Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@CokeLady vidis ja to slovo tiez nemam rada, asi tym ze som zila dlho v cechach, pripomina mi to asi to co aj tebe
@cuttysark píše:
@1Luca nieco o zubkoch tu http://www.mamila.sk/…/comment.php?… sorrka ze v slovencine
Zajímavé. Jen škoda, že u toho není nějaký odkaz na ty citované výzkumy.
Zatím jsem se v reálu setkala pouze s názory, že noční kojení je pro zuby riziko, právě z hlediska kazivosti. A těmi názory myslím zejména stanoviska dětských zubních lékařů, toho našeho a zprostředkovaně (přes známé) i několika jiných.
@1Luca píše:
@Gabca11 A jaky je to rozdil, kdyz vytahnu prso pro dvoumesicni a nebo pro dvourocni? Vytahnu ho uplne stejne, jen u nej neni to tutu nunu miminko, ale chodici prcek. Ja ted premyslim, kdyz jsem dnes v MC kojila 14 m dceru, jestli jsem nekoho neurazila. A ptam se jen na nazor, nehadam se.
Za prve ja povazuji koeni za intimni vec, kdyz byla holka malicka snazila jsem se chodit ven po nakrmeni, kdyz nebylo zbyti a musela jsem kojit venku vzdy na nejakem odlehlejsim miste. Male mimco plne kojene chapu a docela me to roznezni, ale velke prikrmovane dite snad muze venku dostat prikrm, nebo flasku. Nevim kazdy to vidi jinak u velkych deti je to pro me pohled neliby.
@CokeLady Tyjatr s kozama nedelam a nikdy jsem nedelala. Jak dite vidi zvedat triko, uz se prisava a druhe prso je schovane. Vetsinou byvam otocena zady a radsi teda tyjatr s kozama, nez tyjatr dcery bez dani ji napit.
@Bersaba myslis s realnou situaciou, kedy niekto kojil dlhodobo a mal preto pokazene zuby? Odkazy by tam asi mohli byt to je pravda…lenze toto je stranka na podporu kojenia, nie vedeckeho ustavu… ale keby do toho niekto vrtal, mamila nema problem ich zaslat na vyziadanie
@CokeLady Jakkoli dítě „venku“ nekojím, tady neodolám a podotýkám, že ženská, která kojí, JE kojící mamička, ať je děcku 5 týdnů nebo 5 let. Nemusí ji ze sebe dělat.
Jiná věc je, že od určitého věku se dítě dá zpravidla odvrátit od kojení jiným mlskem, případně se s ním dá domluvit. Ale to už je na matce, jestli nakojí na veřejnosti nebo ne.
Mě by ještě zajímalo, jestli někdo, kdo je proti kojení na veřejnosti (já to chápu, mě se zas nelíbí třeba kouření na veřejnosti), za aktuálně kojící matkou šel a něco jí k tomu řekl (jako že to pohoršuje, že je dítě už velké nebo tak). Protože jestli ne, tak to pohoršení není zas tak velké, že?
@cuttysark Mě už to zase až tak moc nezajímá, abych někde žádala o dokumentaci. Jen že jsem se právě setkala s lékařským názorem, že u tříletého dítěte, které se stravuje poměrně zdravě, a přesto má zuby zkažené do té míry, že o ně přišlo a musí nosit zubní náhradu, je na vině právě noční kojení v době, kdy ty zuby rostly. Nejedná se o moje dítě, ale ta rodina je mi blízká, takže třeba právě tohle určitě můj názor ovlivnilo.
Samozřejmě neříkám, že to tak být musí.
@Knihomyš píše:
@CokeLady Jakkoli dítě „venku“ nekojím, tady neodolám a podotýkám, že ženská, která kojí, JE kojící mamička, ať je děcku 5 týdnů nebo 5 let. Nemusí ji ze sebe dělat.
Jiná věc je, že od určitého věku se dítě dá zpravidla odvrátit od kojení jiným mlskem, případně se s ním dá domluvit. Ale to už je na matce, jestli nakojí na veřejnosti nebo ne.Mě by ještě zajímalo, jestli někdo, kdo je proti kojení na veřejnosti (já to chápu, mě se zas nelíbí třeba kouření na veřejnosti), za aktuálně kojící matkou šel a něco jí k tomu řekl (jako že to pohoršuje, že je dítě už velké nebo tak). Protože jestli ne, tak to pohoršení není zas tak velké, že?
proti kojení na veřejnosti nejsem. pobouřilo mi jen jednou jedno dítě. Bylo mu bez 14ti dní 3. Byli jsme ubytovaní, s paní vyřizovali finance, přiběhlo dítě, vyhrnulo tríko, ve stoje se přicuclo, ddělalo u toho ještě šílené alotrie, kopalo nohama na všechny strany, vysloveně se předvádělo. A pani se tvářila, ž je to normální záležitost. To mi teda trochu nadzvedlo. Ale neřekla jsem ni. Ale to není jen o kojení, pobuřuje mi spousta věcí a nic neřeknu, pár moralizovat nemá smysl a pochybuji, že to paní kvuli mě utne.
Stejně tak mi pobuřují žebrající bezďáci, alkoholici na zastávkách, kuřáci na horách… Říkat jim cokoli nemá smysl.
@Bersaba píše:
@cuttysark Mě už to zase až tak moc nezajímá, abych někde žádala o dokumentaci. Jen že jsem se právě setkala s lékařským názorem, že u tříletého dítěte, které se stravuje poměrně zdravě, a přesto má zuby zkažené do té míry, že o ně přišlo a musí nosit zubní náhradu, je na vině právě noční kojení v době, kdy ty zuby rostly. Nejedná se o moje dítě, ale ta rodina je mi blízká, takže třeba právě tohle určitě můj názor ovlivnilo.
Samozřejmě neříkám, že to tak být musí.
to mi přijde divný, tipuji, že krmeno v noci je velká část dětí ještě v době kdy jim rostou zuby. ![]()
@Lama Lama Tak to mi přijde spíš jako nevychovanost než touha po kojení ![]()
Mně trochu fascinuje, jak na netu to ledaskdo označí za úchylné a fuj a v reálu ticho po pěšině. Zas u kojomatek bych čekala větší přístupnost než u bezďáků a alkoholiků.
(Kdysi jsem narazila na diskusi ve znění „na veřejnosti nekojit vůbec (ani minimimina)“. Jsem stará nestyda, kojila jsem tenkrát, kde bylo třeba, a dumala přitom, jestli vypadám tak hrozivě, že se mi nikdo neodváží na mé strašlivé chování nic říct.)
@Knihomyš píše:
@Lama Lama Tak to mi přijde spíš jako nevychovanost než touha po kojení
Mně trochu fascinuje, jak na netu to ledaskdo označí za úchylné a fuj a v reálu ticho po pěšině. Zas u kojomatek bych čekala větší přístupnost než u bezďáků a alkoholiků.(Kdysi jsem narazila na diskusi ve znění „na veřejnosti nekojit vůbec (ani minimimina)“. Jsem stará nestyda, kojila jsem tenkrát, kde bylo třeba, a dumala přitom, jestli vypadám tak hrozivě, že se mi nikdo neodváží na mé strašlivé chování nic říct.)
mě nepřijde úplně každému na potkání hlásat, co všechno se mi nelíbí ( hnusnou voňavkou a mastnýma vlasama počínaje, vytahováním kozy na vřejnosti konče
)
@Lama Lama Tak hnusnou voňavku chápu, ale zas pokud se někdo chová /pro mě/ nepřijatelně a vypadá, že mou poznámku je schopen vnímat a nezbije mě ![]()
A kde je svoboda? Nechápu, jak by někdo jen mohl uvažovat o zákazu kojení na veřejnosti. Co z toho prsa nebo dítěte při kojení vidíte? Jen to, že matka kojí… To bychom měli zakázat v létě koupaliště, sauny… Nebo se budeme oblékat jako ženy v Arábii? 2 a víceleté dítě bych já na veřejnosti osobně nekojila, ale je to každého věc… Zamýšlet se nad kojením jako úchylkou bych se začala až u matek kojících děti 4+, ale ani tehdy by mě to nijak zvláště nepobuřovalo. Jinak celosvětový průměr délky kojení je cca 6 let, to se samozřejmě vztahuje i na 3. svět.
@Chawa minule som videla vtipny paradox, niekto hlasajuci na transparente ‚za zakaz obnazovania prs pri kojeni na verenosti‘ a stal pred obchodom s podprsenkami s obrovskym kozami za sebou ![]()
@Chawa píše:
A kde je svoboda? Nechápu, jak by někdo jen mohl uvažovat o zákazu kojení na veřejnosti. Co z toho prsa nebo dítěte při kojení vidíte? Jen to, že matka kojí… To bychom měli zakázat v létě koupaliště, sauny… Nebo se budeme oblékat jako ženy v Arábii? 2 a víceleté dítě bych já na veřejnosti osobně nekojila, ale je to každého věc… Zamýšlet se nad kojením jako úchylkou bych se začala až u matek kojících děti 4+, ale ani tehdy by mě to nijak zvláště nepobuřovalo. Jinak celosvětový průměr délky kojení je cca 6 let, to se samozřejmě vztahuje i na 3. světa. .
al já bych to nezakazovala. Nezkázala bych to ani tomu tříleťákovi, co už mi přešel divnej