Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Motylice jj ovulaci mam vejcovody pruchozi a spermiogram ok jen ty protilatky jeho na me domluvim se s dr. na tu iui zkusime letos to kdyz tak a pristi rok pokud to nevyjde tak ivf my uz se snazime v unoru tomu budou 3roky
a jsou to 2roky co jsem potratila tak uvidime snad se povede iui nebo prirozene po preleceni prednisonem muzu i kdyz ma ty protilatky na me to jit i prirozene ne???
@Baby1987 : Myslím, že jo. Zvlášť jestli jsi už jednou přirozeně otěhotněla. Kromě imuna bych si na Tvém místě pohlídala i hematologii. Poruchy srážlivost taky často stojí za neúspěchy/potraty. Když už, tak ať to máte posichrované ze všech stran. Držím palce. Myslím, že máte opravdu reálnou šanci, že s podporou léků otěhotníš i bez asistované reprodukce.
@snažilka1210 píše:
Holky, tak jsou tam // a sílí od čtvrtka![]()
bublinky moje
Zítra krev tak snad se dozvím zda se ujmuly obě dvě. Tady je testík, ale moc mi to nešlo vyfotit
Skvělý!!! Zatím opatrné předběžné gratulace, ale zítra po potvrzení to bude na 100%
![]()
Holky (těhule), chci se vás zeptat, kdy vám dělali prvotrimestrální screening a co obsahoval a kdy triple testy?
@Baluš ty už jsi 11 tt? Ty jo, to letí. My se jdeme zítra registrovat do Podolí.
Motýlek: kde jsi kupovala ty tvé vitámíny a ten rybí tuk? Já včera byla v DM a v té nabídce jsem nic nenašla.
@Capelucita Už jsem dokonce ve 12tt
Příští týden už to budeme oznamovat (teda rodičům jsme to už řekli, takže v práci a přátelům).
@Capelucita : Capeli, tyhle věci nakupuju raději v lékárně.
@Baluš : Teda, to to letí.
Myslím, že krev mi nabírali 10+něco a na UZ jsem byla 12+něco. Je tam určité rozpětí, kdy se to může dělat, není to zafixované na konkrétní den. Triply mi pak nabírali v 16.týdnu. Ale kdybych měla dobré výsledky z prvotrimestrálu, tak říkám upřímně, že bych na ně byla nešla. Pokud Tě doktor na screening ještě neobjednal, je nejvyšší čas se o to začít aktivně zajímat.
@Motýlice Já objednaná jsem, nic u mě nezanedbávají, spíš si právě říkám, jestli toho nemám nějak moc
Příští týden jdu právě na genetiku, tak jsem si říkala, jestli to bude jen screening nebo i ty triple testy- ale ty se dělají až od toho 16.tt, jak píšeš. Takže uvidím, co všechno na mě vymýšlí.
@Motýlice Protože mi to na genetice napsali do zprávy z vyšetření při léčbě neplodnosti… (že se k nim mám dostavit ve 12tt) ![]()
@Baluš : Aha, no já bych tam raději šla už s výsledky screeningu v ruce. Nevím, co chytrého by Ti tam teď mohli poradit… Jestli Tě budou chtít lámat na invazivní diagnostiku, tak tím spíš by bylo dobré jim před očima zamávat tím papírem. Vy jste měli nějaký genetický problém? (Promiň, jestli jsem vlezlá, samozřejmě nemusíš odpovídat…).
@Motýlice My tam byli na běžném genetickém vyšetření „když to nejde přirozeně ani IVF“. Oba s manželem jsme v pořádku, já mám akorát dvě mutace (jedna se řeší zvýšením kys. listové a druhá minihepariny- nemám naštěstí Leidena). Na gyndu do poradny jdu den předtím. Ale na žádance na gentiku mi gynda napsala- žádám o screening I. trimestru a konzultaci (aspoň myslím, nemám to u sebe, tak nevím, jestli si to pamatuju dobře). Já to vlastně nijak neřeším, jen jsem chtěla vědět, jak to dělají jinde ![]()
@Baluš : Jo tak, tak teď už je mi to jasné. Ty jdeš na tu genetiku na ultrazvuk v rámci screeningu. Já to měla jinak, na genetice jsem byla jen na konzultaci a screening mi dělala přímo moje doktorka. Proto mě to zmátlo. Tak to se omlouvám, že dělám zmatky. ![]()
@Motýlice já jsem na NT screeningu byla taky přes genetiku - a tak šel, jak jsem pak zjistila, na pojišťovnu.
Motýlková, já vím, že už jsem se tě někde ptala, ale jednak nemohu najít blbníček, kam jsem si to napsala, a jednak už jsem „staší paní se sklerozou“. Prosím tě, co jsi to, kromě EPA marinu, zobala?
@Capelucita : Asi do půlky těhu jsem zobala pravidelně listovku, občas místo toho mulťák s listovkou(Femibion 800, pak Calibrum Mami). Pak jsem s vitamíny hodně zvolnila (tou dobou začaly naše poněkud větší váhové odhady), takže teď si dám občas to Calibrum a občas Bioaktivní IQ od PharmaNord, což je v zásadě podobné jako EPA (ale ještě o něco vychytanější, jsou tam i jiné nenasycené mastné kyseliny). Ale už to jím opravdu sporadicky, tak 1× (max. 2×) do týdne. Myslím, že to už není úplně klíčové, snažím se teď spíš přemýšlet, jak do sebe dostat potřebné živiny (momentálně hlavně vápník) ze stravy.