Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, chci se zeptat, když chlap dosáhl u soudu snížení alimentů zpětně od roku 2013, nyní došel rozsudek, doteď platil plnou výši 3000, snížili mu to na 2000 zpětně za ty 2 roky, teď mi tvrdí že mi tedy přeplatil a nějakou dobu mi nebude platit nic, může to udělat???
@Zodiann ne, spotřebované výživné se nevrací. Pokud tedy nenastala nějaká změna, ale myslím že ne.
Zavolej si na soud. ktery rozsudek vydal.oni ti reknou přesně. ale teda snížení zpetne.to sem jeste neslyšela…
@lllucie píše:
Zavolej si na soud. ktery rozsudek vydal.oni ti reknou přesně. ale teda snížení zpetne.to sem jeste neslyšela…
Taky jsem překvapená
.
No já taky hledím. Jedině nějaká změna NOZ. Dříve se spotřebované výživné nevracelo, zpětně snížit nedalo (minimálně se to nedělalo) a zvýšit se dalo 3 roky zpětně od podání návrhu.
@andelka83 Spotřebované výživné se nevrací ani teď (osobní zkušenost). Ex si taky srážel, co zaplatil navíc (měli jsme spolu dohodu na zvýšení výživného, ale bez soudu) a exekutor to z něj poměrně snadno dostal.
@Zodiann píše:
Dobrý den, chci se zeptat, když chlap dosáhl u soudu snížení alimentů zpětně od roku 2013, nyní došel rozsudek, doteď platil plnou výši 3000, snížili mu to na 2000 zpětně za ty 2 roky, teď mi tvrdí že mi tedy přeplatil a nějakou dobu mi nebude platit nic, může to udělat???
A je ten rozsudek pravomocný?
@Kobea to je dobře. Přijde mi to na hlavu. Výživné na dítě by se vracet nemělo, bylo spotřebováno pro něj. By mě hanba fackovala (jako otce) kdybych to chtěla vracet.
@andelka83 píše:
@Kobea to je dobře. Přijde mi to na hlavu. Výživné na dítě by se vracet nemělo, bylo spotřebováno pro něj. By mě hanba fackovala (jako otce) kdybych to chtěla vracet.
Zakladatelka se ani slovem nezmínila o dítěti. Třeba je to výživné na rozvedeného manžela ![]()
Já tomu tak trochu rozumím. Dejme tomu, že v roce 2013 nastala rozhodná skutečnost pro snížení výživného, ale celé řízení trvalo ty 2 roky a výživné je teď sníženo vlastně od té rozhodné skutečnosti (=události, která způsobila nutnost snížení výživného).
Nicméně v rozsudku by mělo být uvedeno, jak se to bude v praxi provádět, ne že si chlap řekne, že nějakou dobu nebude posílat nic a hotovo. To by bylo na exekutora.
A i tak se mi teda nezdá, že by soud o snížení výživného trval 2 roky.
@zoidberg píše:
Zakladatelka se ani slovem nezmínila o dítěti. Třeba je to výživné na rozvedeného manžela
Co jsem tu zatím tak viděla, tak alimenty byly vždy pro děti a když se jednalo o rozvedeného manžela, tak bylo vždy napsáno výživné na rozvedeného manžela. Tak automaticky předpokládáme, že jde o výživné na dítě.
@kacz píše:
Já tomu tak trochu rozumím. Dejme tomu, že v roce 2013 nastala rozhodná skutečnost pro snížení výživného, ale celé řízení trvalo ty 2 roky a výživné je teď sníženo vlastně od té rozhodné skutečnosti (=události, která způsobila nutnost snížení výživného).Nicméně v rozsudku by mělo být uvedeno, jak se to bude v praxi provádět, ne že si chlap řekne, že nějakou dobu nebude posílat nic a hotovo. To by bylo na exekutora.
A i tak se mi teda nezdá, že by soud o snížení výživného trval 2 roky.
V tom případě by to mohlo ještě nebýt pravomocné
.
Už jsem tady viděla diskuzi, kde maminka psala, že se soud o výživné odročoval a posouval na několikrát, protože otec nenosil podklady, případně se různě omlouval… pak by ty dva roky to asi i mohlo trvat… U ní se tenkrát rozhodlo až asi na páté nebo šesté stání
.
Ale nic to nemění na tom, že se mělo výživné snížit až od aktuální doby a ne zpětně.
Zase pokud by soudy třeba zdržovala matka, pak by to bylo nefér vůči otci, že by platil pořád víc, než má
.
@Zodiann spotřebované výživné se nevrací, pokud Ti teď nedá peníze, řekni, že to dáš exekutorovi. Nemůže sám od sebe chtít jakoby cokoliv vracet.