Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@hipo ale stanovuje jen si ho pořádně přečti:-).
Základní omyl je v tom, že je absoltně přehlížena morálka a to, že když si někdo pořídí děti a rodinu má povinost se o ni postarat…a psotaveno je vše na osobních právech já já já jenom já a sobní svobodě,…zahýbám, zamiluju se tak si pořídím rodinu další a starejte se o mě já mám práva…špatně jsem si vybral tak se rozvedu a pořídím si další rodinu a třetí a starejte se…a to základní, že mám mít povinost k rodině neexistuje. A místo společnenského a morálního „odsouzení“, že se vykašlal na těhotnout ženskou, že s evykašlal na děti, které si dobrovolně pořídil je nahrazováno „já mám právo já mám svobodu“ ano, ale až po povinnosti a zodpovědnosti k tomu co už jsme udělal, způsobil a kčemu jsem se zavázal!!! Takže ne druhá, pátá ani desátí rodina být podporována nemá…podporována má být ta první a to systémem, morálkou hodnotami…a tím, aby se rodiče snažili zabezpečit dětem fungují úplnou rodinu a ne utéct jen pro své já já při každé sebemenší příležitosti a bez snahy rodinu těm dětem dát, protože moje štěstí je přece víc…
@Aglája75 Tak když partnerka nebo manželka toho otce otěhotněla, tak co?? měl ji poslat na potrat? To by tu zas bylo keců že? Jak je zase nezodpovědný a jak si může dovolit vůbec uvažovat o potratu, má se k tomu postavit čelem! Jojo dvojí metr.
@kruel píše:
@Aglája75 Tak když partnerka nebo manželka toho otce otěhotněla, tak co?? měl ji poslat na potrat? To by tu zas bylo keců že? Jak je zase nezodpovědný a jak si může dovolit vůbec uvažovat o potratu, má se k tomu postavit čelem! Jojo dvojí metr.
to ne. ale měl by pořádně hejbnout zadkem, aby uživil původní i novou rodinu. tak, jako tím zadkem nezřídka musí hejbnout ty rozvedené matky, aby děti s běžným českým výživným uživily. nebo je snad normální, že rozvedené matky mívají k péči o děti víc pracovních úvazků, protože otec má přece právo žít s novou rodinou, tak co by se honil na brigády ![]()
@Keyllah píše:
1500 na dítě stačí?![]()
to jako vážně? a v tom je bydlení, energie, jídlo, školka/škola, oblečení, boty, kroužky, drogerie, léky? atd.? je krásné házet ciframa 5000, 10000, ale zkus mrknout jaké jsou průměrné výživné v ČR ať se bavíme konkrétně
Ano, 1500Kč alimentů stačí, dalších 1500Kč ne-alimentů dá pečující rodič = 3000Kč na jedno dítě měsíčně na jeho základní životní potřeby (zivotni minimum je na nezaopatrené dítě max 2 770 Kč dle státu).
Jaké jsou průměrné výživné mě nezajímá. Nelze argumentovat průměrem, když na průměr málo kdo dosáhne. Lepší argumentovat mediánem.
Chápu, že každý by si chtěl žít hezky, mít dost peněz… Najít si „bohatýho“ chlapa, to je dnešní podstata zajištění sama sebe. A když se rozvede, tak pořád chtít z něj ty prachy cucat… Ale aby místo dávání peněz mohl pečovat o dítě, to mu dovolíte?
@hipo píše:
Ano, 1500Kč alimentů stačí, dalších 1500Kč ne-alimentů dá pečující rodič = 3000Kč na jedno dítě měsíčně na jeho základní životní potřeby (zivotni minimum je na nezaopatrené dítě max 2 770 Kč dle státu).
jedna technická - životní minimum se počítá bez nákladů na bydlení. to je zase jiná dávka. ovšem v alimentech by měla být obsažená, protože těžko může tatík argumentovat tím, ať mu tedy zafinancování dítěte zařídí stát, jemu se nechce
navíc tedy sociální dávky kolikrát sice vychází z životního minima, ale z několikanásobku. nevím, jak teď, ale přídavky na děti třeba bývaly do plus mínus 2,5 násobku ŽM, takže se předpokládalo, že ŽM samo o sobě nestačí.
Příspěvek upraven 02.12.20 v 10:27
@hipo píše:
Ano, 1500Kč alimentů stačí, dalších 1500Kč ne-alimentů dá pečující rodič = 3000Kč na jedno dítě měsíčně na jeho základní životní potřeby (zivotni minimum je na nezaopatrené dítě max 2 770 Kč dle státu).Jaké jsou průměrné výživné mě nezajímá. Nelze argumentovat průměrem, když na průměr málo kdo dosáhne. Lepší argumentovat mediánem.
Chápu, že každý by si chtěl žít hezky, mít dost peněz… Najít si „bohatýho“ chlapa, to je dnešní podstata zajištění sama sebe. A když se rozvede, tak pořád chtít z něj ty prachy cucat… Ale aby místo dávání peněz mohl pečovat o dítě, to mu dovolíte?
jasně, až na to, že se to takto nepočítá. Není totiž fér, aby jeden rodič dával 1.500 a pečoval 20% času a druhý platil stejně, ale péči měl 80% ale tebe to vlastně nezajímá
tak moc nevím kde je problém, jestli se chlapovi narodilo nové dítko, tak dítku přece stačí 1500 a kvůli tomu nemusí k soudu.
@sagina píše:
to ne. ale měl by pořádně hejbnout zadkem, aby uživil původní i novou rodinu. tak, jako tím zadkem nezřídka musí hejbnout ty rozvedené matky, aby děti s běžným českým výživným uživily. nebo je snad normální, že rozvedené matky mívají k péči o děti víc pracovních úvazků, protože otec má přece právo žít s novou rodinou, tak co by se honil na brigády
Jasně, hejbnout zadkem… Borec bude furt v práci, protože bejvalka má extra nároky (ne jejich děti, ale ona).
A další rozvod (vůbec jsme se neviděli, furt byl jen v práci) je na světě. A kolečko se točí dál, v soukolí máme další dítě z rozvedené rodiny, které potřebuje od otce výživné. Tadá. Otci stoupají životní náklady (náklady na bydlení už nehradí společně s manželkou ale sám, platí další alimenty), tím pádem na děti zůstane méně peněz i přes to, že otec lítal po brigádách jak nadrženej kanec po lese.
@sagina píše:
jedna technická - životní minimum se počítá bez nákladů na bydlení. to je zase jiná dávka. ovšem v alimentech by měla být obsažená, protože těžko může tatík argumentovat tím, ať mu tedy zafinancování dítěte zařídí stát, jemu se nechcenavíc tedy sociální dávky kolikrát sice vychází z životního minima, ale z několikanásobku. nevím, jak teď, ale přídavky na děti třeba bývaly do plus mínus 2,5 násobku ŽM, takže se předpokládalo, že ŽM samo o sobě nestačí.Příspěvek upraven 02.12.20 v 10:27
Jasně, že otec má přispívat na vše. Ale stejnou měrou má přispět i matka.
Mě pořád z té diskuze vyplývá, že matky vnímají alimenty tak, jako by měly pokrýt 100% nákladů na dítě.
@hipo píše:
Jasně, hejbnout zadkem… Borec bude furt v práci, protože bejvalka má extra nároky (ne jejich děti, ale ona).
A další rozvod (vůbec jsme se neviděli, furt byl jen v práci) je na světě. A kolečko se točí dál, v soukolí máme další dítě z rozvedené rodiny, které potřebuje od otce výživné. Tadá. Otci stoupají životní náklady (náklady na bydlení už nehradí společně s manželkou ale sám, platí další alimenty), tím pádem na děti zůstane méně peněz i přes to, že otec lítal po brigádách jak nadrženej kanec po lese.
znova - matka je rodič druhé kategorie, že ona narozdíl od otce tím zadkem hejbe, aby děti uživila?
nebo je správný postup říct si, že čert vzal práci, máme nárok na klid, státe, postarej se o naše děti?
@Keyllah píše:
jasně, až na to, že se to takto nepočítá. Není totiž fér, aby jeden rodič dával 1.500 a pečoval 20% času a druhý platil stejně, ale péči měl 80% ale tebe to vlastně nezajímátak moc nevím kde je problém, jestli se chlapovi narodilo nové dítko, tak dítku přece stačí 1500 a kvůli tomu nemusí k soudu.
Já uvádím, že dítku stačí ALIMENTY 1500Kč, protože DALŠÍCH 1500Kč přispívá 2. rodič.
Takže prosím nevytrhuj to z kontextu, když jednoduchým součtem dojdeš k tomu, že říkám, že na dítě má být cca 3000Kč měsíčně jako minimum.
Ty do toho teď zatahuješ úplně jiné téma a to časový podíl péče.
To je na jinou diskuzi, zahrnující zejména Bránění otcům v péči ze strany matek
Odstraníme li bránění v péči, umožníme li aby oba rodiče pečovali tolik, kolik sami chtějí, pak lze aplikovat jisté disproporce ve výši placených nákladů.
Ale dokud soudy a matky aktivně brání otcům podílet se osobně na péči a vyžadují místo toho placení alimentů z prstů vycucaných, tak pak se NEZLE na toto téma konstruktivně bavit.
@hipo píše:
Já uvádím, že dítku stačí ALIMENTY 1500Kč, protože DALŠÍCH 1500Kč přispívá 2. rodič.
Takže prosím nevytrhuj to z kontextu, když jednoduchým součtem dojdeš k tomu, že říkám, že na dítě má být cca 3000Kč měsíčně jako minimum.Ty do toho teď zatahuješ úplně jiné téma a to časový podíl péče.
To je na jinou diskuzi, zahrnující zejména Bránění otcům v péči ze strany matek
Odstraníme li bránění v péči, umožníme li aby oba rodiče pečovali tolik, kolik sami chtějí, pak lze aplikovat jisté disproporce ve výši placených nákladů.
Ale dokud soudy a matky aktivně brání otcům podílet se osobně na péči a vyžadují místo toho placení alimentů z prstů vycucaných, tak pak se NEZLE na toto téma konstruktivně bavit.
a já ti píšu, že to takto není a nelze to takto počítat. Druhý rodič se nepodílí penězi, ale péčí! jestli máš pocit, že 1500 je pro dítko dostatečné, ok. Já mám dva kousky doma, tak reálně vím, kolik stojí. A naštěstí to vědí i ti, co se na tvorbě zákonů a jejich dodržování podílí. A nechodí ta matky za těch 1500 od otce ještě na manikůru, pedikůru a ke kadeřnici? ![]()
Tím bych to uzavřela, další debata nemá cenu…
@sagina píše:
znova - matka je rodič druhé kategorie, že ona narozdíl od otce tím zadkem hejbe, aby děti uživila?nebo je správný postup říct si, že čert vzal práci, máme nárok na klid, státe, postarej se o naše děti?
Tady očividně každý vycházíme z vlastní negativní zkušenosti a naše zkušenosti jsou zřejmě naprosto opačné.
Já makám, platím aloše, od státu jsem nikdy nic nechtěl. Matka která hejbe zadkem a živí své děti je pro mě ve stejné kategorii jako otec, který dělá to stejné.
Dej svá děcka svýmu bývalýmu, ať se také stará, ne?
@Keyllah píše:
a já ti píšu, že to takto není a nelze to takto počítat. Druhý rodič se nepodílí penězi, ale péčí! jestli máš pocit, že 1500 je pro dítko dostatečné, ok. Já mám dva kousky doma, tak reálně vím, kolik stojí. A naštěstí to vědí i ti, co se na tvorbě zákonů a jejich dodržování podílí. A nechodí ta matky za těch 1500 od otce ještě na manikůru, pedikůru a ke kadeřnici?
Tím bych to uzavřela, další debata nemá cenu…
Jako že když jeden pečuje = dává 0Kč na děti?
Druhý nepečuje = všechno platí?
To je zvráceny.
Zvrácený, když vím, jak je otcům aktivně bráněno pečovat.
Proč asi bráněno? Protože pak otec platí všechno.
Neříkej mi, kolik stojí péče o děti.
2 děti ve střídavce - náklady měsíční každého rodiče 3000Kč.
2 děti ve výlučné péčí - jednostranné alimenty 10 000Kč. Životní úroveň všech 4 je srovnatelná.
@hipo píše:
Dej svá děcka svýmu bývalýmu, ať se také stará, ne?
nechce ![]()
@Aglája75 píše:
ano to druhé musí jíst, ale snad to první už existovala a otec má vědět, že není možné dělat si další děti, když nemá na to, aby je živil, nedopovědnost otce nemohou odnášet děti…kdyby jim to soudy nedovolil, tak by si to sakra rozmysleli…V nadsázce apřehánění je to jako kdybych si pořídila barák na hypotéku a chtěla pak, aby bývalému zvýšili alimenty, protože mě méně zbývá na živení dětí…
A nemeli by si nahodou nechavat soudem schvalit porizeni dalsiho ditete i uplne rodiny?