Skoro 9 měsíců a ještě neleze

Anonymní
22.7.20 11:25

Skoro 9 měsíců a ještě neleze

Ahojky děvčata.
Naše malá za týden má 9 měsíců a stále neleze. Plazi se už skoro měsíce, ale odrazí se pouze jednou nohou. Nevíme proč. Dr říkala ze to tak některé děti mají ať jsem v klidu. Jinak když ji mám na sobě na klíně tak se snaží odrážet a to používá obě nohy.
Jen mne udivuje ze neleze. Je to normální? Dr říkala ze je čas, ale okolo sebe slyším ze některé už lezou.
Kolinka pod sebe občas dá, alw to je tak málo a na tak malou chvíli ze to jen někdy zahlédnu.

Děkuji všem za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
495
22.7.20 11:30

Náš malý byl od začátku pohodar, lézt začal až po 11.mesicich a chodit v roce a pul taky jsem všude slyšela, že ostatní děti už dělají to a tamto. Teď mu jsou čerstvě 2 a je úplně v pohodě, nikdo by nic nepoznal. Chce to opravdu neřešit. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.7.20 11:30

Lezl v 11. měsíci, chodil v 16…moje nervy a všechny ty chodící a na odrážedla jezdící mimina kolem :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
22.7.20 11:32

Je to normalni. Nespechej. Jedine co bych poradila, je podporovat plazeni na obe strany. Tedy kdyz lezi, tak ji dej rukou oporu pod patu te nohy, od ktere se neodrazi. At se muze od tebe hezky odrazit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
22.7.20 11:35

@adri26 No spíš než neřešit, tak bych si pro sichr zašla na placenou konzultaci k dětskému fyzioterapeutovi - pár stovek za zhodnocení vývoje si myslím je lepší investice, než za půl roku zjistit, že dítě prostě vývojem pár fázi přeskočilo a do budoucna si zadělalo třeba na problémy se zády. Dětský dr. rozumí fyziologii vývoje asi tak, jak si to pamatuje z VŠ, prostě má rámcové znalosti a nazdar, do hloubky nejde. Tím je nechi urazit, ale tomu podrobnému vývoji, je-li tam nějaká skrytá abnormalita, rozumí jen zkušený dětský fyzioterapeut a ne pediatr, ten to neodhalí. Toť moje zkušenosti s vývojem v prvním roce u mé dcery a názor dětského fyzioterapeuta - občas maminky mají pocit, že ne vše je v pořádku, a občas mají pravdu i navzdory názoru pediatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3422
22.7.20 11:43

Naše malá teď začala lézt pár dní po devíti měsících. Předtím úplně stejně, jak popisuješ. Plazila se přes jednu nohu více než měsíc a ani neseděla. Pak najednou vyběhla :D Druhý den se poprvé posadila. Já byla spíš nervózní z toho, že neseděla. Neboj, do deseti měsíců mají čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.20 12:12

@Dadda8

Děkuji za uklidnění. Všichni na mě koukají jak na exota, ze používá jen jednu nohu a neleze. :D

• Citovat
  • Upravit
10680
22.7.20 12:19

Moje starší dcera se začala plazit v deseti měsících, v týden před prvníma narozeninama si v jeden den sedla, stoupla a začala lozit, chodit začala v 18 měsících. Je březnová a já se tak těšila na léto, že i když začne chodit pozdě, tak v létě určite už chodit bude…no prd, první krok udělala 31.8. :mrgreen: dělá mi to schválně beztak :P ne je to takový opatrný dítě, do ničeho se nežene, to jí zůstalo. Jinak je ale zdravá a šikovná. Jinak my chodili od těch deseti měsíců ne rehabky, mě to teda i bavilo, měli jsem za úkol po bytě rozmísti nízké překážky, aby jí nutilo si naklekávat a dostávat se víc na kolínka, tak to taky můžeš zkusit, lákala jsem ji i na křupku. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
22.7.20 12:19

@PETRAKIM jako jo, posílali nás na neurologii, kde pan Dr řekl, že je prostě chytrej a nepotřebuje se nikam hrnout, v den kdy jsme měli jít na rehabilitaci začal lézt sám apod. Jako zkontrolovat od nějakého doktora jo, spíš jsem myslela neřešit to, že nějaký jiný dítě už to umí, taky jsem byla hotová, že děti o půl roku mladší už chodily. 😆

