Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dekuji. Ja jsem teda rano videla rude kdyz jsem zjistila, ze ma holcina uuudajne zvracet. Jeste odpo litala vysmata po venku. Zvracet zacla az se na tridnich schuzkach reklo, ze jsme na urazovce. To uz jsem videla verzi holek proti synovi, jak si zacal atd. Takze jsem sla do skoly docela „prednas.ana“Odzbrojil me pristup ucitelky i zastupce reditele, snaha jejich, priznani holek i postaveni se hromadne tridy proti sikane. To velmi prekvapilo i ucitelku. Ten pristup vsech, v obchode mi me cizi pani dekovala za to, ze se nebojime a konecne dupem na ne at to resi.. To dekujem za vsechny mi bude znit v usich dlouho. Rodice se boji rodicu.. Rekli jsme teda, ze trestni oznameni berem az jako posledni formu reseni. Tam uz by to pro holky dostalo uplne jiny spad, podle ucitelky by to neustaly psychicky, neznaj hranici a jakou silu maji. Uvidime v to pondeli, jak se k tomu postavi rodice a jak to hodlaji resit. Holky za opakovani a stupnovani agrese bzdou mit dvojky z chovani. Hodne byla lecba sokem kdyz syn vesel do tridy s limcem kolem krku. Uvidime v pondeli.
Hlavně se nenechávejte odbýt jak tu někdo psal. Za chvíli je konec roku a aby se to nezametlo pod koberec. Snad ta dvojka z chování pomůže ale bojím se že se nezmění a budou pokračovat po prázdninách v šikaně dál. Hlavně nezapomeň napsat v to pondělí jak to dopadlo s rodiči. Je to hrozný ![]()
@Anonymní píše:
Dekuji. Ja jsem teda rano videla rude kdyz jsem zjistila, ze ma holcina uuudajne zvracet. Jeste odpo litala vysmata po venku. Zvracet zacla az se na tridnich schuzkach reklo, ze jsme na urazovce. To uz jsem videla verzi holek proti synovi, jak si zacal atd. Takze jsem sla do skoly docela „prednas.ana“Odzbrojil me pristup ucitelky i zastupce reditele, snaha jejich, priznani holek i postaveni se hromadne tridy proti sikane. To velmi prekvapilo i ucitelku. Ten pristup vsech, v obchode mi me cizi pani dekovala za to, ze se nebojime a konecne dupem na ne at to resi.. To dekujem za vsechny mi bude znit v usich dlouho. Rodice se boji rodicu.. Rekli jsme teda, ze trestni oznameni berem az jako posledni formu reseni. Tam uz by to pro holky dostalo uplne jiny spad, podle ucitelky by to neustaly psychicky, neznaj hranici a jakou silu maji. Uvidime v to pondeli, jak se k tomu postavi rodice a jak to hodlaji resit. Holky za opakovani a stupnovani agrese bzdou mit dvojky z chovani. Hodne byla lecba sokem kdyz syn vesel do tridy s limcem kolem krku. Uvidime v pondeli.
Tak alespoň, že se něco začalo dít! Že by to holky neustály psychicky…jestli to dělají dlouhodobě a dlouhodobě jim někdo vysvětluje, že se to nedělá, tak bohužel. Asi je můj názor razantní, ale když mi rodiče vykládají, že někdo na někoho vytáhl nůž, protože mu druhý něco slíbil a nesplnil…vidím rudě!!! Nepamatuju si, o které třídě mluvíme, ale tipuju čtvrtou? Pokud do 10 let nepochopily vysvětlování a svoji sílu, tak bohužel musí narazit. Za pár let někoho zbijí na ulici a nikoho nebude zajímat, že ony si myslely…
Ony se dost povážlivě houpou židle s vedením školy. Vzpomeňte na tu pražskou průmyslovku. Tam si ředitel a zástupkyně myslely, že se vyviní, když řeknou, že o ničem nevěděli. Nevyvinili, museli jít. Ředitel, který neví, co se na škole děje, je nekompetentní a nemá v ředitelně co dělat (ministryně školství, tuším, to řekla; nebo Pelikán). Teda ne když jde o nějakou maličkost, ale když někdo dělá na škole takovýhle bůgr a tak dlouho a ředitel „o ničem neví“, tak nemá v ředitelně co dělat.
Je hezký, že to škola teď řeší, ale ono už řediteli nic jiného nezbývá, protože průšvih už je na světě. tohle měla škola řešit už dávno. alespoň u nás na škole když se v jednom ročníku objevil problém (a zdaleka ne takový, jako je tu popisován), s dětma chodila pracovat školní psycholožka + preventista. šikana se vyskytuje asi všude, ale naštěstí jsou ředitelé, kteří ji nenechají vyhnít a snaží se ji včas řešit.
pokud tedy škola jedná, tak zřizovateli bych si asi nestěžovala, ale oznámení na policii bych udělala a úrazové pojištění bych po škole taky chtěla uplatnit. pokud jsou holčičky dost velké na to, aby někoho cíleně a surově zmlátily, jsou dost velké i na to, aby si zažily práci policie v praxi.
mmch já taky poslala do školy policii, holce někdo vykradl skříňku a šlohnul z ní pennyboard, její kamarádce taky. škola nás sama kontaktovala, že oni nic nevyřešili a že i když asi policie nic nevyřeší, bylo by fajn, kdybychom na ni zaskočili. no a stačilo, aby se policie ukázala ve škole a nafotila si skříňku a ještě to odpoledne zlodějíček oba pennyboardy pohodil v šatnách (pět dní po zmizení). a pokud vím, i učitelky z jiného ročníku už volaly policajty do školy kvůli krádeži ve třídě, ale tam nevím, jak to dopadlo.
@sagina tak davno to asi nikdo neresil, protoze to nikdo neoznamil…pani psala ze az ted se deti postavili a rekli jak to bylo, ze uz to je delsi cas…ale nikdo z jejich rodicu to asi resit nechtel, nebo nevedel, tak se nic neoznamilo..
@smurfka píše:Četla jsi vůbec zakládající příspěvek?
@sagina tak davno to asi nikdo neresil, protoze to nikdo neoznamil…
@Anonymní píše:
Uz dyl bojujeme ve skole jako takove s sikanou jak ze strany ucitelek, tak nyni i zaku. Ve tride se vytvorila skupinka holek a ta sikanuje zbytek tridy. Resilo to spousta rodicu, jedni nyni velmi aktivne, tato skupinka psychicky sikanuje jejich dceru ( bavi se i pres jejich zakaz s temi detmi, ktere ji zakazuji). V poslednich dnech to dost graduje.
@smurfka píše:
@sagina tak davno to asi nikdo neresil, protoze to nikdo neoznamil…pani psala ze az ted se deti postavili a rekli jak to bylo, ze uz to je delsi cas…ale nikdo z jejich rodicu to asi resit nechtel, nebo nevedel, tak se nic neoznamilo..
hned v prvním příspěvku zakladatelka psala, že je to douhodobý problém, který se někteří rodiče snažili řešit a v poslední době i velmi aktivně. nemluvě o tom, že to, co popisovala i o klukovi s ADHD, by snad třídní učitelka vědět měla, i bez oznámení rodičů. vždyť jde o první stupeň, učitelka se s těmi dětmi prakticky pořád, tam se učitelé nestřídají na každou hodinu někdo jiný, aby si „nevšimla“ ![]()
jako u nás na škole taky nebylo potřeba, abychom všichni jak jeden muž povstali a tlačili na školu. naopak, třeba já se o situaci ve třídě dozvěděla na třídních schůzkách od učitelky.
Tak já zase četla co napsala, že při řešení ve třídě se postupně přihlašovali žáci a vyjadřovali se o šikaně a že už je to dýl..tak nevím
a že lidi v dědině ji najednou děkují že s tím vyšla na světlo a bojuje s tím veřejně..
@Anonymní píše:
Ahoj, byli jsme v reditelne pres 2 hodiny a jeste pak zvlast s tridni ucitelkou. Prvni 2 hodiny si ve skole volala k sobe kazdeho zvlast a zjistovala co se stalo. Zaklad byl stejny, pak se zacinaly verze rozchazet, samozrejme. Do toho se ale zvedl jeden zak ve tride a prohlasil, ze takhle uz to dal nejde a vetsina tridy se pridala na synovu stranu, ze holky sikanuji kazdeho a takhle dal uz ne. Holkam asi doslo co udelaly, byly na to svedci, takze se priznaly. Dokonce jsme az dnes zjistili plnou verzi toho utoku, byl totiz na dve etapy. Syn byl vcera tak mimo, ze jsme to uz neresili pak, dnes jsme sedeli s hubou dokoran. Prvni ho napadla jedna holka pesti do hlavy, spanku a jak ho chtela jeste kopnout, tak se netrefila a spadla. Sla s brekem do tridy, kde se okamzite zvedla zbyvajici skupinka z te slavne bandy a cilene ho sla zmlatit. Takze utok byl planovany a cileny. Skola se konecne postavila ke vsemu celem a resi se to ve velkem stylu. Dokonce se sla ta jedna co psychicky tyra jednu holcinu omluvit ji i jeji mamce. Musi. Konecne i rodicum doslo co se deje a nejsou to jen detske vymysly. V pondeli dopoledne jdou do reditelny ti, kteri u toho byli a na 2 hodiny rodice. My trvame na reseni pres psychologa, psychologicke rozbory holek atd. Skola ma velke bobky z policie a vi proc. Takze pockame do pondeli a uvidime dal. Navic se ozyvaji dalsi rodice jejichz deti byli taky sikanovani, tak nas max bude vic. Najednou se to konecne resi. Skoda ze to zaslo az tak daleko.
Hele jako hezký, ale na policii bych to já osobně dala i tak. Normálně, kdyby útočil na syna nějakej neznámej pachatel, tak tam taky jdeš, ne? Takhle leda kreješ agresora a ještě ke všemu když je oběť tvé dítě? Nechápu.
Co jim ta škola udělá? Nemůže nic než nějakiou blbou důtku nebo snížit známku z chování. Ty holky by zasloužily do pasťáku, samy se asi hned tak nepolepší. Jak jako neustály? A co ty jejich oběti? Další budou, to si piš, ty to jako ustát mají? A jakmile to oznámíš až po 14 dnech, tak budeš v horší pozici.
@smurfka píše:
Tak já zase četla co napsala, že při řešení ve třídě se postupně přihlašovali žáci a vyjadřovali se o šikaně a že už je to dýl..tak nevím
a že lidi v dědině ji najednou děkují že s tím vyšla na světlo a bojuje s tím veřejně..
Při řešení výsledku toho, že třídní učitelka i vedení školy mělo špunty v uších a klapky na očích.
@Gina108 píše:
Hele jako hezký, ale na policii bych to já osobně dala i tak. Normálně, kdyby útočil na syna nějakej neznámej pachatel, tak tam taky jdeš, ne? Takhle leda kreješ agresora a ještě ke všemu když je oběť tvé dítě? Nechápu.Co jim ta škola udělá? Nemůže nic než nějakiou blbou důtku nebo snížit známku z chování. Ty holky by zasloužily do pasťáku, samy se asi hned tak nepolepší. Jak jako neustály? A co ty jejich oběti? Další budou, to si piš, ty to jako ustát mají? A jakmile to oznámíš až po 14 dnech, tak budeš v horší pozici.
Přesně tak se vším souhlasím. Nehledě na to že bych se jako matka bála aby se holčičky nezačali mstít po prázdninách. Škola si jen chrání podle mě zadek a nechce mít problémy s inspekcí a policií. Kort když jde jak vyšlo na povrch o dlouhodobý problém šikany. Tyhle holky nemaj na ty škole co dělat a dvojkou z chování by mi teda pusu nezavreli
@sagina Tak to není všude pravda. Učím na prvním stupni a od 3. třídy mi učí ve třídě asi 6 dalších kolegů. Jsem tam každou přestávku alespoň chvíli a stejně jsem šikanu neodhalila. Po vyšetřování školní psycholožky vyšlo najevo to, že moji miláčci si dávali tak sakra pozor, abych je nikdy při ničem neviděla a podrželi se navzájem, že jsem se ani nic nedoslechla. Přišla jsem si jako d… (pardon za ten výraz). Ale protože kluk mívá i v jiných kolektivech problémy (má takovou tu povahu „mouchy, sežerte si mě“), tak s maminkou pravidelně komunikuji a O KAŽDÉM KONFLIKTU SE SPOLUŽÁKY jsem informovala ji i ty druhé rodiče. Přesto k tomu došlo. S maminkou jsem loni mluvila naposled 11.5. (tvrdila, že je vše v pořádku) a v červnu jsem se dozvěděla, že na mě chce tatínek poslat inspekci, že je dítě šikanováno více jak půl roku. Šikana tam byla, ale ne tak dlouho a opravdu mě ranil přístup rodiny. Tatínka jsem, podotýkám, ve škole nikdy neviděla a nevím, jak vypadá.
Takže ono soudit tyhle věci z příspěvků na netu je opravdu ošemetné. Ale se zakladatelkou jsem vyjádřila soucit - i jako učitel. Protože takovou věc nemohou přehlížet!!!
Dekuji. Ja jsem teda rano videla rude kdyz jsem zjistila, ze ma holcina uuudajne zvracet. Jeste odpo litala vysmata po venku. Zvracet zacla az se na tridnich schuzkach reklo, ze jsme na urazovce. To uz jsem videla verzi holek proti synovi, jak si zacal atd. Takze jsem sla do skoly docela „prednas.ana“
Odzbrojil me pristup ucitelky i zastupce reditele, snaha jejich, priznani holek i postaveni se hromadne tridy proti sikane. To velmi prekvapilo i ucitelku. Ten pristup vsech, v obchode mi me cizi pani dekovala za to, ze se nebojime a konecne dupem na ne at to resi.. To dekujem za vsechny mi bude znit v usich dlouho. Rodice se boji rodicu.. Rekli jsme teda, ze trestni oznameni berem az jako posledni formu reseni. Tam uz by to pro holky dostalo uplne jiny spad, podle ucitelky by to neustaly psychicky, neznaj hranici a jakou silu maji. Uvidime v to pondeli, jak se k tomu postavi rodice a jak to hodlaji resit. Holky za opakovani a stupnovani agrese bzdou mit dvojky z chovani. Hodne byla lecba sokem kdyz syn vesel do tridy s limcem kolem krku. Uvidime v pondeli.