Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co se změní? Platíš za kroužky, družinu, kurzy plavání, bruslení, lyžování…přes léto řešíš, kam dítě udáš nebo jak si s manželem rozvrhnete dovolené, aby dítě nezůstalo bezprizorní (školka funguje i o prázdninách, škola ne).
Po večerech (někdy i po ránech) píšete úkoly, každý den řešíš, jestli máš doma něco vhodného ke svačině, jestli má dítě alespoň jedno oblečení neroztrhané a čisté…k pubertě jsme se zatím nedostali.
aneb slovy klasika: „Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti.“
Podle mě nejhorší jsou ty prázdniny, tedy kam dítě upíchnout
Jinak v tom nevidím až takový rozdíl, i s tím školkovým děláš doma „úkoly“ ![]()
Za mě. Já jsem ráda, že mám starší dvě děti školní, za chvíli už i ta nejmladší půjde do školy. Jsou samostatnější. Mohou zůstat doma samotné. Konečně mám víc volnosti, svobody.
Prostě je nemám pořád za zadkem. Samozřejmě někdy na mě padne splín, jak to strašně rychle uteklo.
@Agneth píše:
Co se změní? Platíš za kroužky, družinu, kurzy plavání, bruslení, lyžování…přes léto řešíš, kam dítě udáš nebo jak si s manželem rozvrhnete dovolené, aby dítě nezůstalo bezprizorní (školka funguje i o prázdninách, škola ne).
Po večerech (někdy i po ránech) píšete úkoly, každý den řešíš, jestli máš doma něco vhodného ke svačině, jestli má dítě alespoň jedno oblečení neroztrhané a čisté…k pubertě jsme se zatím nedostali.
aneb slovy klasika: „Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti.“
@Agneth úplně přesně popsané. Já mám teď jedn školní a jedno školkové a zlatá školka teda
@Anonymní píše:
Takové oddechovější tém, omlouvm se za anonym, ale nikdo neví, že plánujeme možné dítko a že to různě řešíme a zajímá nás to:)otázka je jasná. mojí sestřenici jde teď syn do školy a já si říkám, jak už je vlastně velký. a že sice je samostatnější, ale mámu chce furt, sám ještě taky nikam nesmí, a navíc přibydou domácí úkoly a povinnosti. tak nevím.
na druhou stranu školní dítě má o víkendu už třeba své kamarády, samo se zabaví.. ale školkové dítě ne, to potřebuje neustále program, a jak toho ještě moc neumí, tak tím víc potřebuje dohled a asistenci. Školní dítě zase má spoustu povinností, a tu pozornost chce jistě taky…nbo už méně?
co se vlastně s dětmi změní při přechodu z „školkové dítě“ na „školní dítě“
a ted nemyslím každodenní rutinu, ale třeba letní prázdniny, volný čas, večery doma s rodiči, apod.
Náraz mi přijde že se nezmění nic Prostě je to postupné. Rozdíl je určitě v režimu. Samostatně si hráli určitě Naši už ve školce. hodně Spíš se změnily ty aktivity. že to není jen hraní ale dá se s nimi už poměrně slušně sportovat, turistika, vyletit. tak ta samostatnost mi taky přišlo zlomová spíš ve třech letech než přechodem do školy
Skolni dite mnohem jednodussi na „udrzbu“. Do skoly ze skoly sam, ukoly sam, o prazdninach to tez zvladl doma sam, koncim ve 2, tak tu nebyl sam cely den.
Uz se tesim, az bude skolkac ve skole, vsechno bude jednodussi.
Ale samozrejme uzkostlivy rodic si muze tu dobu permanentniho opecovavani a poskakovani diteti za zadkem libovolne prodlouzit, jsou rodice, co pusti dite samotne ven az ve veku 10+ a jeste je kontroluji a strachuji se… ![]()
@Anonymní píše:
Takové oddechovější tém, omlouvm se za anonym, ale nikdo neví, že plánujeme možné dítko a že to různě řešíme a zajímá nás to:)otázka je jasná. mojí sestřenici jde teď syn do školy a já si říkám, jak už je vlastně velký. a že sice je samostatnější, ale mámu chce furt, sám ještě taky nikam nesmí, a navíc přibydou domácí úkoly a povinnosti. tak nevím.
na druhou stranu školní dítě má o víkendu už třeba své kamarády, samo se zabaví.. ale školkové dítě ne, to potřebuje neustále program, a jak toho ještě moc neumí, tak tím víc potřebuje dohled a asistenci. Školní dítě zase má spoustu povinností, a tu pozornost chce jistě taky…nbo už méně?
a ted nemyslím každodenní rutinu, ale třeba letní prázdniny, volný čas, večery doma s rodiči, apod.
Tak u nás se změnil hlavně denní režim - ve školce holka byla 8:30 - 12:00, ve škole je 7:30 - 13:30 (chodí na obědy do místní školky a na prvňáky bohužel vychází čas až ve 12:45, po čtvrté vyuč. hodině jsou tudíž do oběda v družině) - takže pro všechny je to změna ve spaní - večer mnohem dřív spát, delší den mimo domov pro dcerku, ale zatím je nadšená. Je ve škole, kde úkoly zatím nedostávají. Jinak co se samostatnosti a dozoru týče, tam se to u nás změnilo tak v 5 letech, kdy začla být mnohem víc samostatná, dojde i nakoupit do obchodu (tady u nás na vsi) atd.
Kamarádky dcera chodila už do školky až do 16.00 odpoledne.
Protože prý byla hrozně akční, kecavé a nesmírně těžko utahatelné dítě. Já se hrozně divila, protože mi to přijde jakože na čtyřleté dítě fakt „moc“, ale nebylo…evidentně. A teĎ už od první třídy bude chodit do družiny do čtyř, pěti.
(maminka nepracjuje, ale malé je líp v dětském kolektivu a doma se nudí, zlobí, pořád něco potřebuje..)
tak to jsem byla v šoku, no ale nejspíš je to ok. malá vstává kolem sedmé sama od sebe a je problém ji dostat do postele ![]()
A dva partneři sami na sebe - jak je to s časem „pro vás dva“… máte „čas pro sebe“ více možnost spíš se 4 letým nebo spíš se 7 letým? (koukat na film, přes den si o samotě popovídat… atd.
Tak ono hodně záleží o jak velké školní dítě se jedná. 6-ti či 7-mi leté dítě samo doma nenechám, vyzvedávat ho musím stejně jako když bylo ve školce. Dovést do školy taky musím.
Co se týče samostatnosti, tak ano, školní dítě už je samostatnější než školkové, zvlášť pokud je mladšího věku. Co se týče aktivit, tak to se pro mě nic nezměnilo, dítě chodilo na aktivity i ve školce, nyní bude i ve škole. Nějaká aktivita bude ve škole, tak jako před tím byla ve školce, jiné jsou mimo, tak jako dříve.
Jediné co vidím velký a pro mě podstatný rozdíl je ten, že škola má více prázdnin v průběhu školního roku než školka, ta měla jen ty letní a vánoční. Jo a chystání svačin.
@Anonymní píše:
Kamarádky dcera chodila už do školky až do 16.00 odpoledne.Protože prý byla hrozně akční, kecavé a nesmírně těžko utahatelné dítě. Já se hrozně divila, protože mi to přijde jakože na čtyřleté dítě fakt „moc“, ale nebylo…evidentně. A teĎ už od první třídy bude chodit do družiny do čtyř, pěti.
(maminka nepracjuje, ale malé je líp v dětském kolektivu a doma se nudí, zlobí, pořád něco potřebuje..)tak to jsem byla v šoku, no ale nejspíš je to ok. malá vstává kolem sedmé sama od sebe a je problém ji dostat do postele
No tak děti jsou/byly ve školce do 16 hod, spíše do 16:30 a od skoro otevření školky. Ale já mezitím tedy v práci.
@Anonymní píše:
Kamarádky dcera chodila už do školky až do 16.00 odpoledne.Protože prý byla hrozně akční, kecavé a nesmírně těžko utahatelné dítě. Já se hrozně divila, protože mi to přijde jakože na čtyřleté dítě fakt „moc“, ale nebylo…evidentně. A teĎ už od první třídy bude chodit do družiny do čtyř, pěti.
(maminka nepracjuje, ale malé je líp v dětském kolektivu a doma se nudí, zlobí, pořád něco potřebuje..)tak to jsem byla v šoku, no ale nejspíš je to ok. malá vstává kolem sedmé sama od sebe a je problém ji dostat do postele
No spíš jim neschopná matka nedokáže zařídit nějakou adekvátní zábavu ne Vždyť do kolektivu můžeme i s rodiči
Mně přijde na tyto věci nejhorší prvňák či druhák. Každý večer příprava do školy a spousta kroužků, na které si dítko samo ještě nedojede. Tak do 5 let to bylo v pohodě, pak aspoň nebyla škola, když už byly kroužky, ale první školní roky jsou mazec. Už se napůl těším, až bude mládě samoobslužnější (co mám zkušenosti kamarádek, tak cca od 3-4 třídy už děti jezdí na kroužky samy) ![]()
Příspěvek upraven 07.09.17 v 17:35
Skolkove dite je jeste, takove pisklatko male. Nas 4r.to je fakt jeste dite, 6r.ted predskolacka, ta to strida. Chvilku je na urovni brachy a zachvilku prepne a padaji, takove rozumy, ze ti brada spadne a organizatorka. Hodne kopiruje, snazi se dorovnat starsi segru, ktera ma ted 9r. Ta je tretacka.
A ta uz je od nastupu do skoly rozumna holka. Jako nekdy je jeste, takove dite. Ale hodne, viditelne se nam pred ocima meni ve slecnu. Uz i takove to mamko, prosimte, ty mi neveris? Uz nejsem mala.
Skolkari jsou ve skolce od 7:30 do 15-15:30. Letos uz muzu sama, loni je vyzvedala a vedla do prace vedle skolacka. Kdyz mam dozor, tak rano musi od 7:15.
Skolacka vychazi do skoly 7:40, nevracim se pro ni ze skolky, chodi sama. U naseho ji nekdy ceka spoluzacka. Letos maji do 12:30. Po obede jde domu. Od pulky prvni tridy a definitivne od druhe je samostatna jednotka. Protoze bylo mamko, proc mi neveris?
Takze ano skolkar, skolacka je rozdil. Znam hodne decek, kteri byli ve skolce a ted je mame ve skole. Jsou od prvni tridy jini. Proste vzhledove pidi lidi porad, ale mentalne vyzralejsi se citi. Vcera se na me obekl a drzkoval druhak. Jsem mela pocit, ze mluvi pubertak na druhem stupni.
Hodne maminek ma letos prvnaka/druhaka a doma cerstve mimi a nektere i skolkare.
Takové oddechovější tém, omlouvm se za anonym, ale nikdo neví, že plánujeme možné dítko a že to různě řešíme a zajímá nás to:)
otázka je jasná. mojí sestřenici jde teď syn do školy a já si říkám, jak už je vlastně velký. a že sice je samostatnější, ale mámu chce furt, sám ještě taky nikam nesmí, a navíc přibydou domácí úkoly a povinnosti. tak nevím.