Školka a druhé těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21705
21.4.10 21:43

tak jedna oražská zkušenost: s Klárkou přijali loni do školky děti i kamarádce, která byla evidentně těhotná a nevzali dítě jiné, která potřebovala jít do práce… :-( vždycky to je o rozhodnutí vedení a nikde není psáno, že když to místo uvolníš, že ho opravdu dostane maminka, která se potřebuje vrátit do práce a ne některá, co je na mateřské s druhým… něco jiného je menší město nebo vesnice, neco jiného velké město. a taky to začíná a končí na lidech…
my čekáme druhé na podzim a jsem moc ráda, že je Klárka ve školce, protože je už od roku zvyklá na kolektiv a doma s miminkem by se neskutečně nudila. a vím, že jí to nijak nenahradím chozením po mateřských centrech!
takže já bych to opravdu nechala tak jak to je a dávala malou do školky. uvidíš, jak to bude fungovat, počítej s tím, že stejně bude ze začátku asi víc doma než ve školce než se trošku „promoří“ bacily :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
21.4.10 22:01

Trošku mimo původní dotaz, ale nedá mně to napsat svůj názor:
Kritérium „pracující matka“ je jen jedno z mnoha nesmyslných kritérií, která mají maskovat neochotu reagovat na počty dětí. Zrovna tak by se děti mohly přijímat podle výše příjmu rodičů - ti více vydělávající přece mohou zaplatit soukromou školku, že? Nebo třeba by na školku neměly nárok děti, které mají prarodiče již v důchodu? Nebo děti, kde jeden rodič může chodit na noční směny? Nebo kde restituovali majetek, ten můžou prodat a nemusí pracovat? Jeden nesmysl větší než druhý, já vím. Ale na pojem „pracující matka“ jsme zvyklé, tak se jím oháníme, že? Sama pracuju už teď - to, že manžel přijde domů a já vyrážím do práce a přijdu dost večer, nikoho nezajímá. Potvrzení od zaměstnavatele jsem na přihlášku měla. Dítě mně do školky nevzali, dcera je prostě narozená blbě - v pololetí. Přesto s kritériem „pracující matka“ nesouhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
22.4.10 07:26

Tego, určitě je šlechetný, že se snažíš nad tím přemýšlet, ale uvědom si, jaká je dnešní doba a bud za to místo ve školce vděčná.Jednak si neudělala nic špatně, vždyt si o těhu nevěděla a dceři školka jen prospěje. Tobě asi děti nebudou chodit souběžně do školky, ale kdyby náhodou ano, tak ti určitě před návratem do práce pomůže, že už máš ve školce starší dítě. Nikde totiž není psáno, že ti dceru přijmou příští rok znova a to teprve uvidíš, jak jí bude scházet kolektiv. Takže za mě, jsi dobrá, ale neřeš to.

• Citovat
  • Upravit
Martina02
28.4.10 20:07

ahoj,
resim taky neco podobneho…
dceri budou v cervenci 3 roky, do skolky ji prijali od zari 2010 na celodenni.
Problem je v tom, ze zamestnavatel nema pro me od toho cevence misto, takze ze mi da vypoved a odstupne.
Doma jsme to probrali, a s manzelem jsme se dohodli, ze bysme se pokusili o druhe mimco, a ze by mi zamestanvatel dal neplacene volno do 4 let veku ditete, a ja bych do te doby porodila.
Zamestnavatel s neplacenym volnem souhlasil.
Ted ale nevim jak se skolkou…docetla jsem se, ze zdravotni pojisteni za me bude platit stat, pokud celodenne pecuji o dite, a pokud chodi max na 4 hodiny denne.
Ale co ted, kdyz jsem dala zadost o celodenni peci, a kdybych jim ted rekla, ze do prace vlastne nepujdu, ze budu na neplacenem volnu, snad uz v zari tehotna, maji malou pravo vyhodit ze skolky?
A pokud to nereknu, necham to tak, a v zari mala normalne nastoupi, musim nejak dokladat na zdrav.pojistovnu ze tam opravdu bude chodit jen na 4 hodiny? Samozrejme ze budu ale platit za celodenní skolku.
Taky mi je to takove blbe,ale na druhou stranu si taky myslim, ze by tam dali jinou nepracujici matku,nevim…
Doufam ze je to trosku srozumitelne:-)

