Šišlání na dítě nesnáším

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53518
15.1.23 12:51
@Anonymní píše:
Milí rodiče, už téměř 2 roky „bojuji“ s babičkou našeho 21m syna, neustále na něho šišlá… Jak tomu mohu zabránit? Dokud byl miminko, jakž takž jsem byla ochotná nad tím mávnout rukou. Ale dnes, když se dítě učí mluvit mi to přijde naprosto šílené… Samozřejmě mu řeknu udělej hájí, hačí, jdeme papat… Komín udělal bác a podobně.
Ale babička na něho vyloženě šišlá, poším tebe, ty ši moue malý miminečko, apodobně, všechna slova strašně zdrobňuje, udělej hačinky, dáme papunko, i v téměř dvou letech je každý pták, slepice pipnka… Každý „opeřenec“ dělá pípí, žádné koko, vrků, gaga, natož kykyryký. :mrgreen: Kluk nikdy není Dan, Daniel, vždycky je Danulinka, Danulínek… Stejně tak každý kluk v knížce se jmenuje Danulka a Daníček. Ikdyž autor knihy ho nazval Martin, Pepík,… Čepice mu nesluší, on je nynyny… 8o Ve vaně se nekoupe, nemyje, ani nedělá cáky cáky, ale čachty čachty nebo koupinky… Na procházce nechodí, ale dělá ťapinky a on je ťapinka. Večer chodí do pelíšku dělat hajinky…
Zřejmě to moc řeším, je toho šíleně moc, vím, že na děti se prostě mluví jinak. Ale dvouleté dítě už by se mohlo učit, že má ruce a né ručníky, má nohy, popř. nožičky a na nožinky :roll:Jak se psychicky ubranit zešílení a nebo jí slušnou formou vysvětlit, aby pochopila mé záměry, respektovala styl výchovy? Nechci na ní být zlá, drzá, máme hezký vztah a to je důležité…

Babi, mluv na něj normálně, je to už velký kluk. Když to nepochopí, tak ji nech být. Dítě s ní snad není 24 h denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16504
15.1.23 12:52

Me babicka hlidala dite jednou a pritom varila v moji kuchyni, kde byly mnou pripravene dva chody a moucnik. Vaz si vabicky, ktera se stara a je hodna!, byt je jeji sislani na palici. Jeste to vydrz. Az pujde ditko do skolky ve 3 letech, samo babicce rekne, ze se to rika jinak. ;) Chapu te, my se tady tomu smejeme, tobe to pripada kontraproduktivni. Ale ono mu to neuskodi a brzy s tim baba prestane. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
15.1.23 12:53

Neřešila bych to, předpokládám, že na dítě mluvíte hlavně vy, rodiče, takže šišlání od babičky ho nijak neovlivní. Ale jinak souhlasím s tím, že šišlání na děti je strašné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.23 12:54
@Tarena píše:
Cáky cáky je dobre a čachty čachty je spatne?

Nikdy jsem nic takového neslyšela, tak mi to přijde divné… Já teď nejvíc používám že se jdeme mýt…
Caky Caky jsem mu říkala, cca do 18m.

• Citovat
  • Upravit
69122
15.1.23 12:54

Neboj, děti jsou i v tom útlém věku mnohem chytřejší, než bychom řekli. Velmi dobře rozliší, kdo je kdo, jak se u koho smí chovat, co mu projde. Pro jeho mluvu je podstatné, jak na něj mluvíte vy doma, pokud teda babička není hlavní pečující osoba a vás „normální“ (jedny uvozovky jsou asi málo) nevídá na deset minut o víkendu. Asi si rychle babičku zařadí do kategorie „holt mluví trochu jinak“ stejně jako slovenskou prodavačku v obchodě na rohu nebo sousedku se silným ukrajinským přízvukem, ale nemyslím, že by měl potřebu ji napodobovat. Zvlášť, pokud ze všech stran uslyší normální mluvu. no, možná některému výrazivu nebude ani rozumět a počkej na to zadostiučinění, až se babičky bude ptát, co že to jsou ty nožinečky a ručičinky.
Pokud je babička v jiných ohledech fajn, vůbec bych neřešila, maximálně s nadsázkou zakoulela očima, popřípadě se zeptala, jestli dítku nemůže být normální zima místo ziminečky. U nás to dělaly obě babičky, taky jsem z toho nebyla unešená, ale neboj, dítě mluví jako kniha, opravdu nešišlá a nakonec s tím sekly i ty babičky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
15.1.23 12:57

Babička je tak trochu praštěná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.23 13:00
@Betty MacDonald píše: Šišlací babičku bych nosila na rukách, že mi pohlídá a vykoupe dítě, že s ním chodí ven, že mu čte…
Já jsem nemohla sama ani k zubaři.

Ona nehlídá, nekrmí, nekoupe… „Jen“ s ním sedí na zemi, hraje si…
K lékařům a pod. chodí syn se mnou a nebo hlídá (sporadicky) druhá babi…

Vím, jsou babičky, které zajímá spíš cigareta, kosmetika, seriály, chlapi apodobne… Naše babi má zájem o vnoučata, to jsem ráda… :)

• Citovat
  • Upravit
3927
15.1.23 13:08

Babičku bych poprosila aby přestala šišlat, aby se syn naučil mluvit hezky. To by mohla pochopit. Ale pokud s ním není v kontaktu 24/7, tak mu to zase tolik neuškodí. Hlavní je, jak na něj mluvíte doma vy.
Ale zdrobňovat ať si zdrobňuje jak chce. To není taková hrůza :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
15.1.23 13:15

Vůbec to neřeš, dítě správně mluvit naučíte vy a ještě se to kolikrát změní (odchytí něco i ve školce od dětí s vadou řeči třeba). Naopak, bych byla ráda, že má babi k dítěti tak vřelý vztah. Samozřejmě, pokud by šlo o nějakou opičí lásku, tak to je jiná, ale dvouleté dítě mi opravdu nepřijde dost velké na to, aby nemohlo mít ručičku a být Daníček. To ostatní můžou být jen individuální babiččiny „úchylky“, každý nějakou má.
Moje dcera má deset a když řeknu, že má nožičky, tak se vzteká. V šesti se nevztekala a mluví tak na děti většina rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.23 13:19
@Mariane.B píše:
Respektuj ty ji, tomu dítěti to neuškodí.

Přesně tak. Dítěti to neuškodí, mohla by dělat daleko horší věci. Buď ráda, že ho má ráda.

Někdo zase nesnáší, když se říká, že má dítě 21m. Myslím, že tu za to dostaneš sodu :mrgreen: (já jsem to také říkala, takže k sodě se nepřidám).

• Citovat
  • Upravit
1292
15.1.23 13:21

Šišlani by mi vadilo hodně (rozuměj sislani v té první podobě, jak uvadis - poším tebe, ty ši).
Nad tím zbytek bych mamka rukou, to jsou defacto vlastně jenom zdrobneliny (např rozdíl mezi cáky cáky a čvachty čvachty nevidim).
Pokud k Vám babi chodí častěji, zkusila bych ji vysvětlit (ne formou vycitky), že pokud na malého bude šišlat začne to opakovat a požádala bych ji, zda by zkusila to omezit (musíš na to jít od lesa…). Pokud přijde jednou za čas, neřešila bych.
Všude je něco, já zase „kvetu“ že sprostých slov. Každou chvíli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
15.1.23 13:27

Tak na ní narovinu taky zašišlej, že by se mohla trochu mírnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
15.1.23 13:34
@Limi123 píše:
Přesně tak. Dítěti to neuškodí, mohla by dělat daleko horší věci. Buď ráda, že ho má ráda.Někdo zase nesnáší, když se říká, že má dítě 21m. Myslím, že tu za to dostaneš sodu :mrgreen: (já jsem to také říkala, takže k sodě se nepřidám).

To jsem nikdy neslyšela, že by to někomu přišlo divné. Měla jsem za to, že do dvou let je označení věku v měsících normální :) Tam přece každý měsíc vývoje hraje roli a řekneš třeba, že dítě začalo chodit v 16 měsících, neřekneš, že začalo chodit v roce a čtvrt plus měsíc, ne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
15.1.23 13:41

@broskvová zmrzlina papkat je správně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
15.1.23 13:54
@Mariane.B píše:
Respektuj ty ji, tomu dítěti to neuškodí.

Uskodi. Pokud se vydaji casto, dite zacne mluvit jak malej sislaci dement po babce. Odkud to ty deti asi prebiraji.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML