Smazání diskuse

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
5476
21.8.11 21:14
eva valoi píše:
Gabika píše:
Jura007 píše:
Gabiko, znova bych zopakoval svou otázku. Co podle tebe ještě není a co už je rasismus? Názorně tady vidím, že každý to máme nastavené trochu jinak. Tak bych rád znal to tvoje „nastavení“ (já jsem svoje už popsal).
A jinak chci pochválit Terezu, že má s námi svatou trpělivost…
Rasizmus nie je, keď poviem, že Jana Cibulková večer šla domov, a napadol ju Fero Mrkvička. Keď do toho napíšem farby pleti jednotlivých účastníkov, tak je to rasizmus, a taký príspevok na verejnosť (a emimino :wink: ) nepatrí.
Tady už se všichni úplně zbláznili. Proč bych nemohla konstatovat, jestli mě přepadl cikán, Arab, německy mluvící člověk, rusky mluvící člověk, Vietnamec, Japonec, Korejec?

Ale to se klidně konstatovat může, o to asi nejde. Jde o to, že se k tomu napíše ta obecná omáčka "no to dělají všichni xy… (dosaď si příslušné etnikum).
Proč máme vůbec potřebu říkat, že tě přepadl člověk s takovou nebo makovou barvou pleti? Proč nezmíníš např. jeho velikost nohy? Nebo třeba barvu očí? :nevim:

• načítám...
Gabika
21.8.11 21:18
admin píše:
Gabika píše:
Jura007 píše:
Gabiko, znova bych zopakoval svou otázku. Co podle tebe ještě není a co už je rasismus? Názorně tady vidím, že každý to máme nastavené trochu jinak. Tak bych rád znal to tvoje „nastavení“ (já jsem svoje už popsal).
Rasizmus nie je, keď poviem, že Jana Cibulková večer šla domov, a napadol ju Fero Mrkvička. Keď do toho napíšem farby pleti jednotlivých účastníkov, tak je to rasizmus, a taký príspevok na verejnosť (a emimino :wink: ) nepatrí.

Dle mého toto konstatování není závadné - označuje se daná situace a aktéři. Já mám na mysli generalizace typu (když vezmu tento příklad) „Cikáni přepadávají v podvečer ženy…“.

Tereza

No ano, samozrejme. Takéto zovšeobecňujúce výroky sú už podľa mňa silne rasistické, to už je podľa mňa ten „najhrubší“ rasizmus (čo sa výrokov týka).

• Upravit
Gabika
21.8.11 21:20
El-Brno píše:
eva valoi píše:
Gabika píše:
Jura007 píše:
Tady už se všichni úplně zbláznili. Proč bych nemohla konstatovat, jestli mě přepadl cikán, Arab, německy mluvící člověk, rusky mluvící člověk, Vietnamec, Japonec, Korejec?
Ale to se klidně konstatovat může, o to asi nejde. Jde o to, že se k tomu napíše ta obecná omáčka "no to dělají všichni xy… (dosaď si příslušné etnikum).
Proč máme vůbec potřebu říkat, že tě přepadl člověk s takovou nebo makovou barvou pleti? Proč nezmíníš např. jeho velikost nohy? Nebo třeba barvu očí? :nevim:

No to je presne ono (ako tu už niekto písal), v médiách, keď sa píše takáto správa, s konkrétnymi menami, tak rasa vôbec nemá čo zaznievať. (ako nezaznieva veľkosť chodidla, ktorú by si tiež už mohli zistiť…)

• Upravit
18305
21.8.11 21:20

EI-Brno: ono by možná bylo vhodnější zmínit způsob chování daného člověka, vyjádřený třeba jednoslovným výrazem - něco jako paralela k výrazu „bezdomovec“… Pak by možná bylo po křiku o rasismu. Tady se totiž barva pleti - myslím si - používá jako synonymum pro nepřizpůsobivé chování, které obtěžuje a někdy i ohrožuje ty spořádanější občany. Že je takové vyjadřování zkostantělé a zkreslující, víme. Ale jakým vyjadřováním ho nahradit?

• načítám...
14809
21.8.11 21:23

Např. se dočtete v tisku, že 96% útoků vůči ženám v severních zemích je způsobeno přistěhovalci, 4% původním obyvatelstvem, tak je to rasismus. Fajn.
Víte co, to je zase slovíčkaření a vymejvárna mozků, strach konstatovat fakta atd.
Podívejte se, když si tady založila diskuzi 15 letá holčina s tím, že se nechala plánovaně oplodnit, za pár týdnů zde ta samá založila diskuzi, že se bojí, co jí čeká při UP, tak je to prostě blbka a mnozí jí to tady řekli. Ale protože byla podle fotky evidentně romského původu, tak byla diskuze zamknuta, protože Romům se vyhubovat nesmí ani obecně ani individuálně.
A o tom to je. Prostě se všichni už dočista zbláznili a Romové zato ale opravdu ale opravdu nemohou. Oni jen využívají nastalé situace.

• načítám...
Gabika
21.8.11 21:28
Jura007 píše:
No já si taky mimo jiné myslím (hlavně pod dojmem posledních událostí v tuzemsku), že naše představy o rasismu a dělení ve smyslu „je to rasismus - není to rasismus“ dost povážlivě kulhají. A rád bych si ujasnil - třeba i formou takového přemýšlení „nahlas“, jak je to vlastně doopravdy, bez společensky přijatelných a ohleduplných formulací. Takže pokud působím jako dement, tak prosím o shovívavost.

Juro, wiki o tom píše nasledovne: „Rasismus je teorie a ideologie hierarchizující sociální skupiny podle rasového klíče.“ Čiže hovoriť o jednej skupine, že to sú tí, ktorí poberajú dávky… je jednoznačne rasizmus. Ale i povedať o ďalšej skupine, že majú veľa peňazí (čiže ju stavať na vyššiu spoločenskú priečku) je tiež rasizmus. Konieckoncov nacistická ideológia a hlavne jej antisemitská časť bola tuším založená práve na tom, že mali pocit, že židia si žijú nejako príliš dobre… (a preto mi výroky o tom, ako si rómi žijú super dobre z dávok tak pripomenuli nacizmus)

• Upravit
18305
21.8.11 21:28

Hmm, Evi - to mě zase vede k mému „oblíbenému“ tématu - český fašismus. A já se obávám, že soustava předsudků v naší společnosti by mohla trochu pomoct k opakování některých dějů z minulého století… (abych upřesnil: myslím události okolo Národní obce fašistické).

• načítám...
5255
21.8.11 21:29

teda koukám jako blázen, opravdu mají romové větší moc než si možná sami uvědomují (smazaná diskuze), tak jen se modlím, že jí nezačnou využívat… :cry:

• načítám...
Gabika
21.8.11 21:30
eva valoi píše:
Např. se dočtete v tisku, že 96% útoků vůči ženám v severních zemích je způsobeno přistěhovalci, 4% původním obyvatelstvem, tak je to rasismus. Fajn.
Víte co, to je zase slovíčkaření a vymejvárna mozků, strach konstatovat fakta atd.
Podívejte se, když si tady založila diskuzi 15 letá holčina s tím, že se nechala plánovaně oplodnit, za pár týdnů zde ta samá založila diskuzi, že se bojí, co jí čeká při UP, tak je to prostě blbka a mnozí jí to tady řekli. Ale protože byla podle fotky evidentně romského původu, tak byla diskuze zamknuta, protože Romům se vyhubovat nesmí ani obecně ani individuálně.
A o tom to je. Prostě se všichni už dočista zbláznili a Romové zato ale opravdu ale opravdu nemohou. Oni jen využívají nastalé situace.

„prisťahovalec“ nie je rasa…

• Upravit
9887
21.8.11 21:32

Jura: Je myslím celkem užitečné pojmově odlišovat rasismus od rasově motivované nenávisti (která stála na počátku téhle diskuse), případně od xenofobie.

Tedy trochu kulhající paralelou (ale snad se u toho vybaví odpovídající příklady například s Romy), nevidím problém v konstatování rozdílů mezi muži a ženami a v označování „osob“ slovy muž nebo žena. Vidím problém ve chvíli, kdy jsou kvůli své příslušnosti k určitému pohlaví napadáni slovně či fyzicky, nemají ve společnosti rovné postavení a příležitosti (například profesní), podléhají paušalizovaným pohledům či stereotypům. Často v takových stavech fungují různé sebepotvrzující mechanismy (ženy jsou hloupé, tudíž nemohou studovat - ženy nestudují, tudíž jsou hloupé). Ještě že je to z větší části za námi:)

• načítám...
Gabika
21.8.11 21:37
eva valoi píše:

Ešte k tej diskusii… Stále to bola len 15 ročná dievčina, ktorá proste spravila nie úplne múdru vec… To, že jej tam niekto povedal, že je hlúpa rozhodne nebol dôvod zmazania diskuie. Dôvodom bolo, že sa páve do toho začal ťahať jej pôvod, a to už bol rasizmus. Prečo sa v iných diskusiách nenadáva do „českých blbiek“? Pardón za výraz. :oops: pretože problém dotyčnej s jej rasovým pôvodom nesúvisí. A tak to malo ostať aj v spomínanej diskusii.

• Upravit
14809
21.8.11 21:37
Gabika píše:
eva valoi píše:
„prisťahovalec“ nie je rasa…

Jenže všichni tam vědí, o jaké přistěhovalce se jedná.

• načítám...
18305
21.8.11 21:38

Gabiko, tady v Brně máme určitou malou skupinku lidí, na kterou každé přirovnání bude pokulhávat. Jsou to lidi, co žijou na kraji ghetta v okolí ulice Vranovské (snad mě za toto označení nebude nikdo kamenovat) a přestože jejich děti jsou modrooké a blonďaté, snaží se mluvit romsky, chování mají jako z reportáží z těch nejhorších sociálně vyloučených lokalit, zkoušejí navazovat partnerské vztahy už na druhém stupni základky, netají se tím, že chtějí deset dětí…
Jasně, že to není o barvě kůže, ale o sociálním statutu. Jenže oni (ony…?) se chtějí do této komunity mermomocí včlenit. Asi proto, že za tím vidí nějaké výhody. Nebo je tam jiný důvod, který moje hlava nepobrala? Pokud někdo ví, tak ať aspoň něco naznačí… :wink:

No a co chtěl autor tímto příspěvkem říci? Že mu vrtá v hlavě jediné: některé lidi mimo národnost, která se prohlašuje za diskriminovanou, přitahuje možnost k takovéto národnosti patřit (byť jen teoreticky). Co je vlastně přitahuje na tom, patřit do zdánlivě nejnižší společenské vrstvy??? Možná by odpověď na nějakou podobnou otázku pomohla konečně rozmotávat ten gordický uzel… :think:

• načítám...
14809
21.8.11 21:39

Gabiko, to máš určitě pravdu, její původ s tím opravdu neměl, co dělat.

• načítám...
6926
21.8.11 21:41
Jura007 píše:
No a co chtěl autor tímto příspěvkem říci? Že mu vrtá v hlavě jediné: některé lidi mimo národnost, která se prohlašuje za diskriminovanou, přitahuje možnost k takovéto národnosti patřit (byť jen teoreticky). Co je vlastně přitahuje na tom, patřit do zdánlivě nejnižší společenské vrstvy??? Možná by odpověď na nějakou podobnou otázku pomohla konečně rozmotávat ten gordický uzel… :think:

Tak mám pocit, Juro, že tady jsi uhodil hřebíčku na hlavičku.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová