Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@katulka.k píše:
@baghira Když mi dítě nevezmou a půjdu bombardovat zřizovatele, tak další třídu otevřou stejně nejdřív příští rok! Ten rok se mám jít radši s děckem pást, abych náhodou nenarušila etický kodex?
Mám 80 přihlášek a 30 volných míst. 99% těch mamin mi tvrdí, že nutně potřebují přijmout, protože… Moc ráda bych je vzala všechny - poradíš mi, jak všem vyhovět?
@baghira Já ti neříkám, že můžeš vyhovět všem…jen se zastávám fanfulika, že si to šla domluvit. Já vím, že ředitelky za to v podstatě nemůžou, ale nemůžou se divit ani těm matkám, co přijdou s pláčem, že nebudou mít co do huby…pak už je otázka, zda to zařídit jde nebo ne, ale zkusit to prostě musí ![]()
@katulka.k Katulko, já se nedivím a lidsky to chápu (jsem taky pracující máma). Jen mě velice nadzvedlo slovo „vyhrožovat“, byť v uvozovkách. Protože bohužel znám nejenom maminky rozumné, které chápou, že se jim snažím vyhovět a dělám, co můžu - ale i maminky slovně agresivní, které pochopit nechtějí nebo neumí. A toto mi zkrátka přišlo jako ten druhý případ.
Tohle je prostě systémová chyba, zřizovatel ví, kolik dětí bude, tři roky dopředu - a měl by pružněji reagovat na potřeby obyvatel ve své obci. Vím, že je vám to k ničemu - ale zlobit se na ředitelku nemá smysl. Ale to už jsme se dostaly jinam.
Přeju všem, aby se jim dětičky dostaly do školek - zcela upřímně ![]()
@baghira Tak to už jde potom především o slušnost
. Snad i my se dostaneme ![]()
@Januliiik, jsem jedna z těch mamin na mateřský, co šoupnou starší do školky a hotovo
. Nezlob se, chápu tvoji situaci, příští rok po druhým dítěti to budu řešit taky.. Ale na druhou stranu, školka je tady nejen pro rodiče, ale taky pro děti a upřímně, měla jsem ho doma i tak rok navíc a už si fakt nedokážu představit, co bych dělala doma se čtyřleťákem; prostě už potřeboval mezi děti a začít se otloukat. Takže prosím, neodsuzuj, dokud nepoznáš…
@baramal Jasně, čtyřleťáka už by měli vzít, kvůli samotnému dítěti, ale taky si myslím, že pokud se rozhoduje mezi tříleťákama, tak by měly mít přednost ty děti, jejich rodiče chodí do práce před těmi, co mají maminku na mateřské. To je snad logické a naivně si myslím, že to tak i funguje ![]()
@baramal píše:
@Januliiik, jsem jedna z těch mamin na mateřský, co šoupnou starší do školky a hotovo![]()
![]()
. Nezlob se, chápu tvoji situaci, příští rok po druhým dítěti to budu řešit taky.. Ale na druhou stranu, školka je tady nejen pro rodiče, ale taky pro děti a upřímně, měla jsem ho doma i tak rok navíc a už si fakt nedokážu představit, co bych dělala doma se čtyřleťákem; prostě už potřeboval mezi děti a začít se otloukat. Takže prosím, neodsuzuj, dokud nepoznáš…
Tak jako pokud mají místo ve školce proč ne, ale jinač to nepochopím. A nejsem ve svém okolí sama kdo to nechápe. A mám i kamarádky, které mají doma i mimčo a staršího sourozence, protože ví, jak to je s místama ve školce a to jejich třeba vezme někdo, kdo to opravdu potřebuje a ne jen proto, „aby měl doma klid od staršího děcka“
@katulka.k píše:
@baramal Jasně, čtyřleťáka už by měli vzít, kvůli samotnému dítěti, ale taky si myslím, že pokud se rozhoduje mezi tříleťákama, tak by měly mít přednost ty děti, jejich rodiče chodí do práce před těmi, co mají maminku na mateřské. To je snad logické a naivně si myslím, že to tak i funguje
přesně, takhle by to mělo fungovat a přednost by měli mít pracující rodiče, ale takhle to bohužel nefunguje
![]()
@Liz píše:
Třeba ti trochu pomůže tohle
http://www.rodinaaja.cz/index.php?…
ten návod jsem pročetla, ale v Praze a okolí mám opačné zkušenosti. Periferie a okraj města bez šance. V centru města naopak volno. Nabídka sponzorského daru: ředitelka mi narovinu řekla, že když něco budou chtít, tak si řeknou po přijetí do školky
I když mi ředitelka řekla, že postupovala dle předpisů ( trvalé bydliště, datumy narození…), tak mi kluka nepřijali a nakonec jsem zjistila, že tam vzali chlapečka, co je jen o 3 dny MLADŠÍ…
Ještě se můžu podívat do toho jejich spisu, jak postupovala, ale nevím, co tam najdu…
Co myslíte, má cenu psát odvolání? A komu? Ředitelce nebo kam?? To asi bude v dopise, který mi toprve přijde, co?
Ale co myslíte, má to cenu?? Myslíte, že by šlo o pochybení ředitelky?? Měla bych šanci?
Díky.. ![]()
Příspěvek upraven 10.05.13 v 23:08
@Lenka512 Pokud má školka v kritériích přijetí, že přijme děti s trvalým bydlištěm a pak podle věku…nic s tím neuděláš…3 dny jsou 3 dny…je starší než Tvůj…blbý, já vím…jediná šance, že zjistíš (nevím jak) že někdo před tebou (maminka) je třeba na mateřské a mohla by s dítkem být doma a ty jsi naopak samoživitelka a MUSÍŠ do práce…což je asi sience fiction, že jo…
Odvolání dát můžeš…určitě do školky volej…v červnu i o prázdninách…v přípravňáku…i začátkem září…třeba se někdo odstěhuje…
@Jitka1976 promiň,
napsala jsem to špatně, už jsem to opravila…
ten chlapeček je MLADŠÍ než můj syn…
Vím, že pracuješ ve školce…víš, co je v tom „spisu“, kde se mohu podívat, jak bylo postupováno při vybírání dětí??
Pokud tam nebudou jen datumy narození dětí, které byly přijaty (beze jmen), tak je mi to k ničemu, ne?
Díky.
@Lenka512 Můžeš dát podnět k přezkoumání důvodů, proč nebylo Tvé dítě přijato…písemně k zřizovateli Mš (většinou obec), ten má povinnost tuto stížnost přezkoumat a případně, pokud ředitelka udělala chybu (ať už omylem, že se přehlédla v datu narození, nebo „schválně“..že slíbila někomu místo-což doufám, že ne…)jí napravit…tzn.by mělo být přijato Tvé dítě…ale neznám kritéria…jestli ředitelka přihlížela k tomu, že ta maminka před tebou je třeba sama nebo tak něco…napiš zřizovateli…
@Jitka1976 a myslíš, že je vhodné do toho podnětu o přezkoumání psát, že vím o tom, že je tam mladší dítě, než to moje?
Nikdy jsem nic takovýho nepsala…to zas bude něco
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.