Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn chodil v jeslích(třída 2-3roky) na procházku skoro každý den poznávali přírodu chodili krmit labutě… Od září je ve školce a tam se na procházky nechodí vylezou jen na zahradu
Teď byl v prázdninové školce byli na procházce a vyprávěl o tom celé odpoledne.
Tak u nás loni chodily na procházky hned, ale jedná se o smíšenou třídu a navíc mají celkem odvážnou učitelku, už po třech týdnech vzala děti autobusem do sousedního města do divadla a nedlouho po tom i na výlet na farmu. Ale ona je tím vyhlášená. Já jsem ráda, aspoň se syn ve školce nenudil.
@Adelka951 Tak u nas jezdi od druheho tydne plavat, linkacem do mesta, ale je fakt, ze jsou smisena trida.
Dcera mi pujde do skolky ted v zari a na schuzce nam reditelka rikala, ze zhruba dva tydny budou na zahrade a pak az pujdou na prochazku.
U nás ze začátku zahrádka, tam chodí denně, pak jdou ale určitě už v září i po vesnici, chodí pravidelně do knihovny.
Mají vesty. Neboj se procházek sehrají se.
Nejmladsi mi začal chodit od 2r.do školky a hned s nima šel na exkurzi, na kuřata a ušel to. Uč. se bály jak to zvládne a obě je překvapil.
Velice rychle se srovnal z deckama co chodili už dyl.
Neboj se.
@Anonymní píše:
Děkuji, prostě jak kde… zeptám se tam a uvidim. Jen mám z toho vážně obavy…neumim si jí představit že by se držela s dětma za ruku a šla vzorně po chodníku. Projíždějí nám tu kamioňáci (prasata) je tady 30cítka a kolikrát to tady úplně proletěj.
My tu na vesnici máme depo VKV dopravy. Taky jezdí jak tatari.
Ale uč. jsou dobre, s toho je jedna čerstve loni po maturitě.
Musíš těm uč. důvěřovat. My máme akční skolku když nejdou do knihovny, nebo na kuřata, tak jsou tu jiné firmy, plno jiných možností, kam se můžou jit podívat.
A chodí. Pak chodí pruvody např. fansak.
Zvládnou to i u vás prochozkovat.
@Mal píše:
Min.rok nastoupil syn do školky a ještě mu nebyli 3 roky a ta třída byla plná takových mrňousků. Takže se učili za kroužky dojít nejdřív na školní zahradu a myslím, že tak za ty 3 m teprve vyrazili kolem školky a to jim zabralo celou hodinu.
Určitě pokud jsou to děti nejmenší, tak s nimi hned ven nepůjdou. A je to tak jak píše @zuzan většina brečí, takže to by bylo o ničem stejně.
záleží na školce a hlavně na kvalitě a odvážnosti učitelek. U nás nejmladší třída, takže čerství tříleťáci až necelé 4 roky, šli kolem školky hned v druhém týdnu.
Když mi nastupoval starší syn do školky, byly děti venku hned první den. Po dvou týdnech už byly i v divadle. Tenkrát jsem se tomu dost divila a říkala jsem, že mají učitelky teda odvahu… byla to celá třída nových mrňat, 28 dětí ve věku 2,5-3 roky. Nicméně je pravda, že obě paní učitelky jsou ve školce léta létoucí a mají léta praxe, tak si na to zkrátka troufly. Protože rok před synem šel syn známé do stejné školky, ale jiné třídy s jinými učitelkami a ven se s nimi tenkrát vydaly až po týdnu.
Pokud vím, tak ve školkách chápou, že ty nejmenší to mají ze začátku s procházkou složité. Neboj se toho.
Dneska prý vylákalo sluníčko paní učitelky k tomu, aby podnikly s dětmi (2,5 až 6 let) procházku k lesu. Na jedné z fotek byla trasa, kterou ušli (asi z mobilní aplikace). Uťapali 4 kilometry, zabralo jim to ty dvě hodinky, co bývají obvykle venku. Šli nalehko, takže žádné batůžky, tím pádem žádné pití. Dnes u nás foukal silný, nepříjemný vítr. Asi dvě hodiny po fotkách přišla další zpráva, že se u některých dětí projevil zánět spojivek a že s infekčním zánětem spojivek děti do školky ráno přijmout nemohou.
Moje dítě zánět nemá, ale jsem konsternovaná celým přístupem, kdy ve zjevně ne optimálním počasí jdou na několikakilometrový pochod, kde kvůli silnému větru odrovnají několik dětí, o kterých pak prohlásí, že by měly zůstat doma. Úplně se s tím nedokážu srovnat. Já snad ani nemám konkrétní dotaz, možná jenom, je toto řekněme běžné? Fakt jsem dneska měla pocit, že jejich procházka je vůči rodičům schválnost, a to za normálních okolností učitelky podporuji a jejich práce si vážím (protože já bych před tou tlupou prcků utekla hodně daleko).
No tak ono nejde sedět s dětma neustále na zadku, prostě jakože co kdyby se náhodou u někoho něco objevilo
a jestli byli venku „standardní“ dobu, tak je celkem jedno, jestli na zahradě nebo na cestě, navíc v lese fouká míň
Nevím, ale 4 km mi u takto starých dětí nepřijde nijak hrozně, a to, že byly venku dvě hodiny, také ne. Holt jsou některé děti zhyckane.
Tak 2 hodiny bez pití snad vydrží a co má zánět spojivek společného s tím že byli venku a foukalo?? U nás dneska bylo vyloženě teplo, tak pokud někoho odrovnali, tak si za to můžou leda tak rodiče, že dítě málo oblecou, snad se musí počítat s tím, že se chodí ven a jestli jsou 2 hodiny na hřišti nebo procházce nevidím jako velký rozdíl ![]()
U nás se chodí ven skoro za každého počasí. Mně se akorat nelíbilo,když chodili v zimě (bez snehu) na zahradu a to jen se „proběhat“… syna (3.5 roku) to tam nebavilo, co tam taky měl dělat, na prolizacky nemohli. To bych byla rada za prochazku, jenže to se zase nechtělo ucitelkam.....
@Annci Kéž by u nás chodily učitelky s dětmi na delší procházky. Dvě hodiny v nějakých 15 stupních bez pití mi nepřijdou rozhodně nijak tragické, tempo 2km/h je naprosto klidné. A že se objevil zánět spojivek s procházkou nemusí souviset vůbec.
Osobně mi mnohem víc vadí, když se děti jen na 2h vypustí na hřiště, a část dětí tam sprintuje a zpotí se, a část dětí zase jen stojí nebo v horším případě sedí na pořád ještě chladném písku a celé 2h se nepohnou. Procházka zajištěná v klidném a rovnoměrném tempu (okořeněná třeba jednou dvěma hrami cestou) mi přijde jako mnohem lepší varianta.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.