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
22.7.20 12:26

Pokud jinak s asymetrií od malá problémy neměla, tak bych to neřešila. Naše Leontýnka od 2,5 měsíce chodí na rehabilitace, je jí 9 a půl (o tři týdny dříve narozená a byla jí na neurologii diagnostikována hypotonie)a před týdnem si začala sedat, už i udělá pár lezení na kolínkách a dva dny si dokonce stoupá o sedačku a v postýlce.. jak se teď pár týdnů nic nedělo od plazení, tak toho je nějak hodně.

Můžeš ji podpořit v lezení tím, že bude mít překážkovou dráhu a budeš na kolínkách s ní houpat - zkus si vyhledat Bobath metodu, tu jsme pár měsíců cvičily dle fyzio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
436
22.7.20 12:45

Meli jsme to taky tak
Odpichoval se jen jednou nohou a jednou rukou. Nakonec zacal lezt venku na trave, doma se opet jen plazil. Venku musel byt ale uplne nahy i bez pleny. Po par dnech trenovani venku zacal lezt po 4 i doma. Ale bylo mu temer 10m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
22.7.20 12:56

@adri26 Na neuro jsem s dcerou chodila taky do 11. měsíců, ale kvůli febrilním křečím. Intelekt či chytrost do 1 roku je neprůkazná, více se posuzuje podle vývoje řeči.

Fyzio říkala, že je lepší mít dítě, co jde trochu pozadu v tom vývoji nebo podle tabulek, než dítě, co třeba v 8mi měsících chodí - tam se totiž vývoj vždy uspěchává na úkor kvality vývoje svalů a pohybových vzorců, což mi dává smysl… pro zakladatelktu to tedy znamená (podle mého názoru), že plašit sice nemusí, ale pro klid na duši bych si to dítě nechala proklepnout na fyzioterapii, zdali ty pohybové vzorce jsou adekvátní a není tam někde skrytý pohyb či disbalanc, co blokuje či ztěžuje nástup lezení. Takhle od stolu to nikdo nepozná, ani pediatr na běžné prohlídce. To testování motorického vývoje je na min. 15 minut sledování dítěte s cílenými aktivitami pro daný měsíc, rok věku dítěte.

Já třeba se domnívala, že dcera v 5. měsících umí druhou fázi opory o ruce (Dr. to potvrdila), a prd. Postoj špatný dle fyzio (zjištěno až v 7. měsících), vytvářel se špatný pohybový vzorec, svalstvo zad totálně ochablé a bylo potřeba to cílenými cviky při hraní trochu zpevnit, páč bez toho si zadělávala na lordozu a kachní postoj, který navíc podporují dnešní rodiče sezením dětí s nohami do dvojitého W (což mám mimochodem i já od útlého dětství a čert ví, jestli důvodem není odlišný motorický vývoj v dětství a sezení s nohami do dvojitého w - tam se zcela vypne břišní svalstvo a vyboulí bříško dopředu). Ani neurolog nemůže adektávně posoudit motorický vývoj, on jen usuzuje, že když dítě je motoricky pozadu, může se k tomu přidat pozdější nástup řeči, horší intelekt… anebo taky nemusí a dítě si prostě dává na čas, což důvodem může být trochu jiný pohybový vzorec, ale jestli je zrovna dobrý nebo špatný, to pozná zkušená dětská fyzioterapeutka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
22.7.20 13:10

Syn mi začal taky lézt i sedět až v 11 měsících. Chodit v 15 měsících. Proč by to nebylo normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276
27.7.20 19:04

My dnes na kontrole ma fyzio - maly ma 14,5 mesice, leze od 12,5 mesice, plazil se az od 10 mesicu, stoupa si a obchazi nabytek mozna posledni 2 tydny a fyzio dnes, ze chodit bude mozna az na Vanoce. Ma pomalejsi PMV, ale pry rovnomerny a je to tudiz v poradku, pokazde na nem neco najdou, ze neco neni uplne predpisove, ale Vojtovku jsme cvicili jen tri mesice, do maleho pul roku. Zadny stres, v 9 mesicich bych byla uplne v klidu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí