Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zaspaly ho
rámus při usínání je blbý, ale když už spí, tak je to nevzbudí.
Syn spí jindy jako dřevo, ale ohňostroj ho vždycky vzbudí - jsme na vsi - je to tady blízko. Minulý rok se bál, museli jsme u něj další hodinu ležet, pak usnul. Letos myslím, že už se bát nebude. Jinak - nesnáším rachejtle, nejradši bych to zakázala - děsí to děti a zvířata - každý rok u nás psi a další zvířata úplně pološílení. Navíc aby člověk trnul, kdy mu nějakej ožrala hodí rachejtli na barák.
![]()
U nás to teda dceru nikdy neprobudilo. Ale pokud by jí to vzbudilo, tak bych jí asi vzala k oknu, ukázala co to je, aby se nebála. A počítala bych s tim, že půjdete spát dýl no. Případně bych jí klidně nechala spát s vámi v posteli.
Nasi holku to budi na silvestra… Loni jsme se koukali na rachejtle na balkone, aby videla, co se deje. Mela trochu strach, ale za chvilku to zaspala a pak uz si na to ani nevzpomnela.. Ja taky rachejtle nesnasim, mam z toho sama hruzu
Podivam se rada z dalky na nejaky profi ohnostroj, ale to jak si to ozraly hovada hazi vsude pod nohy, to je strasny ![]()
Moje decka od 2r. sledovali za oknem. Loni uz sli se mnou pred barak. My nic neodpalujeme a ani nikdo blizko. Maji moznost sledovat stresnim oknem v pokojich nebo venku. Na namesti a kousek dal od nas pousti a je to hezky videt. Neboji se, ale nejsme primo u toho.
A cekaji, hrajeme hry, sledujeme tv. Je to den, kdy je nachavam, nemaji vecerku. Mi se chce v noci spat a oni by parili dal.
Pak 1.1. jdeme vzdy na obecni ohnostroj.
malej se nikdy nebál, ale je pravda, že od jeho 1,5roku chodíme pro něj dělat ohňostroj už kolem 19h a hrozně moc se mu to líbí.
Pak na půlnoc nebudíme a ještě ho to nevzbudilo. Je mu 4,5.
Ale prostě každý dítko je jiný. Většinou když už ale děti spí tak je to nevzbudí.
Asi bych byla doma, budeš ty v klidu a třeba se trocha toho klidu na děti přenese, než tvoje „nechuť“ u rodičů manžela.
3leteho jsem vzbudila tesne pred,vloni pulrocniho jsem mela v nositku venku. Ouska jsem mu drzela. Bez problemu…ale jestli se ti dcerka lekla,tak v sobe bude mit treba blok…
Jako mimina to kluci doma zaspali a s dvouletýma už jsme jezdili přes Silvestra na dovolené a na půlnoční ohňostroje chodili s nimi ven. Kluci měli od mala chrániče na uši, pořídili jsme je teda především kvůli různým závodům, třeba dragsterů, na které jsme často jezdili ale používali jsme je i na ohňostroje.
Ahoj, já bych se spíš chtěla zeptat, jestli ste se šla některá s mimčem podívat do ulice na ohňostroj? Jsme doma samotní, táta je s kamarády do zítra, a já s dětmi 3 roky a 3 měsíce sama, malá je nadšená z ohňostroje, tak jestli se jít kouknout s prckem v šátku nebo ne- jestli to není blbý ![]()
Ahoj holky. Vím, že to je trochu jiná část tématu, ale chtěla jsem se vás poptat. Každý rok jsem za matku, které rodině kazí zábavu když nechce dovolit dětem pyrotechniku na silvestra. Tak jsem přemýšlela, že je letos překvapím. Nemáte některá zkušenost z odpalováním kompaktů? Třeba tady https://www.balistas.cz/…-ohnostroje/. Prý se umístí na stabilní místo, zapálí zápalná šňůra, odstoupí a pak už to dělá ohňostroje samo?
Nechci zakladat nove tema, tak vlezu sem. Neprijde vam ta hysterie okolo ohnostroju a delobuchu az moc? Proste lidi obcas odpali rachejtle, udela to bum aprask a konec, bylo to tak vzdy, driv lidi delali i na oslavach narozenin, svatbach…ted je moderni to strasne hejtovat, sdilet ustrasene psy. Myslite, ze je tuto tradici nutne timto postojem nechat vymizet? Ja to nevypaluju, je mi lito penez za to, je to velice maly efekt. Ale uprimne mam zvirata a deti a vubec mi to nevadi, vzdyt je to neskodne. Majitele ustrasenych psu - je vubec nejaka moznost, jak je na to zvyknout, bay z par ran nevysilovali? Vzdyt pres zavrena okna je to slyset minimalne… Chapu obe strany, ale prijde mi skoda tuto tradici zrusit.
Jste asi musim. dodat, ze u toho clovek musi mit mozek, zrovna koukam na idnesu na odpalovani amateru uprostred Vaclavaku…ja jsem rpo nekde z vlastni zahrady, neobydlene casti apod…
Ahoj,
řešíme teď takový problém. Máme 3 a 1rocni deti. Dnes minuly týden tady někdo poblíž dělal cca minutu ohňostroj, rány jako z děla, budiš, šle bylo to o půl deváté večer. 3leta dcera v tu chvíli zrovna usinala v pokojicku a když to začalo, začala se hrozne bát a dodnes když ji nesu spát, tak je to z hroznymi scénami, ze tam nechce, ze budou zase rány… snažili jsme se ji to hezky vysvětlit i jsme ji pustili nějaká videa, jak to vypadá a zdálo se to ok, ale večer při spaní z toho má hrůzu a ja teď vlastně taky.
Teď tedy řešíme, jak na Silvestra. Poslední roky jsme byli u s dětmi doma, nikdy to s nimi ani nehlo, ani se nevzbudili, ale letošního se nějak děsím. Sousedi tady s ohňostrojem hodně blbnou a dělají velký…
Manžel navrhnul jet k jeho rodičům. Tam ja ale opravdu nechci, navíc děti všude jinde než doma proste špatně spí a ja se tam necítím dobre, navíc mi tam do všeho mluví a vždy mi to tam přijde, jako by děti nebyli moje, ale jejich… proste Silvestr a Nový rok tam trávit nechci, chtěla bych být doma jenom ve čtyřech. Jen se děsím, aby nám ten ohňostroj nějak neznicil spaní děti, to bych raději tedy asi odjela k rodičům, ikdyz tam se to prece muže dít také…
Jak reagovaly vaše malé děti na půlnocni ohňostroj?