šikana ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5021
19.6.09 18:16

Taky nemám ráda rychlé soudy, já vůbec nepoznala, že synovi ubližuje jeden spolužák, řekla mi to až paní učitelke.A rozhodně nejsem žádný ignorant, ono to jaksi není tak jednoduché…nejradši mám rady typu, já bych nikdy…nebo já bych rozhodně…ono poradit je vždycky jednoduché, že… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
20.6.09 21:18

Ahoj, trošičku od tématu, proč si myslíte, že si některé matky toho, že jejich děti ubližují ostatním schválně nevšímají. Taky jsem zažila podobné. Kubovi byly 2 roky a byli jsme v rest. s dětským koutkem, odkud ho asi 4letý kluk vyhnal. Rodiče se samo dívali „raději“ někam jinam. Tak jsem tam šla s malým a toho kluka vykázala dokud se neuklidní, řekla jsem mu, že hračky tam jsou pro všechny a až se uklidní a bude si hrát s ostatníma tak se může vrátit. Byl na mě sprostý a bylo to slyšet na celou restauračku a rodiče furt nic 8O 8O Čekala jsem všechno jen tohle ne. Kdyby byl někdo takový ve školce tak jim jdu asi něco říct a klidně se s nima i zhádám :oops:
Pořád na to musím myslet, co z takového kluka bude, když mu nikdo není schopný zprostředkovat pravidla slušnosti. Dost mě mrzí, že jsem jim něco neřekla i tehdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.6.09 09:26

Já si troufám na pejskaře, ale cizí dítě jsem ještě nesprdla. Jo, možná jsem na pískovišti řekla 5ti letému grázlíkovi, ať nehází po těch batolatech písek, ale to bylo tak celé.
Ale mám kamarádku, jejíž holčička je pěkná divoška a vzala jsem je na písek, kde byl chlapeček taky usurpátor…a docela jsem se bavila tím, jak se tihle dva ďáblíci do sebe pustili. Možná, že to maminkám trochu došlo, když najednou jejich děťátko bylo v opačné pozici…ale nešlo o nic vážného a byly to ještě skoro mimina…

A proč rodiče nereagují? Jednoduše proto, že si vůbec neuvědomují, že jejich dítě dělá něco špatného! Tato kamarádka, když její malá holčička někoho na písku mlátila, ji ještě podporovala, brala to jako velkou srandu…prostě pohoda…

A celkově je to těžké, naši rodiče se taky do dětských sporů nikdy nemíchali, vychovávali nás tak, že si máme poradit sami…a my si poradili…ale byla to vesnice před 25 lety…

Já bych šla jednoznačně za učitelkami, jak to vidí ony a jestli by tomu nemohly věnovat pozornost, aby se vyloučilo, že jsem hysterická matka (což jsem :-)) a pak za rodiči chlapečka, za chlapečkem atakdále. No a dítěti se snažím vnuknout, ať si od nikoho nic nedá líbit a předpokládám, že nedá

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.6.09 12:57

Tak pozor pozor.
Já mám taky zkušenost.
Zakladatelka měla svým způsobem štěstí v neštěstí, že byla přímým svědkem toho, jak někdo jejímu synovi ubližuje.

Naše dítě chodilo do školky s jásotem, ze školky chodilo tedy tiché a mlčenlivé, časem začaly neurotické projevy, učitelka nás začala posílat k psychologovi, chybu hledala v naší malé (ne v sobě ani v ostatních dětech), já jí nemohla vysvětlit, že NEMÁM zakřiknuté dítě, že je veselá, komunikativní, hravá - učitelka mi tvrdila, že je zaostalá, divná, že nekomunikuje - zkrátka jsme se nemohly dohodnout.

Psycholožka vzkázala paní učitelce, že před ní sedí úplně normální dítě, které ZATÍM vykazuje neurotické projevy pouze během doby strávené ve školce, a že se má ukázat spíš paní učitelka osobě - že spíš ona potřebuje odbornou pomoc.
Mně řekla, že pokud chci dítě zachovat v pořádku, musí okamžitě pryč z této školky.

Učinila jsem tak - a až za dlouhou dobu (když už je dávno v jiné školce) z ní začalo lézt, že se v té staré bála paní učitelky a dokonce teď i nově - že ji děti bily!!!

Problém školky je ten, že děti ještě neumějí často všechno vyjádřit, některé nemají zezačátku srovnání, jediná paní učitelka, kterou poznaly, byla „ta zlá“, navíc pokud ji berou jako autoritu, neodváží se proti ní ani vystoupit - A NEJHORŠÍ JE, POKUD VYCÍTÍ, ŽE V TÉ UČITELCE NEMAJÍ ZASTÁNÍ!!!!
Je to hnus a hnus. A největší humus je ten, když učitelka smete šikanu ze stolu se závěrem, že si za to to dítě stejně může samo, „dyŤ se podivejte jak tam sedí jak tvrdý Y.“

teď jsem tento problém řešila na B-C.
Doufám, že poprvé a naposledy v životě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.6.09 13:12

mimochodem
i u kolegyň /učitelek/ v práci jsem si již všimla názoru „Se nediv, že se k ní tak chovaj… dyť se podivej jak je pošahaná“.

SUPER! Někdo je jinej, roztrháme ho, a paní učitelka nám to odpíská. Taková učitelka může jít prodávat rohlíky.

• Citovat
  • Upravit
dami
22.1.10 11:13

šikana ve školce

dobrý den, máme asi problém podobný.Náš syn nastoupil do školky, bez jakéhokoliv uvítání, udělení skřínky, představení se apod.To už mne jako mámu docela zarazilo.První den, byl jen dopoledne ale byl tak nadšený , že druhý den, spinkal.Jakmile jsem jej vyzvedla, týž den v šatně na něj dva kluci ukazovali doslaov prstem , že je to ten ostuda , škaredý chlapeček.Před rodiči, mi to bylo divné, že nijak nezasáhli-týž den venku na parkovičti další děti tak samo na něj ukazovali.Přitom paní učitelka celý týden kývala, že vše je ok.V pátek přišel podrápaný v obličeji jako kocour.V pondělí pak pokousaný až do fialova.dosti agresivně.Učitelka nic neřešila, prostě ten dotyčný je doma odhlášen, jak jsem se ohradila, začlo klukovi ve školce peklo.Jiné děti dostávají svačinky, bonbony, ovoce uplně normálně a on si to musel vykřičet až za mé přítomnosti , bonbony si prý nikdy už za celé 2 týdny nezasloužil.Jsem domluvena u ředitelky, řešit danou situaci, a ona má prý už nějaké informace na našeho kluka jak prý strašně zlobí.Myslím, že je učitelkami dost ponižován a vytlačován z kolektivu, ony to velice umí.Mj z něj již dělají agresora a hyperaktivního kluka, jiné poruchy totiž asi ani neznají, co myslíte.je to vůbec řešitelná situace? :srdce: :-P :cry:

• Citovat
  • Upravit
lililololala
22.1.10 23:11

šikana ve školce

Dnes celý den pročítám vššchny články o šikaně a doslova se ujišťuji v tom, že nemáme problém dlouhodobě jem mi. Školku máme za sebou s a hrůza a děs. Měli jsme tam jednoho kluka, byl nějmenší.Kopal do dětí, hlava nehlava, rány do obličeje, kopání ze zadu při čůrání.Dále: počůrat někoho dalšího byla pro něj hrozná sranda, údery všeho typu na všechny místa holka nebo kluk, hlavně když muže každý den někoho zbouchat.Rodiče dotčený a učitelky slabí. Když jsme se ho konečně zbavili, máme ve škole něco podobnýho. Děti si tak nějak zvykli ale nejhorší je to, že je to trápý a naprosto demotivuje pracovat. Chce to řešit a nebýt pasivní. Nebo čekat až se stane něco dalšího a třeba tragickýho. Nebo jedna maminka sdělila svůj názor, že si počká na modřiny a pak to bude řešit. Prostě hrůza, nebo se mi to jen zdá??? :roll:

• Citovat
  • Upravit
18305
23.1.10 04:24

Tak nějak celkem chápu, jak se zakladatelka diskuse cítí. Na adresu mamnky toho agresivního kluka bych ale řekl, že trošku chápu i ji. (Setkal jsem se dřív s maminkou v podobné situaci. A ta mně řekla: „Tak jsem si rodičovství nepředstavovala. Místo, abych dítě vychovávala, musím řešit tohle…“ Ta maminka zjevně nepochopila, že právě o předcházení TOMUHLE je taky výchova.) Takže bych odhadl, že maminka malého agresora si nejspíš myslí, že TO PŘEJDE. A řešit nic nehodlá. Nejspíš na tuto část rodičovské role prostě není připravená…
Taky bývají docela problémy srodiči, kterým chybí určitá část „sociální inteligence“ (ve smyslu respektovat práva druhých lidí) anebo s těmi, kteří vyrostli v rodinách plných předsudků. Docela častý je předsudek typu „My jsme slušná rodina, nás nesmí nikdo kritizovat.“ Pak si děti z takovéto rodiny - už v dospělém věku - osvojujou chování ve stylu „Jenom ten silnější a schopnější přežije“. Můžem to kolem sebe vidět každý den.
Takže bych oprášil a trochu pozměnil jedno heslo z minulého režimu - „Slušní a hodní lidi všech zemí, spojte se…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.10 10:14

