Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak ja za sebe dodam, ze jsem spolecne spani neplanovala, ani se pro nej nerozhodla z „filozofickych“ duvodu, ale moje dite proste jinak nespalo. Bala jsem se jak cert, nastudovala vsechno mozne, abych omezila rizika. Nekde jsem mela obrazek, ale ted ho nemuzu najit…male dite nema spat mezi rodicemi, ale pouze na strane matky, je potreba odhrnout polstare a periny (ja mela pod hlavou maly polstarek a do periny jsem se zabalila), nema byt mekka matrace, nemaji byt mezery mezi matraci a posteli nebo posteli a zdi atd.
Ale zebych se probudila na nedychani, tam nevidim rozdil mezi ditetem vedle me v posteli a ditetem v postylce prirazene k posteli, co byla moje puvodni volba.
@Anonymní píše:
Ve svém okolí mám maminku co jí první dítě na SIDS umřelo. Na druhé pořídila monitor a dobrý. A teď třetí opět SIDS a nedařilo se jim včas ho oživit ( leží v komatu). Někdy holt ani ten monitor nepomůže.
Prosím anonym
On monitor sám o sobě nijak nepomůže.
Pouze tě upozorní, až kdyz dítě nedýchá. Někde jsem četla, že pokud se jedná o ten pravý SIDS, že už dítě stejně nerozdýcháš, protože se tím deaktivuje nějaké centrum v mozku.
Pokud má tzv. apnoe, že se jen zapomene nadechnout, pak ho rozdýcháš. Monitor dechu je dobrá věc, ale je potřeba si nastudovat první pomoc. Třeba moje známá nechápala, že monitor dechu nemám. A když jsme se pak bavily, tak se smála, že stejně neví co s tím dítětem udělat. To zase nechápu já ![]()
@Kočičí duše To máš pravdu s tím monitorem. A fascinuje mě, kolik lidí si to neuvědomuje. Taky mám kamarádku, co nechává spát dítě od novorozence na břiše. A když jsem se ptala, jestli se nebojí, že se něco stane, tak prý ze začátku jo. Ale pak si pořídila ten monitor a už prý se není čeho bát ![]()
@Izumi Miyako ja to resila monitorem za plenku-Snuza Go. Byla jsem pak v noci klidnejsi. A fungoval dobre, falesne poplachy jsme meli za pul roku asi 2
Jsem právě, že četla diskuze o tom, jak je společné spaní výhodné z důvodu kojení a tak.
Také jsem četla o tom, jak monitor na postýlce probudil a zachránil život. A ač se všude možně uvádí jako výhoda společného spaní zamezení rizika SIDS, tak si nepamatuji, že bych četla někde příspěvek o tom, jak maminka zjistila, že dítě vedle ní nedýchá. A jala se ho rozdýchávat.
Malej (3 mesice)se mnou spí v posteli, mám monitor dechu na plinu. Zatím mi nekoukal, ale jak to tady čtu, tak ho asi zkusím naučit na postýlku, kde mám monitor dechu Nanny. Mate někdo zkušenosti s monitorem dechu na plinu??
@Katerina000 píše:
Já zas někde četla, že pokud spí matka s dítětem tak se dech dítěte sladí s dechem matky a SIDS tak nehrozí.
Synchronizují se spánkové cykly, ale dech ne. To by byla pro miminko při jeho velikosti, rychlosti práce srdce a schopnosti dýchat, dost nebezpečná sranda.
@Izumi Miyako ono jde právě o toto, jak tu bylo psáno, ze dite sladi dech s tím matcinym a „nezapomene“ dýchat
Ja měla oba v posteli, prvního kvůli kojení, protože byl furt prisaty a u druhé uz jsem to neřešila…teda měla jsem postylku u postele bez bocnice, ale stejně se nasoukala ke mě a já byla ráda, ona je blici dítě, a ja mam lehké spani.,tak jsem ji měla pod kontrolou…A třeba když ji v noci vylitla teplota, hned jsem to citila
@J_Doe píše:
@Izumi Miyako Spala jsem v posteli se všemi svými dětmi, všechny přežily. Ze svého okolí znám případ SIDS, dítě spalo v postýlce.Osobně jsem za společné spaní, a hlavně počas nemoci dítěte mi bylo příjemnější, když jsem měla přehled o tom, jak dýchá, kašle, jestli má teplotu…
Ale nikomu nic nenutím, ať se každý zařídí jak je mu příjemné a jak se cítí.
Vnimam to stejne. Nase miminko odmitalo spat v postylce. Byla jsem klidnejsi, kdyz lezela vedle me. Nedovedu si predstavit, ze bych dite zalehla. Pouzivala jsem monitor - klip na plenu. Dech jsem vnimala, kontrolovala, velmi se bojim SIDS. SIDS a zalehnuti jsou dve naprosto rozdilne veci. Cetla jsem, ze v posteli s rodicem je riziko o neco mensi. Ale pokud ma zena pochybnosti, ze dite zalehne, tak bych poslechla intuici, je to individualni. Ja jsem stihla, nemuzu dite zalehnout a za dva roky, co spolu spime, jsem ji nikdy ani omyl neuhodila nebo se ji nedotkla, vzdy vim, kde lezi a ve spani se hlidam. Take se hure vyspim, nez kdyz obcas spim zvlast.
@catherine100 píše:
@Izumi Miyako ono jde právě o toto, jak tu bylo psáno, ze dite sladi dech s tím matcinym a „nezapomene“ dýchat
Ja měla oba v posteli, prvního kvůli kojení, protože byl furt prisaty a u druhé uz jsem to neřešila…teda měla jsem postylku u postele bez bocnice, ale stejně se nasoukala ke mě a já byla ráda, ona je blici dítě, a ja mam lehké spani.,tak jsem ji měla pod kontrolou…A třeba když ji v noci vylitla teplota, hned jsem to citila
Uplne stejne. Pro me je treba nepredstavitelne male miminko v postylce nekde zvlast v loznici. Ja jsem klidna, kdyz dite vidim, slysim a citim. Ale kazdeho vec a je to rozhodne velmi individualni.
@anikahen píše:
Malej (3 mesice)se mnou spí v posteli, mám monitor dechu na plinu. Zatím mi nekoukal, ale jak to tady čtu, tak ho asi zkusím naučit na postýlku, kde mám monitor dechu Nanny. Mate někdo zkušenosti s monitorem dechu na plinu??
Ano, a dobrou, za 12 mesicu jen dva falesne poplachy, vzdy kdyz miminko lezelo u me chvilicku na boku a kontakt se prerusil. Vedela jsem, ze je ok, takze jsem se ani nelekla.
Já měla postýlku přiraženou ke svojí posteli, v pohodě jsem na malého dosáhla rukou a měl deskový monitor. Musím říct, že mě tedy hodně pomohl, že jsem v klidu spala a když bylo potřeba jenom jsem natáhla ruku a třeba podala vypadlý dudlík.
Jedno dítě jsem měla v postýlce s monitorem dechu, druhé jsem měla v posteli. Brala jsem si ho do postele s prvním nočním kojením. Spávali jsme v posteli pospolu dokonce čtyři. Třetí dítko si budu brát též do postele. Pokud by dítě přestalo dýchat ve spánku, zřejmě bych to nepoznala. Pokud by se dělo ale cokoliv jiného, kde je nějaký projev (pohyb, hluk), tak bych se vzbudila. Případ SIDS ze svého okolí znám, bylo to dítě v postýlce, nikoliv v posteli.
Spala jsem se všemi třemi dětmi v posteli. Ne že bych postýlku i monitor nezkoušela, ale oni prostě spali asi od měsíce věku nejlépe u maminky, jinak se opakovaně budili. Nejmladší spal dokonce zásadně na bříšku (další rizikový faktor pro SIDS), jinak neusnul. Vždy bylo všechno v pořádku.
@BloomingGorgeous píše:
Vnimam to stejne. Nase miminko odmitalo spat v postylce. Byla jsem klidnejsi, kdyz lezela vedle me. Nedovedu si predstavit, ze bych dite zalehla. Pouzivala jsem monitor - klip na plenu. Dech jsem vnimala, kontrolovala, velmi se bojim SIDS. SIDS a zalehnuti jsou dve naprosto rozdilne veci. Cetla jsem, ze v posteli s rodicem je riziko o neco mensi. Ale pokud ma zena pochybnosti, ze dite zalehne, tak bych poslechla intuici, je to individualni. Ja jsem stihla, nemuzu dite zalehnout a za dva roky, co spolu spime, jsem ji nikdy ani omyl neuhodila nebo se ji nedotkla, vzdy vim, kde lezi a ve spani se hlidam. Take se hure vyspim, nez kdyz obcas spim zvlast.
100% souhlas. Já osobně spoléhám na intuici, a vyplatilo se to. (nejmladší má 5 a půl) A to nejen ohledně spaní.