Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Mám malého narozeného o měsíc dřív, nyní mu za týden bude 9 měsíců a trápí mě, že nespojuje slabiky.. Žádné mama, tata, nic takovyho. Jen si pro sebe brouka, pisti, po nás opakuje praskání to rád, ale když na něj mluvím, vubec se nesnaží..stejně tak hračky, chrastitka uz ho nezajimaji, tak jsme mu ted koupili takovy hraci volant, vydava zvuky hasičuj, policajtu, troubi.. Je tan napsano od 6 měsíců a on na to Vubec nereaguje, zacne to otáčet, cucat, bouchat do toho, ale ze by znacknul cudlik to ne. A to mu to stale ukazuju, radeji se doplazi k počítači a ten ničí
měl to nekdo taky a bylo vše ok? Jsem z toho nesva, v květnu jdem na neurologii, jak byl nedonoseny, tak jestli tam mi k tomu neco rekne nevim.
Syn, dnes dvanáct let, do dvou let neřekl ani slovo, nežvatlal nic, jen ukazoval a rovnou během krátké doby mluvil ve větách. Druhý taky nežvatlal, ale začal kolem roku používat jednoduché slova.
Chápu, že u prvního mimča člověk všechno řeší, ale děti opravdu nejedou podle tabulek. Na neuru se klidně zeptej, ale já myslím, že to je ok. S tím volantem mi to přijde úplně oka, mačkat čudlík už je dost náročná disciplína a pokud žvatlá aspoň něco, tak nenervuj…Můj první do dvou let řekl srozumitelně jen máma a táta, ostatní věci byly má nebo bá a teď je to chytrý druhák a bude asi advokát, protože mele furt a chytrej je jak rádio ![]()
@Pantalaimon já nejsem moc taková co jede podle tabulek, nemám to ráda, Ale kolem sebe vidím jak se kamarádky neustále předhání že jí v 6m obchází nábytek, jiné v 8m říkal máma a táta, další má roční co jezdí na tříkolce a pomalu splhá po stromech
Tak jsem nervozní abych něco nezanedbala.
hehe tak to je super, že to dohnal to jsem klidnější. ![]()
Mam taky skoro 9mesicni a ta jen piští, křičí a dělá mmmmm. Cudliky taky nechápe. S hračkama boucha, cuca je. Nepřijde mi na tom nic divného, je to mimino. Syn začal zvatlat až v roce a půl, ve 2 letech začal rovnou mluvit ve větách. Ale to byl zas extrém,. Dcera snad začne s nějakou tou slabikou dřív. Ale kdyby ne nebudu už se nervovat jak tehdy u syna.
Syn, taky 9 měsíců, nedonošený necelý měsíc, na neuro nechodíme, a žvatlá jen mamamamamama, někdy omylem hamhamham. pak občas vypustí nějaky zvuk. ale čudlíky teda mačká, má hrací stoleček freshprice, k tomu si stoupne a klidně půl hodiny sám mačka a otvírá a štrachá a ještě autíčko od vtech, to je taky fajn. ![]()
@Tyncam Mám děti tři, všechny víceméně stejný vývoj, nejmladší v 9. měsících nesedí, neleze, jen se plazí. Slabiky teda spojuje, čudlík cíleně nezmáčkne. Ale starší to měly zhruba stejně a jsou to chytré děti, pohybově nadané. Opožděné dítě vypadá jinak, než to co popisuješ. A ty příběhy o dětech, co v roce jezdí na kole a ve třech letech čtou Kafku, si nenech dolehnout od ucha do mozku. ![]()
Mám téměř desetiměsíční a zhruba před týdnem začala mamama, bababa. Ani mě nenapadlo řešit, jestli je to brzy, či pozdě. Hračky u nás v kurzu nejsou vůbec, absolutně ji nezajímají. U syna to bylo stejně. V tomhle období objevují vše okolo a hračkou je člověk má jednom místě neudrží.
Jak nereaguje? Boucha s tim, cuca to, zajima ho to. Na cudliky je jeste maly. Od 6 mesicu je na tom proto, ze od 6 mesicu je to bezpecne. Myslim, ze mimco je v poradku. Neboj ![]()
@Tyncam Do roka je to v pořádku, když v roce nealabikuje, tak se posilaji preventivně na neuro. Že nemacka čudlíky, každý dítě je jiné, přijde si na to ![]()
@Kosopemi jo to jo. Ale spíš ho zajímá obyčejná plastová krabička, než nějaký hrací volant ![]()
@Pantalaimon jj díky, popravdě trošku tomu nevěřím, někdy mi to přijde jako vychloubání co ani neni pravda, ale i tak to nahlodá ![]()
Holky děkuju. Nebudu to řešit prozatím, jen jsem chtěla vědět jak to kdo má. díky ![]()
Naše dítě ještě na patnácti měsících neřeklo ani slovo. Už jsem z toho špatná. Mluvíme na ni, zpíváme, říkáme spoustu básniček, čteme knížky, začali jsme před měsícem už i znakovat a vůbec nic. Pohybově je neskutečně šikovné dítě, ale mluvit nechce. ![]()