Anonymní: možná mně potvrdíš, že u značné části tvých kolegyň učitelek nejde o naplňování nějakého poslání (výchova dětí), ale o způsob, jak si jednoduše - dle jejich názoru - vydělat peníze a nenadřít se (myslím fyzicky). Tak to znám. Vím i o případech, kdy postarší učitelka odchází z mateřinky v konkrétním okamžiku jen proto, aby uvolnila místo své dceři po mateřské. Dcerunka pro to povolání nemá předpoklady, ale ona přece nebude sedět v pokladně hypermarketu, že jo… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihlášená Majdina
27.1.10 12:16
dami píše:
dobrý den, máme asi problém podobný.Náš syn nastoupil do školky, bez jakéhokoliv uvítání, udělení skřínky, představení se apod.To už mne jako mámu docela zarazilo.První den, byl jen dopoledne ale byl tak nadšený , že druhý den, spinkal.Jakmile jsem jej vyzvedla, týž den v šatně na něj dva kluci ukazovali doslaov prstem , že je to ten ostuda , škaredý chlapeček.Před rodiči, mi to bylo divné, že nijak nezasáhli-týž den venku na parkovičti další děti tak samo na něj ukazovali.Přitom paní učitelka celý týden kývala, že vše je ok.V pátek přišel podrápaný v obličeji jako kocour.V pondělí pak pokousaný až do fialova.dosti agresivně.Učitelka nic neřešila, prostě ten dotyčný je doma odhlášen, jak jsem se ohradila, začlo klukovi ve školce peklo.Jiné děti dostávají svačinky, bonbony, ovoce uplně normálně a on si to musel vykřičet až za mé přítomnosti , bonbony si prý nikdy už za celé 2 týdny nezasloužil.Jsem domluvena u ředitelky, řešit danou situaci, a ona má prý už nějaké informace na našeho kluka jak prý strašně zlobí.Myslím, že je učitelkami dost ponižován a vytlačován z kolektivu, ony to velice umí.Mj z něj již dělají agresora a hyperaktivního kluka, jiné poruchy totiž asi ani neznají, co myslíte.je to vůbec řešitelná situace? :srdce: :-P :cry:

Chci Tě jenom podpořit a napiš sem, jak jsi dopadla! Je to mazec, ale zkus to, prosím, řešit s chladnou hlavou…Oni jsou „odborníci“ , oni si „poradí“, oni už „zvládli kdekoho“…jsem na to alergická a to mám dítě teprv v jeslích a snažím se tam lézt do zadku jak jen to jde (no, moc to neumím) …

za 14 dní ve školce nemůžou udělat žádné závěry!

• Citovat
  • Upravit
18305
27.1.10 18:31

Někde už jsem to asi psal, v demokratické společnosti by se měla ctít zásada „Svoboda tvojí pěsti končí tam, kde začíná můj nos“ a nejlepší příležitost, jak to malé občánky naučit, je právě školka. Já vím, je to přitažené za vlasy, ale holt nikdo to za nás neudělá…

Ještě jsem si tak vzpomněl - to už je taky hodně dospělácké - jak si Jan Masaryk upravil heslo svého otce T.G.Masaryka, které dneska máme na prezidentské vlajce: „Pravda vítězí, ale kolikrát to dá pořádnou fušku…“ No já bych řekl, že ta fuška začíná už ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Heliant
4.10.11 12:12

3/4 roku nic (moc)

tak ja jsem napriklad jeste horsi matka, nebot ja to nechavala trpet déle jak rok. Sama si ted rikam, jak je to mozne. Byla jsem i u psycholozky a ta mi otevrela oci. Jedna se o mou 5tiletou holcicku, kterou sikanuje a to o dost komplikovaneji jeji „kamaradka“, dcera me karadky. Doslova je na ni nalepena jako citovy upir. Ted si vsimam spousty dalsich veci, ktere jsem driv nevidela, nebo si nejak vysvetlovala, nebo myslela ze to ona sama zvladla, ted uz bych jen plakala a plakala a jsem odlhodlana nbojovat. rozmluva s učitelkami ve skolce, s maminkou a prime zasahy.

• Citovat
  • Upravit
48
11.3.12 13:58

Ahojek

Kdyz vas ctu,docela me desite..teprv ji budu prihlasovat do skolky,ale zacinam mit z tohodle strach ci vim i jake jsou deti.Ma dcera je sice hyperaktivni,ale kolikrat chlapec i holcicka do ni strci ci ji nadavaji neboli ji berou z ruky babovicky ci hracky a ona si to vse nechava libit.Coz mi na ni hodne vadi,myslim si ze by si mela trosku branit kort kdyz ji jsou 4 roky.Pritom kdyz to tak vezmu tak drzkata je ,ale jinak je strasne hodna az hloupoucka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
11.3.12 14:05

Navic,že si toho nevsimne ucitelka ,kdyz opakovane sikanuje ditko ,kdyby to bylo jednou nebo dvakrat ,ale opakovane by si mohla ucitelka vsimnout ? jsou i takove rodice,ze od rana do vecera pracuji a na ditko maji malo casu a niceho si nevsimnou .To je docela dost nespravedlve ,kdyz si tu skolku i platime.Pak si toto dite nese na cely zivot a to si malokdo uvedomuje. :nevim: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.12 18:22

Naprosto vážně všem, kteří mají podezření na šikanu (jakkoliv starého dítěte) doporučuji, aby si načetl odbornou literaturu. Když bude zájem, doporučím dobré knihy. Teď se tím zabývám z ohledu bc. práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin