Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně říct dítě, že jsem blbá nebo debil, natož do mě mlátit, tak ho seřežu tak, že si tyden na zadek nesedne. A se vším by měl útrum. Zalézt do pokoje a dát nějaké úkoly, utřít prach, vyluxovat…
Dokud mu to bude procházet, tak to bude zkoušet dál a dál.
Já svému strejdovi jednou řekla „nazdar Milane“ a dostala jsem od mámi takovou facku, že jsem skončila na zemi. Sice jsem občas dostala na zadek, ale nikdy bych si ji nedovolila nadávat, natož ji uhodit. A rozhodně z toho nemám žádné trauma.
Mám pocit, že se poslední dobou vychovává dítě způsobem, že je autorita on sám a ne rodiče. Z dítěte se dnes dělá Bůh a ono se pak i tak chová. Najednou rodič zjistí, že se mu dítě vymyká a šup s ním do poradny k psychologovi.
@pajisek90 píše:
Já svému strejdovi jednou řekla „nazdar Milane“ a dostala jsem od mámi takovou facku, že jsem skončila na zemi.
A proc proboha?? ![]()
Ty bezne na sourozence rodicu mluvis stylem „dobry den, pane stryc, doufam, ze jste mel prijemny tyden?“
Nechapu co je na osloveni Nazdar Milane tak zavrzenihodne??
Nemyslím, že se děcko takto začne chovat poslední dobou, nevěřím. Náznaky bývají mnohem dříve, jen děcko pritvrzuje a rodiče přehlíží. Takže dělat máš to, že se přestanete vymlouvat na školku a začněte vychovávat. On už ty hranice nekolika násobně překročil. Toto mít doma, tak hodně pritvrdim. A co jako, že je jinak šikovný? Takže je inteligentní a ví co dělá a dělá to jen tak, kam ho pustite. A manžel jej jak vychovává?
@unuděná Protože nás vychovávali k účtě ke starším. Normálně jsem mu říkala strejdo. Žádný pane nebo dobrý den. Prostě jsem měla říct ahoj stejdo. Nazdar jsem mohla říkat kamarádům, ne dospělým.
@pajisek90 Přesně, ta úcta. Pro některá děcka absolutně neznámý pojem.
@pajisek90 trochu divná reakce, nemyslíš? za to, že jsi řekla jménem svému strýci? asi nechápu příčinu..? vysvětlí mi to někdo?
@unuděná píše:
A proc proboha??
Ty bezne na sourozence rodicu mluvis stylem „dobry den, pane stryc, doufam, ze jste mel prijemny tyden?“Nechapu co je na osloveni Nazdar Milane tak zavrzenihodne??
třeba se nejmenoval Milan ![]()
@Tamtama píše:
třeba se nejmenoval Milan
Ja mam uctu i k tchyni a presto ji oslovuji jmenem a klidne pridam i to „nazdar“.A to ani neni prima rodina, kdezto strejda ano.Tomu svemu klidne reknu i „nazdar vole“,pokud u toho nejsou deti. Nejake oslovovani a korektni mluvu v rodine moc neresime-maximalne k tem nejstarsim clenum.Zato bych nikdy nezapomnela pozdravit, poprosit nebo podekovat klidne i uplne cizimu cloveku ![]()
@Trojlístek A s timto naprosto souhlasim. Tohle se prece nedeje z niceho nic. A pokud ano, je o to snazsi okamzite zakrocit, udat hranice a dusledne na nich trvat. Zakladatelka ma alespon snahu to resit, takze snad jeste muze zpetne nejake skody „odpachat“,ale chce to hned a durazne. Ignorovat blbecky mirene na vlastni osobu rozhodne neni spravna cesta…
@Moucharda píše:
Deti jsou odrazem chovani svych blizkych…
Souhlasím…jelikož já jsem nervák a sem tam bouchnu a někdy ze zoufalství i plácnu malou přes ručičku, tak malá (2 roky) začala zrcadlit i mě…takže se to snažím v sobě krotit a když už je toho na mě moc, tak se zavřu v ložnici a tam si zařvu…