Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, zajímalo by mě komu to tak prcek taky provozoval. Na konci 8 měsíce si syn sedl, super krásně šikmý sed ze čtyř
. Nechápu tedy pro se pořád plazí a neleze po těch čtyřech
. Předevčírem kousek popolezl ale od té doby nic a zase se jen šune po pupku
. Jak ho motivovat aby se rozlezl? Popřípadě jak to bylo u Vás?
@Ivčis nech ho byt
ma svoje tempo evidentne nema potrebu lezt po 4 tak proc by to delal.
Me prvni obchazel v 10m nabytek teprve z toho si sedl a zacal lozit po 4, druhy ukazkove ctvernozkoval dle tabulek. Chodit zacli oba stejne az mnohem pozdeji. Treti je ve hvezdach. Kazde ditko ma sve tempo vyvpoje aolud je to v ramci mezi nejvic mu prospejes kdyz ho nechas na pokoji ![]()
Konzultovala bych to s dětskou doktorkou. Nemusí to nic znamenat. Sestřenice syn se neplazil, nelezl po čtyřech, položil se na bříško, nasunul pod sebe nohy a prudce se odrazil - jako když klouže tučňák po břiše. Seděl normálně a normálně začal chodit. Dneska ho už zajímají holky a je naprosto v pořádku ![]()
Ale doktorky bych se zeptala - pro vlastní klid a jistotu.
@Ivčis kluk se z pérování na kolínkách zničehonic postavil a hned posadil. Pak teprve začal lízt, ale považoval to za nutný zlo, takže se tomu vyhýbal, jak čert kříži.
On na to přijde sám, neřešila bych to, obě moje děti si sedli z polohy na kolínkách a stejně se dál ještě nějakou dobu plazili
Já se jen divím tomu že když ví naco má ty kolena tak proč to nedělá? Nikdy jsem neviděla nikoho si nejdřív sednout a až pak lozit. Jinak je moc šikovnej, klekne si když se o mě opře už se zkouší i pustit. Plazí se rychle jako blázen a sedne si ukázkově ![]()
@Ivčis píše:
Já se jen divím tomu že když ví naco má ty kolena tak proč to nedělá? Nikdy jsem neviděla nikoho si nejdřív sednout a až pak lozit. Jinak je moc šikovnej, klekne si když se o mě opře už se zkouší i pustit. Plazí se rychle jako blázen a sedne si ukázkově
asi je pro ně lození po kolínkách náročnější než plazení, musí si to třeba v hlavě pořádně promyslet, jak na to
.Vážně se ničeho nebojte, poleze
@Ivčis u nás to bylo úplně stejné. Dcera začala sedět a pak začala rovnou chodit (v 9 měsících). Až když už chodila si občas usmyslela, že poleze po čtyřech ![]()
Malej má 10 měsícu a sedí, ale po čtyrech neleze, zkoušel to, ale nejde mu to, takže se na to vykašlal a jen se plazí, slyšela jsem že některý děti nelezou jen se plazí, neřeším, každé dítě je jiné
Nám doporučili dávat malýmu překážky, přes který by ležel. Sice to asi moc nepomohlo, napřed začal obcházet nábytek, ale teď už ukázkově leze ![]()
Taky si nejdřív sedl. Koupila jsem velký koberec do obýváku (máme lino), aby mu to neklouzalo. A trochu ho štelovala na kolínka. Naštěstí prcek je dost šikovný a zvládl to sám. Lezl asi měsíc a začal chodit.
@Lidym My máme plouvoučku to mě ani nenapadlo že by to mohlo být kvůli tomu ![]()
Můj syn byl hodně „líný“ a pohodlný, když už se dlouho plazil a na kolínka nechtěl a nechtěl (bylo mu 12m), tak jsem mu dávala kostičku za bodýčko na bříško. Takže ho to při plazení tlačilo a musel na čtyři (uměl to, ale plazení bylo rychlejší). Vždycky na pár hodin denně (2-3) a naučil se rychle.