Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My jsme se v podstatě snažili/nesnažili už od svatby, to je celkem asi 7 let. Ale u nás to bylo spíš tak jako na houpačce - půl roku intenzivní snahy s měřením bazální teploty, počítáním plodných dnů a sexu podle kalendáře, pak nám z toho začalo hrabat, tak jsme si dali radši pauzu, třeba i rok, kdy jsme tomu nechali volný průběh. A pak znova snažení, poté i chození po doktorech. Nakonec jsme si stanovili hranici - když neotěhotním do svých 33 let, půjdeme na umělé oplodnění.
Třiatřicet mi bylo vloni v červnu a to už jsem byla 36tt. ![]()
Ahoj oživuji téma. Snažíme se o dítě už 13 měsíců a stále nic. Ještě bychom to chtěla nechat na přírodě bez nějakých vyšetření a testů. S manželem žijeme a jíme zdravě, sportujeme, nekouříme, nepijem, takže z tohoto hlediska děláme maximum. Antikoncepci už neberu 4,5roku. Je tu někdo komu se zadařilo i třeba po roce a půl bez toho aby to řešil s dr.?
chci jen trochu uklidnit tak děkuji za odpovědi. ![]()
No po 13 mesicich snazeni bych sla uz k lekari. promin neni to jen o zdravem zivotnim stylu. nevim teda kolik ti je let, ale estli mate jeste rezervu tak to teda jeste zkousetjte in naturo. jestli vam je uz ke 30 ci pres tak bych nevahala
@Anonymní píše:
Ahoj oživuji téma. Snažíme se o dítě už 13 měsíců a stále nic. Ještě bychom to chtěla nechat na přírodě bez nějakých vyšetření a testů. S manželem žijeme a jíme zdravě, sportujeme, nekouříme, nepijem, takže z tohoto hlediska děláme maximum. Antikoncepci už neberu 4,5roku. Je tu někdo komu se zadařilo i třeba po roce a půl bez toho aby to řešil s dr.?chci jen trochu uklidnit tak děkuji za odpovědi.
to je naprosto nesmyslná otázka - já mám první dítě z IVF, druhé se povedlo druhý měsíc, na třetí čekáme 2,5 roku IVF navzdory… Ano, pokud máš nechráněný styk a pohlavní orgány, tak otěhotnět můžeš, jakákoliv další informace je čistá spekulace a vaření z mlhy ![]()
Taky bych zašla k doktorovi, alespoň budete vědět, jestli je vše v pořádku.
@Anonymní píše:
Ahoj oživuji téma. Snažíme se o dítě už 13 měsíců a stále nic. Ještě bychom to chtěla nechat na přírodě bez nějakých vyšetření a testů. S manželem žijeme a jíme zdravě, sportujeme, nekouříme, nepijem, takže z tohoto hlediska děláme maximum. Antikoncepci už neberu 4,5roku. Je tu někdo komu se zadařilo i třeba po roce a půl bez toho aby to řešil s dr.?chci jen trochu uklidnit tak děkuji za odpovědi.
Také záleží na tom, kolik vám je. Jinak to bude, pokud vám je 20,jiné 30… A jinak za mě, stejně bych se nechala vyšetřit, jenom nějaká základní vyšetření zatím
Bohužel a já jsem toho zářným příkladem ta životospráva nehraje zas tak velkou roli, i když je to asi nespravedlivé
Já nežiju zdravě, nesportuju, kouřím, jsem stará, tlustá a obě otěhotnění okamžitě a bez problémů
Ale všeobecně se říká, že po roce snažení by se to mělo začít řešit s lékaři. A když vám řeknou, že jste oba v pořádku, jedině dobře. Moje kamarádka se takhle snažila 6 let, od doktorů měli černé na bílém, že jsou oba v pořádku a po 6 letech najednou dvě děti rok po sobě ![]()
Já vím, že to není jen o zdr. životním stylu. Jen jsem to napsala jako dodatek, že v tomhle problém není. No bude mi 25. Takže to ješte není taková hrůza
…wobludka: to je teda fakt zajímavý a jaký jste měli problém když jsi šla na IVF? Teda pokud to neni moc osobní otazka?:)
Krtek7489:a ty zakladni vysetreni jsou jaka? Manzela asi nikam jeste nedostanu ![]()
Tak ono dokud zadna vysetreni neabsolvujete, zadny doktor (natoz diskutujici na emiminu) vam neni schopen rict, ze oba v poradku jste. Zdravy zivotni styl neni bohuzel v dnesni dobe zarukou vubec niceho. Samozrejme je hromada lidi, kterym to bez jedineho vysetreni, natoz lecby, trvalo vic jak rok, ale mnohem vic lidem po takove dobe neuspechu problem nasli. Nekdy snadno resitelny, nekdy vubec. Pokud mate pocit, ze mate cas a nikam nespechate, tak si klidne jeste rok pauzu dejte, ale osobne bych po takove dobe nechala zkontrolovat aspon chlapa. Ono bohuzel takovych, co nepijou, nekouri a sportuji a pritom nemaji jedinou pouzitelnou spermii, neni v dnesni dobe zrovna malo ![]()
Jestli ti jde ovsem jenom o to uklidneni, tak jo, jestli ti to pomuze, nekomu to dyl trva. Otazka je, zda je takove uklidneni prinosne nebo ne.
