800
20.5.10 15:27
veverka-andy píše: :roll: koukám, že nejsem jediná, kdo neví, oč tam poběží! Jo, objednávali mě na 20. týden, tedy přesně na 21+1.

to bude tzv. velký UTZ. Ten by si platit neměla. Hradí ho pojišťovna. Kontroluje se jak je mimčo velké, roštěpy páteře nebo rtu, srdíčko, ledviny, močový měchýř, uvidíš i žaludek, počítají se prstíky atd. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
20.5.10 15:58

:hug: budou ti dělat kompletní a podrobný UTZ miminka přes bříško, kontrolovat všechny oragny jestli je má vyvinutý a jestli funguji, uvidíš na něm krásně drobečka ničeho se neboj, nebolí to ani tebe ani miminko, budete mít krásný zážítek a vem sebou tatínka at se taky pokochá :hug:

krev se ti nebere, to je u prvního sreeningu a triplle testů a moc ti kontroluji každou poradnu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
20.5.10 18:03

Ahoj tady je něco málo na čtení.Já šla na screening a nic sem neplatila.Myslím že při objednání ti řeknou jestli něco budeš platit.Tady je přesně popsáno co to je.Je to moc fajn i pro manžela tak si to užijte.

Ultrazvuková diagnostika v gynekologii a porodnictví

V současné době je v ambulantním zobrazování v tomto lékařském oboru nejvíce využíváno tzv. dvourozměrného zobrazení. Tato metoda využívá fyzikálního jevu odrazu a pohlcování piezoelektrického (akustického) vlnění na rozhraních prostřední a různé hustotě. Díky své neinvazivitě a při použití obvyklých diagnostických frekvencí vlnění i zanedbatelným rizikům poškození zobrazovaných tkání je konvenční ultrazvuk (UZ) dosud suverénní diagnostickou metodou v našem oboru.

V gynekologii je nejčastěji používána vaginální sonda. Její zavedení do pochvy pacientky je při vyprázdněném močovém měchýři a správné poloze vyšetřované ženy nebolestivé a šetrné. Výtěžnost vyšetření je maximální při mírném podložení pánve pacientky a při malé plynné střevní náplni. Není-li vyšetření vaginální ultrazvukovou sondou, dále jen TVS, z nějakého důvodu možné, je žena vyšetřena pomocí abdominální sondy (TAS) přes podbřišek. Na rozdíl od vaginálního přístupu je kvalita obrazu více ovlivněna obsahem dutiny břišní a optimálnější zobrazení je docíleno při naplněném močovém měchýři.

Při vyšetření se zobrazují orgány vnitřního genitálu a anatomické struktury malé pánve včetně jejich cévního zásobení, jenž je mapováno pomocí tzv. Dopplerovského zobrazení cévních toků.
Ultrazvukem je možno diagnostikovat celou řadu klinických stavů a patologií; nezhoubné děložní nádory - myomy, polypy děložní sliznice, cystické útvary na vaječníku, detekce ovulace pro tzv.koncepční optimum u metod asistované reprodukce, zpřesnění diagnostiky zánětlivých stavů a chronických bolestivých potíží v oblasti malé pánve – endometriosa, adenomyosa atd…

Porodnictví využívá ultrazvuk zejména pro neinvazívní prenatální diagnostiku plodu, a tzv. screening, neboli vyhledávací vyšetření některých chromozomálních vad plodu.
Používané frekvence vlnění a doba vyšetření nemají v našich diagnostických podmínkách negativní termický ani mechanický efekt na vyšetřovaný plod či tkáně těhotné ženy.

V průběhu těhotenství jsou těhotným ženám, jež jsou v péči našeho pracoviště prováděna tato vyšetření:

1.diagnostika gravidity – nejčastěji pomocí TVS, optimálně mezi 6.-8. týdnem od poslední menstruace. Toto vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění (dále) ZP. Slouží k potvrzení nitroděložního uložení gravidity, k určení její četnosti a ke zjišťování přítomnosti srdeční akce plodu. Současně je zkontrolována děloha (vyloučení přítomnosti myomatosy) a její okolí – vaječníky (vyloučení abnormálních např. cystických struktur atd).

2. screeningové vyšetření plodu na konci I.trimestru, optimálně mezi 12. až 14.týdnem těhotenství, přesný termín vhodný pro vyšetření je stanoven při diagnostice gravidity. Na našem pracovišti využíváme program vyvinutý pro časné vyhledávání chromozomálních vad plodu se zaměřením zejména na diagnostiku Downova syndromu – trizomie 21.chromozomu, dále Edwardova syndromu (trizomie 18.ch.) a zvýšeného rizika srdečních vad. Vyšetření se provádí v kombinaci s biochemickým vyšetřením vzorku krve ženy, jenž je odebrán v cca 2-týdenním časovém předstihu na našem pracovišti a zhodnocen akreditovanou biochemickou laboratoří. Ultrazvukovou diagnostiku provádí speciálně vyškolený tým lékařů. Kromě morfologie a růstu plodu, je diagnostika zaměřena na vyšetření oblasti krčku plodu, tzv. šíjového projasnění – nuchální translucence, NT a posouzení přítomnosti nosních kůstek na obličeji plodu. UZ vyšetření se provádí pomocí TAS při naplněném močovém měchýři, pouze v ojedinělých případech používáme TVS.
Při použití výše uvedeného softwaru je možno bezprostředně po provedeném vyšetření stanovit a sdělit těhotné individuální riziko chromozomální vady – nejčastěji trizonie 21. Na základě této informace je možno se dále rozhodnout o dalších metodách prenatální diagnostiky.
Uvedené UZ vyšetření a stanovení biochemických markerů chromozomálních vad dosud nepatří, navzdory své až o 30% vyšší výtěžnosti a přesnosti, mezi výkony hrazené ZP. Dosud byly těhotným poskytovány bez poplatku, vzhledem ke stoupajícímu množství těchto vyšetření není tento stav udržitelný, a proto bude toto vyšetření součástí tzv. těhotenského balíčku nadstandardních pojišťovnou nehrazených služeb zlepšujících komfort těhotné a a zpřesňujících neinvazivní diagnostiku možných vrozených vývojových vad (dále VVV) plodu. Specializované UZ vyšetření na konci I.trimestru má při optimálních vyšetřovacích podmínkách v kombinaci s laboratorními testy senzitivitu až 95% v detekci chromozomálních vad.

3. UZ vyšetření plodu v období II.biochemického screeningu, 16. až 18. týden. Opět se jedná o TAS vyšetření velikosti, růstu a morfologie plodu včetně uložení placenty v období tzv. biochemického screeningu zvaného triple test, je obdobně jako screening v I.trimestru, zaměřen na vyhledávání některých nejzávažnějších VVV plodu a rozštěpových vad páteře. Ani toto UZ vyšetření není ve standardním seznamu výkonů hrazených ze ZP a bude zpoplatněno v rámci tzv. těhotenského balíčku. Viz další text.

4. screeningové vyšetření plodu určené k detekci závažných VVV plodu v období mezi 20. až 22. týdnem gravidity. Slouží k odhalení závažných růstových a morfologických vad plodu. Posuzována je srdeční frekvence a struktura srdce plodu, chování plodu v děloze – jeho držení, uložení placenty, u indikovaných žen je možno provést TVS UZ k posouzení délky a funkčnosti děložního hrdla.
Vyšetření plodu je hrazeno z prostředků ZP. Vyšetření délky děložního hrdla je prováděno individuálně na základě doporučení ošetřujícího gynekologa a v těchto případech je hrazeno ZP.

5. screeningové vyšetření plodu a placenty v období mezi 30. až 32. týdnem gravidity se provádí ke zpřesnění polohy plodu, jeho růstu a uložení a funkce placenty, v indikovaných individuálních případech i s posouzením průtoků krve pupečníkem. Ze ZP je hrazeno vyšetření plodu a uložení placenty. U abnormálně probíhajících těhotenství je diagnostika zpřesňována specializovaným UZ vyšetřením průtoku krve pupečníkovými cévami, jenž je hrazeno ZP. Detailní vyšetření placenty a pupečníku u normálních gravidit je součástí nadstandardních pacientkou hrazených služeb.

6. vyšetření plodu ve 34. až 35.týdnu nepatří ke standardním vyšetřením, ale lze je provést na vyžádání těhotné, ke zpřesnění odhadované porodní hmotnosti, polohy plodu a množství plodové vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
9.6.10 14:37

ahoj holky, i já mám dotaz, jsem objednaná na velký ultrazvuk ve 2.trimestru a nejsem si jistá, jestli to není brzo. Jsem objednaná na zítra a podle těhu průkazky budu 19+6dnů /tedy končím 20 týden?/ od poslední menstruace. Je to v pořádku? Není to brzo? Doktor se mě totiž jen tak do telefonu zeptal, jaký jsem týden, odpověděla jsem, že končím 20 a on si mě pozval hned zítra 8-o . A teď tu dumám a nevím :roll: . děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
1.7.12 19:27

Screening Ahojky holky co to znaméná a co mi tam budou dělat jdu tam tuto středu a budu 15+4tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
1.7.12 19:46

Ahoj, taky jsem se chtěla zeptat. V 1. trimestru jsem měla screening úplně v pořádku a teď ve 20.tt (to mám za 3 týdny) mám jít na triple test a nevím proč. Jednou doktorka mluví o „velkém UTZ“, podruhé o triple testech a na strákách centra kam chodím je napsáno, že jde o integrovaný test. Tak v tom mám pěknej guláš, na co vlastně jdu??? Zítra (to budu 16+4) jdu na odběr krve pro ten test ve 20.tt.

• Citovat
  • Upravit
AlenkaPraha
14.8.12 16:48

Podrobný popis screeningu v 2 trimestru z gest.cz

Ultrazvukové vyšetření v 18. - 22. týdnu těhotenství

Ultrazvukové vyšetření v tomto období se stále řadí mezi jedno z nejdůležitějších a zároveň technicky nejnáročnějších ultrazvukových vyšetření v těhotenství. Je zaměřeno na detailní morfologické zhodnocení plodu, který v polovině těhotenství měří kolem 20 cm. Těhotná přicházející na toto vyšetření by měla mít již za sebou prvotrimestrální ultrazvukové vyšetření (kombinovaný test) ve 12. - 14. týdnu těhotenství (viz ultrazvukové vyšetření v prvním trimestru), případně biochemické vyšetření ve II. trimestru - tzv. tripple test. Novější a častěji prováděný prvotrimestrální kombinovaný test má za úkol kromě stanovení rizika na nejčastější genetické vady též orientační zhodnocení morfologie plodu, který však měří na konci prvního trimestru pouze 6-8 cm. V tomto období lze tedy pro malou velikost plodu a jeho orgánů zachytit pouze některé závažné vrozené vady. Proto pro detailní zhodnocení morfologického vývoje a růstu plodu je pro jeho dostatečnou velikost, pokročilejší vývoj jednotlivých orgánů a relativně dobré ultrazvukové podmínky nejvhodnější období kolem 20. týdne těhotenství.
Vyšetření probíhá nejprve zhodnocením a popisem základních parametrů jako je tvar, struktura dělohy, eventuálně délka hrdla děložního, vitalita plodu/ů, množství plodové vody, uložení placenty. Poloha plodu je ve druhém trimestru nestabilní, a proto ji popisujeme jako „labilní“. Dále přistupujeme k detailnímu a systematickému hodnocení jednotlivých orgánů „od hlavy k patě“. Dle doporučení FMF (Fetal Medicine Foundation) je pro maximální záchyt vad doporučeno prohlédnout plod v mnoha rovinách.
Hodnotíme mozkové struktury, rovinu zobrazující očnice, horní patro, detail horního rtu, profil hlavičky, jednotlivě horní končetiny, plíce, srdce s odstupujícími velkými cévami v několika zobrazeních, bránici se žaludkem a játry, ledviny, přední stěnu břišní s odstupem pupečníku, charakter střevních kliček, páteř a pánev plodu s močovým měchýřem, jednotlivě dolní končetiny.
V průběhu vyšetření provádíme též váhový odhad plodu z měření průměru a obvodu hlavičky, obvodu bříška a délky stehenní kosti. Závěrem vždy prodiskutujeme výsledek ultrazvukového vyšetření s těhotnou.
Bohužel ani toto detailní vyšetření nezaručuje 100% vyloučení všech strukturálních vad, některé vrozené vývojové vady nemusí být detekovatelné z více příčin. Mezi tyto příčiny patří např. obezita matky, nevhodná poloha plodu, menší množství plodové vody, jizvy na děloze a stěně břišní po operacích, děložní myomy, apod. Navíc některé vrozené vývojové vady mohou být detekovatelné až v pozdějších týdnech těhotenství anebo některé vzácnější drobné vady spadají pod detekční hladinu moderních ultrazvukových přístrojů – nemusí být detekovatelné vůbec i při příznivých podmínkách.

Pravděpodobnost záchytu jednotlivých vrozených vývojových vad je i na opravdu kvalitních přístrojích stále nižší než bychom si přáli. Procento záchytu můžete případně najít na:

http://www.rcog.org.uk/…nd-screening
http://www.actabiomedica.it/…verrotti.pdf

• Citovat
  • Upravit
Džejn1988
20.8.12 12:04

Ahojky,
v 16+4 jdeš na Tripple testy a ve 20tt půjdeš na velký UTZ! Výsledky krve - na ně se pár dnů čeká, tak Ti možná konečný výsledek řekne jeden den, na velkém UTZ :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky