Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky.. prosím mám na vás dotaz, už jsem docela zoufalá a vyčerpaná. 23.12. 2021 jsem prodělala kovid ( na začátku mého těhu.) dnes jsem 12+5 tt
Průběh docela blbý, měla jsem problémy s dýcháním a prostě jsem to celkově snesla blbě. Akorát po kovidu, tedy nevím jestli to je po tom kovidu, ale od té doby trpím na nespavost. Spím v noci treba po 10-20 minutách a vyspim se dohromady maximálně hodinu nebo dvě. Občas mám problém právě s tím, že se těžko můžu nadechnout, tak si třeba zívnu a můžu se tím nadechnout.. když jsem volala praktikovi tak řikal ze mi stejne nic nemuze predepsat na spani jelikoz jsem tehotna. Tak jsem si koupila v lekarne medunkovy cajik ( moc nezabira) a dali mi jeste sirup na tu psychiku trochu ze to sklidni, ten je Sedalia.. ale uz to trva fakt dlouho, nic nezabira a ja uz opravdu nemuzu. Mam doma jeste necele 2 roky stareho chlapecka, nemam ani silu na to se mu venovat na 100% jak jsem byla zvykla. Muzete prosim poradit co by mohlo aspon malicko zabrat??? Co treba pomohlo vam?
moc dekuji za kazdou radu! ![]()
Meduňka, heřmánek jako čaje, popřípadě dormian tablety, to jsou také bylinky. Když by to bylo Joo neúnosné, tak ti psychiatr ( praktik nesmí) může napsat medikaci na uklidnění a spánek, které v těhotenství nejsou nebezpečné. Já je brala v prvním těhotenství. Ale za předpokladu, že jsi jinak zdravá, ti to spise nenapíše a holt buď zkusit bylinky nebo to máš pretrpet. Ale chápu tě, já měla léta insomnii, v těhotenství to bylo strašný. Teď v druhém naštěstí zatím spím nebo mi starší dáva dost zabrat ![]()
Edit-jinak teda ještě aplikuju spánek přes den, když syn usne, jdu taky. Do večera pak dokážu zase fungovat nějak.
Já bych tlačila na praktika nebo gynekologa, ať se tvému problému víc věnují.
Já v té době taky nespala, ale chodila jsem pořád na záchod. Druhý trimestr ok a třetí je teď zase ve znamení hodina dvě spím, pak jdu čůrat a pak zase dokola. Je to masakr to tak dělat několik týdnů v kuse. Víš, abys pak neměla ještě větší problémy v pokročilém stupni těhotenství. Vzbudí mě teď i bolest pod žebry, křeče v nohách a nedej bože, když se otočím na záda, to se zhorší naprosto vše ![]()
Jinak zkus uklidňující čaje, čtení před spaním, vůbec nekoukat na tv nebo telefon alespoň hodinu a ležení na levém boku.
Mně doktor na nespavost v těhotenství poradil, že mám vygruntovat celý byt, že to manžel ocení ![]()
Ze začátku jsem taky kvůli hormonum nespala, bylo to tak dva týdny kdy přes den bych chrapala a v noci jsem nebyla schopna usnout ikdyz jsem si přes den nelehla
@Kejtyy7 také jsem měla šílenou nespavost v těhotenství, doktorka řekla, že na to není nic, že to musím vydržet,
ale neměla jsem covid, tehdy ještě nebyl
Také jsem prodělala covid na začátku těhotenství a taktéž jsem trpěla nespavosti. Zda to bylo těhotenstvím a nebo covidem nevím. Nicméně po třech měsících od prodělání spím už třeba čtyři až pět hodin vkuse, pak se vzbudím a buď už neusnu a nebo třeba po dvou hodinách ještě na chvíli usnu… Nepomohlo nic. Byla jsem vyčerpaná a nešťastná, měla jsem i další problémy … No naštěstí už je lépe. Snad ti to též odezní ![]()
@Jenny 207 jsem 22 tt, za celou dobu tj 2 roky jsem covid neměla a spim Tak 5-6 hodin max, pak čumím do stropu a nejde mi usnout. Na me takhle hormony působí.
@hospodki jo je to možné, že to covid vůbec nezpůsobil … Jsem poprvé těhotná a poprvé jsem prodělala covid, vše začlo potom, proto se mi to špatně rozlišuje ![]()
@Jenny 207 tak to je jasný, já si tu nespavost na začátku a pak na konci pamatuju i z kluka. Všichni říkali at se vyspim ze pak nebude čas. Ale když spis max hodinu a pak už se jen točis jak prase na rozni jak vše bolí tak ty rady jsou fakt super ![]()
Vsem vam dekuju holky
ja jsem z toho uz na nervy.. hodne zlobi i ta psychika do toho, takove jako uzkosti mam, smutno mi je.. a jeste do toho jak se mi blbě dycha tak to mi taky leze krkem
ach jo.. ja uz nevim co s tím..
Taky jsem měla covid ale na začátku druhého trimestru, v době nemoci jsem nespala prakticky vůbec, nechápu jak jsem to zvládla
celý dny jsem proležela a neusla i kdyby co by
je to více než dva měsíce a po pravdě furt málo spím, asi 4-5 hodin a to se budim snad co chvilka… Beru to s nadhledem
stihnu víc věcí, jen se k tomu musím ale dokopat
mám doma prvňáka takže taky sranda
neboj, bude líp ![]()
@Klaramak myslis?? Ja se tak strastne bojim jak dloho to takhle jeste bude ![]()
Ahoj!
Velmi těžkou insomnii během těhotenství mi způsobil nedostatek železa. Krev mi vyšla s úplně kritickou hodnotou. ![]()
Doktorka mě navíc nechala 1 měsíc „čekat“ na výsledky krve (prostě to přehlédli, když výsledky přišly, takže mi hned nevolali, ale přišli jsme na to až při další prohlídce). Ve výsledku jsem pořádně nespala 6 týdnů.
Drž se. ![]()
@hospodki mě teď vytáčí jak mi všichni říkají, že trénuju … No díky pěkne 😀