@Anonymní píše:
Krtek7489:a ty zakladni vysetreni jsou jaka? Manzela asi nikam jeste nedostanu
Určitě ultrazvuk kvůli možným srůstům, neprůchodnosti vaječníků, odběr krve kvůli hladině hormonů, u chlapa ten spermiogram no
. To si myslím, že by měl určitě podstoupit. Ale jestli ho tam dostaneš
Zajdi na gyndu, tam ti určitě řeknou co a jak ![]()
Ale jestli nikam nedostanes chlapa, tak se na nejaka vysetreni vykaslete - ono totiz chlapuv spermiogram je jedno z nejmene narocnych a nejzakladnejsich vysetreni a zaroven takove, ktere odhali minimalne 30-50% problemu. Slusny doktor do tebe nepichne a neda ti jediny prasek, aniz by vedel, ze to ma smysl - chlap je OK.
@Anonymní píše:
Já vím, že to není jen o zdr. životním stylu. Jen jsem to napsala jako dodatek, že v tomhle problém není. No bude mi 25. Takže to ješte není taková hrůza…wobludka: to je teda fakt zajímavý a jaký jste měli problém když jsi šla na IVF? Teda pokud to neni moc osobní otazka?:)
manžel má dlouhodobě fatální vadu spermiogramu (nemá žádné tvarově normální spermie)
Snažím se Ti vysvětlit, že ať Ti sem kdo napíše co napíše, tak z toho stejně moudrá nebudeš a nijak Ti to rozhodování, jestli to už jít řešit nebo ne neusnadní. S drtivou většinou vad, i těch těžkých, se 1-2× za ten reprodukční život otěhotnět dá - to jsou tady pak ty deníčky o těch rádoby zázracích, jak doktoři říkali že nikdy a bla bla, často to je zase drobný problém který se nedaří najít a pak to jde ráz na ráz. Pak už je to všechno jenom o pravděpodobnosti. Jsi relativně mladá, hrotit to nemusíš. Záleží kolik chceš dětí, zda je nějaký objektivní důvod se domnívat, že by mohl být problém (slepák, příušnice atd.) apod.
Já osobně bych Ti dr. doporučila, nicméně není důvod se hnát hned do CAR nebo dlabat hned tuny léků. Jdi na běžnou preventivní prohlídku 10-12. den cyklu, už jenom kvůli svému zdraví, do půl minuty budeš vědět na čem jsi. A pak se ti bude rozhodovat mnohem snáz ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, pokud to nejde, tak bych taky mířila za doktorem, i když ani to není samospásné
. Před rokem a něco jsme řešili s manželem něco podobného, rok jsme se snažili a nic. Tak šel tajně na vyšetření a řekl mi o tom, až když měl výsledky. Nebylo to nic moc, řekli mu, že má sice zdravé a rychlé spermie, ale má jich málo a asi budeme muset na umělé. No a v tu dobu jsem byla asi už dva týdny v tom, aniž bych to tušila
E.
Proč hned hnát muže na spermiogram? Pokud je dost času a biologické hodiny netikají na poplach, nebo vám nevadí „neúspěch“,tak bych to nechala na přírodě. Mojí sestřenici se zadařilo po dvou letech, několika kamarádkám po víc jak roce a nikam s tím nechodily, snažily se doma v klidu. Ale já osobně bych to tak dlouho asi nevydržela a řekla to alespoň gynekoložce, koukne UZ na ovulaci, udělá základní vyšetření a pak se uvidí.
Děkuju za všechny příspěvky. Asi si dáme ještě půl roku a pak to začnem nějak řešit. wobludka: Máš pravdu nedá se tu nic poradit, jen napsat osobní zkušenosti. Jinak na gyndě jsem byla před měsícem na běžné preventivce a byla jsem zrovna 13DC a folikuly dozrávali a vse v pořádku. Dr. rikal, ze až to budu chtít řešit testama atd.,tak mám přijít.:) takze si dáme ještě pár měsíců. Mějte se a díky holky.