Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
prosím o názor, zda pustit syna (6 let) na první školku v přírodě na kterou odjíždí zítra, vrací se v pátek.
V pátek měl 39,8, ve školce nebyl, horečka se mu držela celý den. Včera měl již jen 37,5, dneska zatím bez teploty.
Mám několik variant:
Moc se těšil, v září jde do školy, takže je to poprvé a naposledy se školkou.
Zase myslím na paní učitelky, že by se mu to mohlo vrátit, ona by ho musela sledovat,
ptát se, jak mu je, apod.
Myslím, že se jedná o 1-2 denní virozu, měl ji manžel, já a mladší kluk, ale nemělo to vůbec takovýto průběh.
Takže přemýšlím a nevím, jak se rozhodnout?
![]()
Děkuji za názory ![]()
já bych dítě normálně poslala a uvidí se. Pokud mu je už dnes dobře, tak to bude v pohodě. Jednou mi dítě odjíždělo po dohbodě s učitelkou i se silnější rýmou. Byly jsme domluvené, že kdyby se to razantně zhoršilo, přijedeme si pro ni. Naopak mi přijela domů zdravá, horský vzduch jí pomohl. A pro rýpalky dodám, že žádné jiné dítě od ní rýmu nechytlo a naše školka v tomto byla hodně benevolentní.
Ne, nepustila. U nás teď řádí enterovirové infekce. Jeden den horečka a za dva dny se dítě osype a udělá se ošklivá a bolestivá vyrážka. My dospělý jsme si to odbyli jen s horečkou, ale děti mají i vyrážku. Je to silně infekční. Ať máte cokoliv, syn by měl zůstat doma s ohledem na ostatní děti. Sama nevíš co mu je. Dovedu si představit nadšení rodičů, kterým onemocní děti, teď v době kdy spousta rodin jezdí na dovolené.
Teplota mu může ještě dnes stoupnout, syn ráno teplotu často ke konci nemoci nemá a večer mu to vystoupá, tak bych ho tam dovezla, až bude opravdu bez teploty. Na takovouhle akci bych dítě s teplotou neposlala nehledě na to, že je ještě určitě infekční. Třeba chřipka je infekční ještě 10 dní po propuknutí. Pokud by dnes už neměl teplotu vůbec (ani 37) a skákal by mi doma po hlavě, tak bych ho asi vyslala…
Ne nepustila. Vzdyt podepisujete bezinfekcnost, kde svym podpisem ztvrzujete, ze dite nebylo pred odjezdem nemocne ci vystavene infenci, kterou by mohlo roznest. A nehlede na to, ze zitra mu zas ty teploty mohou vyletet nahoru kmyz klidne i v autobusu - nevis co mu bylo, ted pro dite stres z odjezdu, to ze bude nekde sam bez rodicu ![]()
Podle mě nejde jen o tvého syna a učitelky ale i o ty zdravé děti, které tam budou.. Je trošku nefér jít nemoci na proti a pak půlka dětí něco chytne a dopadne stejně jako tvůj syn.. ![]()
Možná skočit s malým k doktorovi,aby ho prohlídl,co s ním opravdu je. Pokud by to byla jen dvoudenní viróza,může být v pořádku,horší nemoci by Dr. poznal.
V pohodě hele. A komu se to nelíbí, ať nechá doma zdravé dítě. Já to tak párkrát udělala. Přivedla jsem ráno do školky zdravé dítě a raději ho zase odvedla domů. Jednou tam seděla holčička s lavórkem a zvracela. Pak už v šatně smrkal a kašlal chlapeček a jeho maminka sdělovala tatínkovi do telefonu, že měl ráno teplotu jen mírně zvýšenou…
Ne, nepustila bych ho. Po nemoci ma byt v klidu a ne jezdit na SVP + nevíš jestli nenakazi ostatní. Navíc jak někdo zmínil výše, tak podepisujes bezinfekcnost.
Jako učitelka říkám ani náhodou. Je oslabený,může nakazit ostatní.
Navíc nemůžete ani podepsat bezinfekčnost.
Rozumná ředitelka vam hi ani nevezme. Je to příliš velké riziko.
Domluvila bych se s učitelkama a dovezla ve středu, pokud bude do té doby naprosto OK. Dcera už párkrát měla horečku i z rozrušení, prostě jeden den 38,5 a druhý den nic a ty další dny taky nic, ale stejně jsem jí nechávala doma.
V žádném případě ho neposílejte zítra do kolektivu. Proč myslíte, že se podepisuje to potvrzení o bezinfekčnosti?
Jestli něco, tak se domluvte s učitelkama a s pediatrem, jestli je v pořádku vozit ho tam v půlce týdne.
V potvrzení o bezinfekčnosti se píše o posledních 14. dnech, že nepřišel do styku s nákazou či infekčním onemocněním. Což teda nesplňujete.
Pokud nemáte možnost zkontaktovat učitelky a ani nestihnete před odjezdem lékaře, určitě bych ho neposlala. Když, tak v tu středu, ale takto bezprostředně po horečce ne. Oni někdy teploty ustoupí na pár hodin a potom se vrátí. A co by tam s ním dělali, když budou mít na starosti x dalších malých dětí?
Ne, po nemoci ma mit aspon tyden klidovy rezim. Coz ve svp mit nebude.