Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak u šelestů žádné pravidlo čím větší šelest tím horší či menší vada neexistuje. Jsou šelesty funkční, tedy na zdravém srdci např. při anemii, tachykardii…a šelesty patologické - při nějaké vadě. Systolický šelest může být funkční i patologický, diastolický bývá patologický. Podle mě každý šelest na srdci by měl být vyšetřen echem. A jestli jsi před 5 lety měla nějakou malou nedomykavost měla by se zkontrolovat. Rozhodně se nijak nestresuj, u systolických šelestů se často nic nezjistí. A i pokud se zjistí nějaká lehčí chlopenní vada, tak většinou trvá hodně dlouho než se z ní stane významná vada která potřebuje operaci.
Neboj se, hlavu vzhuru! to, ze mas selest neznamena, ze musis byt vazne nemocna. ja mam selest, nedomykavost trojcipe chlopne atd. a ziju uplne normalne
urcite je ale dobre na to echo chodit, pro klid duse ![]()
Byla jsem nedávno na plicním, jen preventivně a doktorka mi řekla, hrozná selest na srdci a bla bla bla a hned mě objednala na echo
já samozřejmě hned v panice, že mám nemocné srdce,…
na echu mi později taky nějaký nález napsali, ale s tím, že je to jen kosmetická vada, kterou má každý druhý a že to vůbec nic není a nemá to na nic vliv. Akorát ať si třeba za 5 let přijdu znova, ale paní doktorka mě ujišťovala, ze si s tím vůbec nemusím lámat hlavu a obvodní to samé
kolegyně měla také to samé, byla tam asi před 10 lety a od té doby ne
je mi 26
prý srdce jako zvon
ničeho se neboj, bude to v cajku
držím palce ![]()
Ahoj, oživuji diskuzi. V 15letech mi praktická doktorka při preventivní prohlídce zjistila šelest na srdci a poslala mě na kardiologii.Tam mě vyšetřili a vše uzavřeli jako systolický šelest, bez nutnosti dalších kontrol, vše mohu dělat bez omezení. Neměla jsem žádné potíže, jen jsem často vnímala odjakživa bušení srdce.Ale jsem od přírody velký stresař a nervák, což na tom má asi taky podíl. Když mi bylo 25let a přešla jsem k nové obvoďačce, poslala mě na kontrolní echo, vše ok. Nyní je mi 38let, mám dvě děti a s přítelem chceme třetí a jelikož to nejde, začali jsme dojíždět do Caru kde jsme prošli spoustou vyšetření, včetně imunologie, kde mě doktor při vyšetření upozornil jestli vím, že mám na srdci selest. Rikam ano vím a že vyšetřena jsem byla, ale on začal že ten selest je dost hlasitý a že by to zkontroloval. Tím mě dokonale vyděsil a já se bojím že mám nějakou vážnou srdecni vadu
Ještě řekl že nevinne selesty většinou do dospělosti vymizí. Ve zprávě stoji:systolicky selest nad hrotem i aortou s maximem nad hrotem plus podíl diastolickeho selestu? Na echu jsem ještě nebyla, mám strašný nervy, jen na to vyšetření pomyslím je mi úplně špatně. Potrebovala bych nějaký oblbovak nebo nevím. Anonym kvůli zdravotním informacím.
@Anonymní píše:
Ahoj, oživuji diskuzi. V 15letech mi praktická doktorka při preventivní prohlídce zjistila šelest na srdci a poslala mě na kardiologii.Tam mě vyšetřili a vše uzavřeli jako systolický šelest, bez nutnosti dalších kontrol, vše mohu dělat bez omezení. Neměla jsem žádné potíže, jen jsem často vnímala odjakživa bušení srdce.Ale jsem od přírody velký stresař a nervák, což na tom má asi taky podíl. Když mi bylo 25let a přešla jsem k nové obvoďačce, poslala mě na kontrolní echo, vše ok. Nyní je mi 38let, mám dvě děti a s přítelem chceme třetí a jelikož to nejde, začali jsme dojíždět do Caru kde jsme prošli spoustou vyšetření, včetně imunologie, kde mě doktor při vyšetření upozornil jestli vím, že mám na srdci selest. Rikam ano vím a že vyšetřena jsem byla, ale on začal že ten selest je dost hlasitý a že by to zkontroloval. Tím mě dokonale vyděsil a já se bojím že mám nějakou vážnou srdecni vaduJeště řekl že nevinne selesty většinou do dospělosti vymizí. Ve zprávě stoji:systolicky selest nad hrotem i aortou s maximem nad hrotem plus podíl diastolickeho selestu? Na echu jsem ještě nebyla, mám strašný nervy, jen na to vyšetření pomyslím je mi úplně špatně. Potrebovala bych nějaký oblbovak nebo nevím. Anonym kvůli zdravotním informacím.
No tady hodně záleží jestli se změnil charakter šelestu. Pokud ano, tak je echo na místě. Pokud ne, tak se udělat po těch letech klidně může, je to neinvazivní vyšetření, ale nečekala bych nějakou patologii. I dobře slyšitelný šelest může být na zdravém srdci, naopak u sotva slyšitelného šelestu může být i těžší srdeční vada. Pokud doktor slyšel i diastolický šelest (bývá hůř slyšet a podle toho otazníku si asi nebyl jistý), tak bych echo určitě udělala.
Ahoj všem, já teď byla na prevenci u obvodní a prvně také slyšela šelest, poslední ko byla v r. 2018 mám se také objednat na kardiologii ještě mi prvně naměřila vysoký tlak 150/90 vždy sem měla nízký někdy i extremně i sem omdlévala, i u lékařů vždy nízký tlak, tak mám dva týdny kontrolovat a pak se dle výsledků uvidí, nějak se nebojím, nic mi není, sice už nejsem nejmladší, ale cítím se na méně je mi 43 a také chci ještě miminko, tak doufám, že je vše ok nebudu brát žádné léky, když nebudou potřeba, také mě napadlo, že bych třeba už mohla být těhotná, což zjistím až v těchto dnech a ten tlak by mohl být k tomu, ale možná je ještě brzo, u lékařky sem byla ve středu. Také sme přemýšleli, že by to mohl být posttkovidový syndrom, nyní už nezjistíme, zda sem koronu měla poněvadž sem naočkovaná, ale doktorka říkala, že ani toto nevylučuje.
Zdravím! Je tu někdo kdo má šelest na srdci a nic to nebylo? Před asi 5ti lety jsem byla na echu srdce a ve zprávě jsem měla slabou nedomykavost chlopně. Nicméně to nikdo neřešil. Dnes jsem změnila lékařku a ta mě poslouchala fonendoskopem a poslala mě na echo znovu, že tam mám dost hlasitou šelest. A že u šelestí víceméně platí že čím víc je slyšet tím menší problém to je. No a já, samozřejmě, nad tím celý den přemýšlím. Dost mi přeskakuje srdce občas, Holter byl negativní, ale přeci jen by mě zajímalo a možná uklidnilo kdyby mi tu napsal někdo že mu taky srdce šelestí a je v pořádku. Je mi 22 let.
Díky! A anonym prosím ponechat, zdravotní stav.