• Citovat
  • Upravit
jjelena
28.4.10 20:24

Martino, pokud už nebudeš pobírat rodičák, tak to nikoho nezajímá, jak dlouho bude dcera ve školce. A když se ti narodí druhý dítko, tak budeš pobírat rodičák na to mladší a na starší nic, takže ti tam může chodit celodenně a denně. Taky to tak mám, starší chodí denně a jsem doma na md s mladší dcerou.
Právo ze školky vyhodit dítě mají pouze v případě hrubého porušení kázně,…tzn. pokud se tam bude chovat nevhodně nebo vy nebudete řádně platit apod. Rozhodnutí o přijetí máš a v době přijímání si byla rozhodnutíá vrátit se do práce, to že není pro tebe místo nebo otěhotníš, si nemohla předpokládat.

• Citovat
  • Upravit
jjelena
28.4.10 20:25

Jo až ted jsem si přečetla, že se ptáš na zdravotní pojištění… tak to nevím :think:

• Citovat
  • Upravit
JaSe
29.4.10 20:19

Ahoj,
aby za Tebe stát platil ZP jako za matku pečující o dítě do 7 let, tak může dítě chodit do školky jen na 4 hodiny denně.

• Citovat
  • Upravit
15
20.5.10 13:13

Já být tebou tak to neřeším a jsem ráda, že ti dítě vzali. Mě rovnou řekli, že když čekáme druhé, tak mi malého nevezmou, protože je nával. Náš malý je v listopadě, ale to už budeme mít doma mimi. Ostatní kámošky, co mají děti narozeny až v druhé polovině roku a ještě u zápisu nebyly těhotné, tak uvedli, že pujdou do práce, i když vím, že chtějí druhé dítě, ony se zas vymlouvají, že neví jestli se jim to povede a tak jim děti třeba vezmou (ještě nemáme rozhodnutí v ruce) a v době když budou chodit do školky, tak už taky budou mít doma mimčo (doufám, protože jim to samozdřejmě přeji) Tak kde je potom spravedlnost. Když teď je takový boj o místa. Já se spíš bojím, aby mi ho vzali aspoň za rok. Když bude pořád málo místa a hodně dětí a já pořád doma s druhým, tak mi ho stejně nevezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27012
20.5.10 16:56

tak já jsem si myslela že nás nevezmou budu s druhým doma a bylo 30 dětí nad limit.Malej je narozený na knci listopadu dnes jsme byli pro rozhodnutí a vzali nás.Mám z toho šok nějak sjem s tím nepočítala malej má sice radost ale já se s tím budu muset srovnat.Ale jsem ráda ne že ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
21.5.10 09:05

Co bych za to dala. Já jsem zase slyšela, že na děti dostávají nějaké dotace, ale když nastoupí až v druhé polovině roku, tak na ty už nedostanou a proto takové děti už nerady berou. Takže my jsme taky listopad, tak uvidíme, ale u nas maji přednost děti maminek co jsou do prace a to my nejsme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27012
21.5.10 16:45
barca1 píše:
Co bych za to dala. Já jsem zase slyšela, že na děti dostávají nějaké dotace, ale když nastoupí až v druhé polovině roku, tak na ty už nedostanou a proto takové děti už nerady berou. Takže my jsme taky listopad, tak uvidíme, ale u nas maji přednost děti maminek co jsou do prace a to my nejsme.

Ono je to jak kde no …ted jsem zrovna ležela pár d ní v nemocnici a pani dceru taky nevzali že je březnová že až za rok :nevim: u nás v první řadě nebrali ty kteří tu nemají trvalý pobyt a pak děti maminek na MD ale to ymlsím podle věku jako že nás třeba ještě vzali ale dítko co bue mít mamku taky doma s dalším ale je třeba únor tak už třeba ne…nevím neznám jejich systém v tomto no.Upřímně teda jsem z toho taková paf…uteklo to rychle a ted už mi půje do školky ale bde to jen dobře bude mezi dětma…ted se tam půjdu jen domluvit kdy nastoupí-můžeme hned od září i když mu 3 roky nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
21.5.10 17:17

