Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebuju poradit. Syn 4 roky si včera večer stěžoval na bolest bříška, ale noc hrozného, normálně usnul a spal celou noc. Nevenovala jsem tomu pozornost, strasne se to odpoledne a vecer prejedl. Ráno po snidani začal. ale plakat znovu, že ho bolí bříško, kolem pupku. Prujem ne, zvraceni ne, teplota ne. Než jsem přišla že sprchy, dal mu manžel lžičku nurofenu (nevěděl, že se to nema). Syna uz nic nebolí, hraje si, ji. Stolici měl včera normální. Mně v noci taky bylo těžko a je mi porad nějak zle od žaludku, takže to tipuju spíš na virozku, e stejně mi v hlavě leží, jestli nemůže mít syn slepak. Bohužel teď mu nurofen bolest utlumil, tak vůbec nevím. Co byste dělaly? A kdo z vás má zkušenosti se slepakem u malých dětí, jak to vypadalo? Dekuju ![]()
@MariaMax Kolem pupku jsou to budou spíš prdy
Slepák se zjišťuje pohmatem pravého podbřišku - ve dvou třetinách spojnice pupku a výběžku pánevní kosti - zmáčkneš a pokud při uvolnění tlaku zabolí, může to být slepák. Nicméně bolesti bříška u dětí bych nepodceňovala. Zkusila bych dát něco na prdíky (Espumisan, sab simplex apod) a pokud by bolelo ještě odpoledne, pro jistotu bych zašla k lékaři.
Jinak já jela kdysi s 2,5letým synem s podezřením na slepák na pohotovost (urputné bolesti podbřišku v noci, nemohl spát, plakal, kroutil se, předtím snědl hodně vlašských ořechů) a tam mě usadili jako matku hysterku, že má akorát prdy
Takže asi tak.
Ahoj, přidávám čerstvé zkušenosti ze slepého střeva našeho čtyřletého ![]()
Z mého pohledu šel malý spát zdravý, v noci začal být neklidný, pořád se převaloval. Pak se probudil a že ho bolí bříško. Vyzvracel se, chvilková úleva. Spánek 15 minut. Tohle se opakovalo ještě 2×, pak už nezvracel, jen se nadavoval. Bolesti nepřestávaly. Udával bolesti v oblasti pupku, bez teplot. Nad ránem už jsem věděla, že se to nejlepší, bez průjmu, přestal zvracet, bolesti zůstaly. Nikdy jsem nebyla na pohotovosti. Čekali jsme, až ráno v 8 otevřou v nemocnici dětskou pohotovost. (Dneska už vím, že jsme mohli přijet přímo do nemocnice jako akutní příjem). Malý byl tichý jako vždy, když je nemocný. Nedala jsem mu nic pít, protože jsem se bála operace. Před cestou na pohotovost jsem ho přemluvila, ať se zkusí vyčůrat (ten den ještě nebyl), nechtěl, ale šel. Na místo jsme ho z auta odnesli. Už moc neušel. Byl bledý. Přišli jsme, lékařka nás hned ošetřila. Chtěla vzorek moči, bohužel už nešlo nic. Chtěla aby malý pil, aby zjistila, jestli bude zvracet. Měl žízeň, pil po douskach, nezvracel. Odebrali se odběry, žíly praskaly, křiku plno. U vyšetření břicha už byl výrazně bolestivý vpravo. Šli jsme na chirurgii na UZ břicha, pak zpět na pohotovost. Tam už byly výsledky. Leukocyty v krevním obrazu 40000, což ukazuje na slepé střevo.
Maly byl zelený, slabý, 37C. Šli jsme zase na chirurgii na chirurgické konzilium. Rozhodlo se k operaci a k uložení na dětské oddělení. Na oddělení jsme dojeli na vozíku vleže v 10,00. Přišla teplota, pak horečka, nepodařilo se zavést žílu, kontrola chirurgem ve 13,00. Čípek proti teplotě, infúze. Malý bolesti snášel velmi dobře, vůbec nenaříkal, jen ležel, nechtěl močit, ani to při pokusu nešlo. Ošetřující dětský lékař si nemyslel že je to slepé střevo, spíš nějaká infekce (malý ležel s rukama za hlavou, nohy pokrčené), chirurg věřil ve zrádnost slepého střeva u dětí. Kontrola chirurgem ještě 2× a v 17,00 konečně operace s tím, že pokud to není zánět slepého střeva, stejně ho vezmou. Na operačním sále ho museli cevkovat, močový měchýř přeplněný. Zánět už byl i v břiše. Malý dostával antibiotika až do propuštění do žíly, doma ještě pár dní tabletky. Operace překvapivě jen laparoskopie… tři malé vpichy, žádné velké jizvy. Jediná potíž bylo močení po cévkování. Dva dny odmítal močit kvůli bolesti.
Zpětně si uvedomuji, že občas si malý postěžoval na bolest břicha. Vždycky jsme zkusili jít na malou nebo velkou stranu a ulevilo se. Zdá se mi, že si občas při procházce ztěžoval na bolest břicha, chvilku si dřepnul a pak pokračoval. Jenomže to dělá i manžel a tak jsem tomu nevěnovala pozornost. Ten den před bolestmi jsme byli spolu v obchodě a pořád si tam sedal na podlahu
na bolest si neztěžoval, tvářil se normálně. Při cestě domů kousek od domu si stěžoval na bolest břicha a dřepl si. Doma něco málo pojedl, bolesti už neudával až do noci, kdy mu to začalo.
Hodinu před cestou na pohotovost jsem se marně snažila najít podobný případ, tak ho sem přidávám, kdyby někdo potřeboval porovnat ![]()