Skromnější život - dobrovolně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24002
14.5.19 18:28
@Bubla_Bučková píše:
No mě nepřijdou jako „chudí“ :nevim: hele měla jsem období rasy, nehty, solarko…a to všechno skončilo dávno před dítětem. Teď by mi to vadilo mnohem méně a v podstatě mám to samé v plánu. Hlavně si užít dítě. Ale Lesana ze mě nebude. Prostě jestli si teď kupuju každý dva roky nový Samsung a po rodičovské jednou za tři roky Xiaomi je mi fakt burt, toho se klidně vzdám.Hlavně ať má všechno dítko. Pražský plat, vyřešeny bydlení a k tomu 12 tisíc není žádný vzdáváni se blahobytu za mě :nevim:

Co všechno by mělo mít dítko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
14.5.19 18:28
@Lucie142 píše:
Po čtyřicítce na mě taky jdou takové myšlenky. Pořád zvažuju, že si dám pauzu od práce, nebo si najdu něco nenáročného, na pár hodin denně. Klidně za málo penez. Nemám už ambice na kariéru, naopak bych si opravdu chtěla užít dítě, dokud je menší a potřebuje mě. Ale mám „vyděláno“, bydlíme ve svém a manžel takhle zatím neuvažuje. Má to v plánu po padesátce. Jediný důvod je, že mě v tom moc nepodporuje a nechápe to. A taky to, že mám relativně v klidu práci za slušné peníze. Kamarádku chápu a doufám, že i ja k tomu nakonec najdu odvahu :)

Jsem ráda, že mě někdo chápe.
Já do toho asi nepůjdu, ale hloubám nad tím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
14.5.19 18:29

A tak to bych řekla, že tu bude praktikovat více lidí, vzhledem k rozšířenému částečnému úvazku uváděném zde v diskuzích. My to řešíme teď, na cca 10 let plánují jen částečný úvazek, na plný se vrátím, až děti nebudou o čas se mnou stát. A pochopitelně nižší úvazek znamená méně peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897

@Bábrdl Nevím jestli bych měnila čas za peníze. Jen jsem chtěla napsat, že jsem žila roky od výplaty k výplatě. Teď ne, a je to hezký pocit. A v podstatě žiju skromně dál, ale už si mohu dovolit věci o kterých se mi před 10 lety mohlo jen zdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
@Bubla_Bučková píše:
hele měla jsem období rasy, nehty, solarko…

Promíň, ale to je trochu jiný gang :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
14.5.19 18:30
@divine woman píše:
@Bábrdl Nevím jestli bych měnila čas za peníze. Jen jsem chtěla napsat, že jsem žila roky od výplaty k výplatě. Teď ne, a je to hezký pocit. A v podstatě žiju skromně dál, ale už si mohu dovolit věci o kterých se mi před 10 lety mohlo jen zdát.

Takže to nijak nesouvidí s tím, na co jsem se ptala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
14.5.19 18:30
@Cuddy píše:
A tak to bych řekla, že tu bude praktikovat více lidí, vzhledem k rozšířenému částečnému úvazku uváděném zde v diskuzích. My to řešíme teď, na cca 10 let plánují jen částečný úvazek, na plný se vrátím, až děti nebudou o čas se mnou stát. A pochopitelně nižší úvazek znamená méně peněz.

A myslíš, že to fakt realizujete? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
14.5.19 18:31
@LKL píše: @babrdl ja se kdysi vzdala 40% platu, bylo to pro mne silene citlivy tema, to rozhodnuti se rodilo skoro rok, opakovane jsem to obrecela… ted jsem stastna - 3 dny v praci a kazdy tyden ctyrdenni vikend. ale moje financni a profesionalni stranka zustala pomerne kloudne vyresena, nesla jsem do “chudoby”, takze to nebylo uplne prijem vs cas, nicmene i tak to bylo tezke rozhodovani. pripadalo mi tezke si dat tu stopku rustu jak karierniho, tak prijmoveho plus ten skokovy propad. ale kdybych mela dnes vymenit svuj volny cas za zdvojnasobeni prijmu, neudelala bych to

Fakt? Zajímavé. Díky za reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
14.5.19 18:32
@Šarlota4 píše:
Jenze kdyby jeji manzel vydelal taky 10-12.000
Cisteho, tak se ji to moc libit nebude

Čí manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
14.5.19 18:32
@arada píše:
Co všechno by mělo mít dítko?

Ne jen oblečení ze sekáče a k moři poprvé v 15 třeba 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
14.5.19 18:33
@Bábrdl píše:
Tak lidí, co žijí za málo peněz je dost, ale na to se přeci neptám…

Jsme se spatne pochopili. Je rozdil mezi chudy x skromny.
Ale jde o to, ze nemaji malo penez. Maji dost a chcou jeste vic, za obetovani vlastniho casu. A ze volny cas radsi vymeni za novy obleceni, mobil apod.

A ja radsi budu venovat cas lidem, prirode a odpocinku, konickum. Nez makat od vidim do nevidim a kupovat porad neco. Ja v tom smysl nevidim v tom nezrizenem konzumu. Pak jsou kolem lidi kolem 40tky. Co padaji na hubu a slovo volny vikend je pomalu sproste slovo. Deti rodice vidi jen na fotkach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897

@Bábrdl Tak ne, nevyměnila bych čas za peníze. Jsou věci k nezaplacení. A jednou z nich je čas. Co jednou v životě prošvihneš, už nevrátíš. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Já jsem si takhle život nepřekopala, ale s „chudým“ životem mám zkušenost a je mi to sympatické.

Při odchodu na VŠ jsem měla jen igelitku s oblečením a byla na vše sama. Při studiu jsem tvrdě makala (často i dvě práce) a šetřila, v původní rodině jsem zažila bídu, dokonce i hlad, takže mi to přišlo naprosto samozřejmé. Nekonaly se např. tahy po hospodách, x let jsem se stříhala sama, žádná menza nebo dovoz jídla (cca 3× týdně jsem si uvařila na několik dnů), téměř žádné výlety nebo dovolené, bydlení v miniaturním pokojíku, oblečení z bonprixu apod. Měsíční náklady na život jsem měla i se započtením mimořádných výdajů ve stylu vánoce, narozeniny, nový mobil, notebook nebo výlet s drahou polovičkou apod. průměrně max 8000 Kč (většinou tak 6 000) a nepřipadalo mi, že bych nějak strádala. To mi umožnilo našetřit a ještě na VŠ koupit první byt na pronájem a od té doby to šetření bylo ještě jednodušší.

Teď už žiji jinak, manžel je dost požitkář a částečně mi obrousil hrany, jsem si už schopná něco koupit jen tak pro radost apod. :lol: Každopádně já ani manžel se nehodláme strhat prací na úkol společného rodinného života. Zatím máme jen jedno maličké dítě, ale do budoucna plánujeme, že práci minimalizujeme, alespoň po dobu, jak budou děti vyrůstat. Mohli bychom s tím už teď seknout úplně, ale přeci jen, na úplné užívání života by to ještě nebylo.

anonym - finance a info o pův. rodině

• Citovat
  • Upravit
Makca87
14.5.19 18:34

Ono stačí jít na 3 roky na mateřskou :lol:. Já teda mám čas i peníze :nevim:

• Citovat
  • Upravit
13955
14.5.19 18:34
@Bábrdl píše: Čí manžel?

No te tve sousedky :nevim: