Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já procházím něčím podobným, když mě vteřinku nevidí tak zacne Natálka hrozne plakat, ani na záchod nemůžu jít, když třeba varim tak se mi přilepí na nohu a nepustí se, někdy je to fakt na palici, ale musí se to vydržet ![]()
TAk už nás to taky postihlo
. Malej 15m doteď úplně v pohodě, ale posledních 14 dní beze mě ani ránu. Není chovací, ale jak mě nevidí, tak konec. Dnes měl být na víkend u babičky a za hodinu jsme si pro něj jeli neb ječel jak pavián a to ještě před 2m nebyl problém. Zrovna teď bych potřebovala chvilku oddych, ale nějak nehrozí. Malej je jinak usměvavý dítě celkem hlasitý, ale ne uřvaný, tak doufám, že ho to brzy přejde. Máte zkušenosti, jak dlouho to u vašich dětí trvalo?
Taky poprosím o radu. Náš roční synek usínal celý rok sám krásně v postýlce. Nikdy nebyl sebemenší problém. Od Silvestra, kdy na par hodin hlídali moji rodiče je vše jinak. Malej neskutečně řve a ječí, hned, jakmile ho dám do postýlky. Vydrží to hodinu úplně klidně. Trhá mi to srdce. Každých 5minut tam jdu, pohladim, položím, dam dudlík, nabumbat a odcházím… Estivilova metoda… Už 5dni a úplně bez výsledku. Nevíte jak na něho? Když jsem u něho, je klid, jakmile odejdu, je konec. Neuveritelnej hysterak a jekot. Diky za rady
My to měli podobně, prostě chtěl vědět, že jsem v ložnici s ním a byl klid! Vydržela jsem to, lehla jsem si do své postele a on během chvilky usnul, za nějaký čas už mě tam zase nepotřeboval ![]()
To už jsem taky zkoušela. Ale usnul až asi za 2 hodiny… A to teda dennodenně praktikovat nechci
Ahojky maminy, máme to samé, holčička 8 měsíců a separačka. je to na bednu, ale mám výhodu, že bydlím vedle našich a ty kdykoliv ochotně pomůžou, pohlídají, malá s nimi je ráda, miluje je, takže paráda. ale i tak, ráno vstaneme a malá si vydrží hrát cca 3 minuty sama, to stihnu si umýt obličej a dát vodu do konvice a pak to začne -hudrá, plazí se za mnou, pláče. je to na hlavu, ale halt to tak je. rozhodně si nemyslím, že to je výchovou!! malá usínala do 7 měsíců v přítomnosti mé i manžela, jeden čas i sama!! ted usne jen se mnou, jinak pláče. tak tu u ní sedím mám tu notas, ona si hraje a pak jí uspím, ale ta dopoledne jsou krutá. nejspokojenější je, když si k ní sednu. někdy se na ní i utrhnu, když hudrá moc dlouho a já fakt musím něco dodělat (většinou její jídlo). no a pak mi to je líto, ale já jsem halt už taková. je to někdy těžký bejt máma, ale hlavní je, že jsou děti zdravé a ostatní se dá vydržet ne? akorát ted má do toho zuby takže masakr na druhou ![]()
držím palce všem maminám a přeju pevné nervy. ![]()
Ahojky, u nás se to taky rozjelo. Dcerce bude 9 měsíců a všechno jen se mnou. Manžel nemůže ani mýt, nic. Prostě když není maminka, nastane pláč. Tak nějak tuším, že musím vydržet, než to přejde, ale nevíte jak dlouho to bude trvat? Je mi jasné, že u každého dítěte je to jiné, ale jak dlouho to trvalo u vás? U nás to nastalo tak plíživě, takže jen hádám, jak dlouho to trvá. Snad 2 týdny?
Jsem z toho dost šílená, protože malá nechtěla dlouho příkrmy, jen prso (z flašky odstříkaný taky nechtěla), takže sem od porodu byla bez dětí snad 3×(a to jen na chvíli) a už mi z toho šibe
Chtěla bych na chvíli vypnout a s touhle krizí je to zas v nedohlednu ![]()
Ahoj, prosím zkušenější o radu.
¨
Jsem si vždycky myslela, že separačku poznám, ale teď si nejsem jistá… ![]()
Malej má 15 měsíců, od roka chodí a na ruce nechtěl nikdy, teda půl roku jsem ho pronosila, ale pak si začal stoupat, lozit, chodit,… prostě nosit jsem ho nikdy nemusela.
Když něco chtěl, tak mě chytl za ruku a odvedl a ukázal na to, co potřeboval. Poslední skoro měsíc je ale takovej, že mě chytne, jako by mě zas chtěl odtáhnout, ale hned, co stoupnu, tak chce do náruče. Když jen umývám nádobí, tak je hned u nohy a zas chce do náruče.
skoro mě dá se říct teď nenechá nic moc udělat.
Co se spánku týče, to má svoji postel nalepenou na naši, kolikrát se v noci vzbudí a já se po očku dívám, že se rozhlíží a přeleze k nám a zas spí.
Jinak co se hlídání týče, to chodí s dědou a babičkou ven normálně, je zvyklej 2× týdně s nima chodit ven, to mi v pohodě zamává, když odcházejí…
Je to prostě jen nějaký období nebo už to mám brát jako separačku?
A není to jedno? Moje dlouho kojený, věčně mazlený a nošený dítě je najednou úplně samostatný.
@Sibyla0 no není mi to jedno, když se ptám
to si nemyslím, že by nebyl samostatný nebo já nevím co, o to vůbec nejde. mazlený a chovaný apod.je víc jak jeho 80% vrstevníků.
@dani24687 já spíš myslela, proč se vlastně ptáš? Není pravidlo, že už je tu separačka, už je tu období vzdoru. Prostě se pořád mění, za pár týdnu bude zase něco jiného. A znáš to, vše se dá svést na zuby, třeba prostě není ve své kůži kvůli tomu.
@Sibyla0 protože jsem byla u kamarádky a ona říkala, že není dobrý ho pořád tahat, když čekáme druhý (což si nemyslím, ale to je jedno) a já jí říkala, že teď chce být pořád na rukách a ona že to může být separačka, ale ona s tím nemá zkušenosti, takže se ptám těch, co mají
Spíš čistě ze zvědavosti… Jo, na zuby už nic nesvádím, to jsem dělala poslední dva měsíce
a nikde nic, takže zuby už ne
ale chápu, jak to myslíš ![]()
@dani24687 nepřipadáš mi jako ten typ, co si dělá něco z toho, co mu někdo říká
Budiž ti omluvou, že jsi v tom, dá se to svést na hormony.
A zuby - hele malá je na zabití, včera poslintala komplet polštář a jsou tam horní pětky, tudíž mám smolíka, už je má komplet, už to nemám na co svádět.
@Sibyla0 ne, z toho já si nic nedělám, jestli myslíš to, co říká kamarádka, mně nevadí ho „tahat“ on je drobnej a není to žádná zátěž, ale vrtalo mi to hlavou, protože co se separačky týče, tak mě nikdy nenapadlo, že by to mohlo být toto, že každej to popisuje jako nějaký horor, víš jak
Tak jsem byla zvědavá, ale jako jo, máš pravdu, že je to jedno, že v jeho ani mým jednání nezmění nic to, jestli to separačka je nebo není a že je to prostě pořád něco, jednou to, pak to, ale jestli by toto měla být separačka, tak sem v klidu, víš, jak to myslím.
@Sibyla0 jinak kamarádky 14 měs. holčička má už prořezaných všech 20 zubů, všechny velký, pětky prořezaný čerstvě. o žádném prej nevěděli. závist.