Barco, nezoufej, podej přihlášku a malýho nebo malou ti třeba vezmou i v průběhu roku, jen je třeba furt otravovat a připomínat se. Já takhle loni umístila cca měsíc po zápisu starší dceru i když jsem byla doma s malou, takže od září chodí naplno. mLadší mi letos taky u zápisu nevzali, ta je dokonce až prosincová a já mám jít v lednu do práce. Tak jsem opět zavolala na magistrát a nakonec mi jí vzali už ted od května, protože se jim děti odstěhovaly a ještě se mi omlouvali, jeslti mi nevadí, že budu platit školný o dva měsíce víc :roll: ale především mi jí vzali ke starší do stejný školky, s čímž jsem teda vůbec nepočítala. Takže všechno je řešitelný, držím palce :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.12 08:55

Je tu někdo, kdo řeší těhotenství a nástup staršího dítěte v září do školky? Jsem de facto ve stejné situaci jako zakladatelka, dítě jsem hlásila do školky a hledala si práci, díky tomu mi ho vzali, nicméně jsem poměrně brzy otěhotněla a vypadá to, že ho povedu do školky s bříškem. Do naší školky byl celkem nával, brali jen polovinu dětí, tak z toho úplně dobrý pocit nemám, asi se nevyhnu nějakým poznámkám, ale už jsem se rozhodla to neřešit. Syn byl přijat napodruhé, poprvé byl odmítnut. Ale o to mi zas tolik nejde.
Množí se celkem dost reakce z okolí, že když jsem teda těhotná, tak dítě do školky nedám.. ne kvůli ostatním maminkám, ale kvůli případným nemocem, které malý dotáhne ze školky. Že by mohl ohrozit nejprve mě jako těhotnou a poté i malé miminko. Ale, co tak strašného z té školky může přivléct, aby to ohrozilo těhotnou? Neštovice a příušnice jsem měla, případné nějaké nachlazení či chřipku snad zvládnu i jako těhotná :nevim: A co se týče malého miminka, vždyť je tolik rodin, co mají novorozeně a školkové dítě :nevim: Nechávali jste třeba staršího šestinedělí doma nebo chodil normálně?

• Citovat
  • Upravit
456
16.7.12 00:10

Anonymko, taky to ted resim, jsme zvedava na dalsi prispevky…
Za tyden mam termin porodu a konec sestinedeli mi prave bude vychazet na prvni dva tydny v zari:mrgreen: Mala sice ted chodi do soukrome skolicky, kde je pouze 6 deti, ale zatim nic velkeho neprinesla, maximalne virozu a to jsme si ted spolu v cervnu vytrpeli, nejdrive ona, pak ja, ale zvladli jsme to :) Je jasne, ze ve velke statni skolce to bude na dennim poradku, ale nemusi. Ptala jsem se kdysi na to pediatricky a bylo mi receno, ze nedat starsi do MS kvuli je jenom oddaleni problemu, ktery stejne nastane, proste se promorit bacilami musi. Ale ne vsechny deti jsou tak casto nemocne…Ale pro jistotu planuji cca od pulky srpna davat preventivne sirup na imunitu a jeste zvazim, jestli poslu dite do MS v sestinedeli, ale nevim jetsli je dobre, aby nastupovala pozdeji. Prinejhorsim zustane chvili doma a skolkovne budu nadale platit. A jeste prevladaji nazory, ze kojene mimi je chraneno, ale to se jeste zeptam pediatricky jak to je.
Kazdopadne jde o to, jestli zvladnes rezim dvou deti ze zacatku sladit, soustredit se na mimi a zaroven na adaptaci starsiho na MS, ja to budu resit dle nastale situace. A taky jde o to, ze beez babicek mazec :?
Jeste me napada zloutenka typu A, ale to jsem nechala zaockovat, chranena je jiz od prvni davky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
michalea
14.11.13 21:10

proč by to mělo vadit matka co ma mimino nema narok

Proč by to jako mělo vadit že? logicky proto že neni místa ani pro zaměstané matky natož pro takové co stejne dřepí doma
hnusí se mi to číst dámy nemysím zakaldetelku tedka ale reakci

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin