Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Anonymně, osobní údaje.Bydlíme v nájemním bytě v centru Prahy. Časem se budeme stěhovat do vlastní nemovitosti na okraji Prahy, ale zatím se nám z centra nechce. Platíme těch 20 tisíc se vším všudy (na tuhle lokalitu, velikost a stav bytu naprosto skvělá cena). Samozřejmě slýchávám úvahy o hypotéce (že se vyplatí víc než nájem), ale kdybychom chtěli jít do srovnatelného bytu, dáme tu za něj minimálně kolem deseti miliónů, a to se nám úplně nechce, tím spíš, že nevíme, kdy nás to tu přestane bavit. Navíc ta splátka hypotéky by byla o dost vyšší než naše stávající nájemné. Takže ten nájem bereme jako poplatek za to, že všude včetně práce dojdeme pěšky (takže nemusíme mít lítačku a netrávíme desítky minut cestováním), máme všechno blízko - nemusíme se spoléhat na jednu nebo dvě nejbližší školy, zdravotnická zařízení apod., soukromé i pracovní schůzky si můžeme smlouvat kousek od domova a tak dále. Navíc se mi pořád ještě neokoukalo historické centrum
Platíme to (stejně jako další výdaje) z příjmů, které máme z práce
To je pravda. V nájmu si člověk může dovolit bydlení, na které by s hypo prostě neměl. Myslím kvalitativně.
Na druhou stranu někdo bude raději v paneláku na Lužinách, ale ve svém. ![]()
@maminka189 píše:
Já bydlím v Praze a za 2kk 45m2 platím 10500 kč
S poplatkama nebo bez?
Jestli sakumprásk a je to někde v rozumné dostupnosti, tak je to normální cena.
@maminka189 píše:
@Bábrdl Černý Most
Sakumprásk?
To je myslím normální tržní cena.
Lokalita není žádný zázrak, ale zase s dobrou vybaveností a u metra.
@Bábrdl píše:
To je pravda. V nájmu si člověk může dovolit bydlení, na které by s hypo prostě neměl. Myslím kvalitativně.Na druhou stranu někdo bude raději v paneláku na Lužinách, ale ve svém.
Právě. Pak je samozřejmě pravda, že se nájemní bydlení nevyplatí (ony se ty byty na sídlištích nepronajímají zas o tolik levněji než byty v centru). Ale tam nebudeme mít čtyřmetrové stropy, až zbytečně prostorné pokoje a tak ![]()
Jsem matka samoživitelka, mám dvě malé děti a bydlíme v 3+1 a nájem mám i s poplatky 15tis, lokalita super pro děti. Bez příspěvku na bydlení bych to teda nezvládla sama, zatím jsem na rodičáku, uvidím co bude dál ![]()
@Anonymní píše:
Pocházím z města, kde se za byt 3+1 dá max.10 tisíc Kč a to je to ještě drahý.
Bydlím druhý rok v Praze s partnerem, máme malinkatý byt a platíme cca 11 tisíc. Tři lidi v bytě by už tady byli moc, lokalita u tramvaje, do centra cca 10 minut, ale okolí dost nevábné. Proto mě fakt zajímá (a to není rýpání, ale zvědavost), z čeho platí nájmy běžný pražský obyvatel, který bydlí v 3+1 s dětma? Vždyť to jsou částky třeba i 20 tisíc. V Praze jsou platy sice vyšší, ale taková učitelka má všude stejně. Ty nájmy jsou šílený a nechci si představovat, kolik bych musela vydělat, abych si dovolila něco takového zaplatit, o zajištění rodiny ani nemluvěbtw. jsem učitelka, plat dle tabulek.
Učitelka v Praze bude mít fakt víc než učitelka někde na vesničce. Jinak Praha je holt na tohle trochu horší a kolikrát se ti víc vyplatí si vzít hypotéku než jít do nájmu.
My se teď z Prahy odstěhovali do přítelova rodného města (moje rodina bydlí shodou okolností v jeho okolí
), je to třicetitisícové město, kde jsme si koupili byt za to, co jsme měli našetřeno (tedy hlavně manžel), v Praze bychom si za to koupili hezkou garáž nebo ošklivý byt na Hájích, tak jsme si koupili krásný byt jinde ![]()
Žila jsem v Praze 5 let (student), známí, které tu mám tu buď měli nějakou nemovitost nebo si koupili, nájem je tragédie.
My ted bydlime 2kk na okraji prahy, min busem na metro, 45m za 10k se vsim vsudy krom internetu. A je to skvela bezkonkurencni cena, i na tuhle lokalitu! Sice byt v puvodnim stavu a pro dva, vic si tady nedokazu tak uplne predstavit, ale jde to. Ale rikam, neznam nikoho ve vetsim byte, kdo by si platil najem a nemel svoje.
@Nimie Pracovala jsem na maloměstě a ted i v Praze na stejné pozici a mám stejně. Rozdíl je jen v osobním příplatku, jinak je plat stejný podle tabulek.
@Nimie píše:
Učitelka v Praze bude mít fakt víc než učitelka někde na vesničce. Jinak Praha je holt na tohle trochu horší a kolikrát se ti víc vyplatí si vzít hypotéku než jít do nájmu.
ne, víc mít fakt nebude. Pokud tedy nenarazí na bohatou školu. Platové ohodnocení se bude lišit jen výší osobního, což jsou řádově stovky.
@Anonymní píše:
Pocházím z města, kde se za byt 3+1 dá max.10 tisíc Kč a to je to ještě drahý.
Bydlím druhý rok v Praze s partnerem, máme malinkatý byt a platíme cca 11 tisíc. Tři lidi v bytě by už tady byli moc, lokalita u tramvaje, do centra cca 10 minut, ale okolí dost nevábné. Proto mě fakt zajímá (a to není rýpání, ale zvědavost), z čeho platí nájmy běžný pražský obyvatel, který bydlí v 3+1 s dětma? Vždyť to jsou částky třeba i 20 tisíc. V Praze jsou platy sice vyšší, ale taková učitelka má všude stejně. Ty nájmy jsou šílený a nechci si představovat, kolik bych musela vydělat, abych si dovolila něco takového zaplatit, o zajištění rodiny ani nemluvěbtw. jsem učitelka, plat dle tabulek.
tak jdi mimo prahu.
plat budes mit dal podle tabulek.
@Anonymní píše: ..Ty nájmy jsou šílený a nechci si představovat, kolik bych musela vydělat, abych si dovolila něco takového zaplatit, o zajištění rodiny ani nemluvěbtw. jsem učitelka, plat dle tabulek.
![]()
Ono je to tím, že v Praze jsou průměrně nejvyšší platy z celé ČR, a taky je to hlavní město, tak je jasné, že nájmy budou vyšší..
@fotze Koukala jsem i na ceny dost daleko od centra a levnější mi to tedy nepřišlo. Na centrum jsem vůbec nekoukala.