Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, poraďte: na Štěpána dorazí máma s manželem, táta s partnerkou, tchýně s tchánem a ségra s přítelem. Chtěla bych uvařit něco slavnostního s masem, třeba nějakou pečeni (na krůtu, původní plán, nemám dost velkej pekáč), aby to stačilo pro 10 lidí, nebyla to kachna ani husa ani kuře a včem to chutnalo.
Nemáte nějakej tip, s čím bych se vytáhla? ![]()
Vepřovou pečeni
nejlépe s bramborovou kaší, nebo upíct lososa, to je taky celkem jednoduchý
A co tu krůtu rozporcovat a upíct na hlubokém plechu? Moje máma to tak peče. Nebo i na tom plechu peče vcelku půlku krůty. Pokud je potřeba během pečení přikrýt, stačí použít alobal.
ty jo ty jsi odvaha, já bych to asi nedala
No a když jsi měla v plánu krůtu tak udělej krůtí roládu, ta se ti snad na pekáč vejde
K tomu bramborovou kaši, nebo nějaké ochucené brambory. Nebo klidně špenát a bramborové knedlíky ![]()
Já bych udělal Živáňskou - super rychlý a u nás vždycky chutnalo všem. Jako příloha byla bram. kaše a pečené brambory - co kdo chtěl.
/ Nakrájíš na plech kousky vepř. masa, kuřecího, krůtího - co máš, do toho na kousky špek nebo uzené, můžeš i kuř. játra - okořeníš, lehce podliješ, zamícháš a pečeš. /
Každý si nandá na co bude mít chuť a když k tomu hodíš nějaký salátek nebude to mít chybu.
Loni jsem takhle dělala svíčkovou pro jednu část rodiny a rajskou pro druhou část rodiny. Vždy pro cca 12 lidí.
jak už tu zaznělo-upeč několik kusů vepřového-libové i tučnější a třeba k tomu i kus tmavého krůtího masa a každý si vezme, co má rád. Nebo roštěnky s rýží, ale ty aby byly dobré, tak to maso musí být slušné a to je potom docela drahá sranda.
Já bych to taky viděla na tu roládu, dovnitř bych dala něco barevnýho(špenát, zeleninu) aby to hezky vypadalo, není s tím ani moc práce, vypadá to luxusně, nají se z toho hodně lidí. K tomu nějakou omáčku(šípková, třešňová, švestková, brusinková, žampionová, nebo prostě klasická šťáva k masu. Dobrou přílohu, já bych volila třeba nějaké šťouchané brambory s cibulí a slaninou anebo opékané česnekové, ale hodí se i kaše třeba s pórkem kvůli barvě. A jako bonus třeba ještě dušenou zeleninu tím nic nepokazíš. Vše je to docela jednoduché na přípravu. Jestli chceš i polévku tak bych asi dala nějakou lehčí, spíš vývar třeba s nějakými lepšími knedlíčky. Prostě něco co ti lidé nejí každý týden. Jé to jsem se zase rozepsala, no jo jídlo no…
Jinak co se týče pekáče pokud nemáš velkej a nechceš momentálně investovat tak se dají koupit klasické alobalové vaničky, na jedno použití, různých velikostí i tvarů.
Já bych udělala pečeni se zelím a br knedlíkem. Maso budeš mít v pekáči v troube a v klidu si můžeš udělat zelí a knedlíky. Popř. knedlíky den dopředu
Masovou roládou nic nezkazíš, jak psaly holky. Nebo ta svíčková je taky super! Dá se to připravit dopředu a slavnostní to je. Takže pokud umíš, šla bych do ní. Pokud radši minutku, tak nejlepší je něco z vepřové panenky. Já ji jednoduše osolím, opepřím,zabalím buď do plátků sušené slaniny nebo sušené šunky, zprudka opeču na panvi, a dám popéct na 20-30 min. do trouby. K tomu opečený brambor, nějaký dobrý dip a je to taky pocchoutka, vypadá to i krásně ![]()
Já vařím na oslavy pro 12 lidí a zásadně jako přílohu dělám pečené brambory, konkrétně americké, ať se s tím nemusím škrábat, to má vždycky úspěch a práce je s tím minimální, event. k tomu připeču ještě zeleninu (cibule, česnek, paprika, cuketa, žampiony, prostě co je), záleží, co dělám k tomu - je to např. pečená krkovice, vepřová roláda, pečené špízy a tak. Plus samozřejmě salát, u nás většinou šopský nebo řecký.
Ale když je to na Štěpána, tak bych klidně na Boží hod udělala i nějaké dušené plátky nebo závitky, které se do druhého dne hezky rozleží, a navíc by sis tak rozložila práci a zbavila se části stresu.
Díky, holky, obávám se, že budu muset udělat těch sešlostí víc, abych všechny vaše rady vyzkoušela! Nakonec jsou koupila krkovičku vcelku a upeču jí podle Apetitu, zářezy a do nich sýr a slaninu a žampiony - není to jídlo, který by bylo úplně podle „mýho stylu“, ale to nemůže nikomu nechutnat:-)) K tomu brkaše, dušená karotka a pórek, brusinky. Já za sebe bych nejradši teda udělala jehněčí, ale to nejedí tchánovic. Jinak ta živáňská mě zásadně zaujala, rolády taky, ty jsem nikdy nedělala, ale musim zkusit! A taky ta rada na koupi alobalovýho pekáče, to mě nenapadlo, ale to je geniální
Dík:-))
Čauky jsem s Valašského Mezíříčí není nad pečený Moravský vrabec, zelí a houskový knedlík. Vepřové masíčko plecko, kousek bůčku. Nakrájej na kostky a den předem nalož do soli a česneku. Já to trochu posypu mletým kmínem, ale fakt jenom trochu. Celé to rukou promíchej a zaplácej do rovna. Přikryj alobalem a dej do lednice.Na 1 kg masa 5 stroužků česneku sůl přiměřeně a kmínek taky. Zelíčko uvař do poloměkka a pak osmaž špek na cibulce a zapraž hl. moukou nasyp do vařícího zelíčka a dobře provař. Knedlík koupíš na každém rohu. Zdraví I. R. A
No hlavně to masíčko musíš upéct v tom nálevu v troubě, napřed na 180 a po 30 min na 250 až zčervená. Podlít ale nesmí se topit.
@Altche píše:
Díky, holky, obávám se, že budu muset udělat těch sešlostí víc, abych všechny vaše rady vyzkoušela! Nakonec jsou koupila krkovičku vcelku a upeču jí podle Apetitu, zářezy a do nich sýr a slaninu a žampiony - není to jídlo, který by bylo úplně podle „mýho stylu“, ale to nemůže nikomu nechutnat:-)) K tomu brkaše, dušená karotka a pórek, brusinky. Já za sebe bych nejradši teda udělala jehněčí, ale to nejedí tchánovic. Jinak ta živáňská mě zásadně zaujala, rolády taky, ty jsem nikdy nedělala, ale musim zkusit! A taky ta rada na koupi alobalovýho pekáče, to mě nenapadlo, ale to je geniálníDík:-))
Nechci rýpat, ale nějak nemohu nereagovat na tvrzení, že to snad nemůže nikomu nechutnat, mně by to totiž nechutnalo, já bych snědla jen brkasi s mrkví a pórkem, brusinky, nejsem vegetarián. Ale normálním lidem to určitě chutnat bude. Neboj. ![]()