Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@bublifucekk píše:
A teď si predstavme to “čoro moro”, kdyby tatinek dal pak dite taky jen na dopoledne do skolky, protože xy duvodu jak zakladatelka a šel jen na puluvazek![]()
Jenomže on nemůže, nemá tu druhou polovičku, která prý úroveň ale nezvyšuje.
Jako toto vyloženě udělat nemusí, ale třeba OCR bude pouze na něm, takže s tím, že se hned vrátí k 50 tis bych nepočítala.
@Sylvania 333 píše:
Pořád má první dítě při stanovování výživného přednost. Na místě zakladatelky bych počkala na vyjádření soudu a po skončení RD exmanžela zase požádala o zvýšení.
My to tady stejně nevyřešíme.
A proc by melo mit prvni dite prednost
prijde ti ok diskriminovat nejake dite jen protoze se narodilo az jako druhé?
@j.a.n.i1 tak ono to není o diskriminaci, ale že to první dítě má jiné rodiče než to druhé.
@Anonymní píše:
Prijem je dulezity jak od ex, tak i od jeho partnerky. Muj manzel mi nezvysuje uroven, jeho partnerka ano. Dite ma narok na stejnou zivotni uroven, tak je logicke, ze jsem se zajimala o jejich prijmy. To, ze cekal dite soud nezajimalo a meli dohromady prijem 90000. Vyzivne 8500 se mi zdalo dost nizke. Ja na vlastni byt ani najem nemam, proto jsem sla tam, kde jsem mohla dustojne se synem bydlet. Pokud otec chtel mohl se prestahovat bliz. Otci jsem nikdy v kontaktu nebranila. Jeste neco k te chudere?
Aha, takze tvuj manzel nema k tvemu synovi vyzivovaci povinost, ale partnerka tveho ex jo
vtipny fakt ze jo. Ty se odstehujes buh vi kam, znemoznis kontakt syna s otcem, a jeste budes furt pindat. To snad neni mozny. Doufam, ze mu soud odsouhlasi ty nizsi alimenty a ty koukej vic hrabnout. Kdyby ses neodstehovala, tak se mohl otec na podilet. Tvoje chyba.
Tak vzhledem k tomu, ze si ex pritel nechal dceru sverit do pece soudne, tak soud si jiste ten rozsudek vytahne a z toho zjisti podstatne informace (i to, kde bydli ex pritel a jeho, byvala pritelkyne). Urcite se soud bude zajimat, jestli to neni ucelne, ale v tomto pripade to na mne ten dojem nedela. V danem pripade zakladatelko proste pocitej se snizenim vyzivneho. Ex pritelovi klesne zivotni uroven, a tvemu diteti taky.
Kdybys byla na rodicaku, kolik bys byla ochotna platit ty?
Mela bych napad, jak minimalizovat „ztraty“, ale asi ho necham pro sebe ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Aha a uz nam to leze… Takže ty se odstehujes, ale on se parchant nechce vic starat.
No mne prijde i podivne to, se hupsla z postele do postele. Chapu, ze se nekdo odstehuje k milenci, ale to vidam u bezdetnych nebo chlapu co nemaji dite v peci. Obvykle se dite ani neseznamuje s novym. pritelem hned, natoz se k nemu stehovat
@Tarena píše:
No mne prijde i podivne to, se hupsla z postele do postele. Chapu, ze se nekdo odstehuje k milenci, ale to vidam u bezdetnych nebo chlapu co nemaji dite v peci. Obvykle se dite ani neseznamuje s novym. pritelem hned, natoz se k nemu stehovat
Samozrejme jsem se nestehovala k manzelovi hned, ale meli jsme vztah trictvrte roka. Akorat jsem bydlela u ex, protoze syn tam mel otce a ja sama by jsem najem v okoli neutahla, tehdy mel syn 3 roky.
@Jemako píše:
Je to velice zvláštní. Než aby ženy drželi při sobě… Netuším čím to je…
OT: mam soukromou teorii, ze v Čechách zeny nejakym zpusobem bojuji o muze a ne obracene. Je to odrazntoho, ze nejsme ani kultura zapadniho modelu, kde jede individualismus a emancipace, ani tradicni spolecnosti, jako je od nas na vychod. Ano, zeny v cechach objektivne jsou k sobe min schovivave nez v jakékoliv jine zemi, kde jsem byla.
@andelka83 píše:
@aanysek alimenty se musí platit i když člověk nepracuje. Zažádal o ně? Pokud by neplatila, je zálohované výživné státu. Pro 2 letaka už snad hlídání, školku, jesle, dětskou skupinu najde, mohl by mít přídavek na dítě, k platu bonus na dítě..Držím palce ať to dá.
Nevím, já s ním mluvila čerstvě po tom, co malého dostal a od té doby ne, tak možná už si něco vyjednal. Ono je celkem pravděpodobné, že ona bude za chvíli zase na mateřské, plus má ještě jedno dítě (také u svého otce), takže z toho jí stejně nic moc nevyměří.
Nezávidím mu tu situaci, ale snad s přídavky a případně příspěvkem na bydlení to nějak zvládne. A za rok bude zase líp, to už sežene i normální školku.
@Anonymní píše:
Mam syna 12 let, jeho otec plati alimenty 8500 mesicne. Ted mi prisel navrh od soudu, ze chce snizit vyzivne na 2700. Duvod uvadi, ze je na rodicovske dovolene se svoji rocni dcerou, ma ji soudne sverenou do pece a od matky teto dcery pobira alimenty 5000. Jeho celkovy prijem uvadi 10 000 rodicovsky prispevek a 5000 alimenty, ktere dostava od matky rocni dcery. Bydli v byte, ktery vlastni jeho matka za energie. Je vubec mozne takto rapidne snizit vyzivne z 8500 na 2700? Da se nejak branit? Uvadi, ze 2700 je 18 % z jeho aktualniho prijmu (rodicak + alimenty) a to odpovida tabulkam.
Základní pravidla ze zákona:
Z tvé strany bys měla postupovat takto:
Vyčíslit odůvodněné potřeby dítěte včetně podílu z nákladů bydlení a dopravy. Tuto částku je možné považovat za částku potřebnou pro zajištění ústavního práva dítěte.
Spočti si, jaké možnosti příspěvku na tuto částku máš ty, a jaké otec. V tomto poměru rozděl odůvodněné potřeby dítěte. To, co vyjde na otce, by měl být jeho podíl na výživě. To je třeba ještě zkrátit podílem času, který dítě tráví u něj.
Pokud tato částka bude vyšší než jím navrhované výživné, pak musíš u soudu argumentovat tím, že pokud výživné z aktuálního příjmu otce není schopno pokrýt tento podíl na výživě dítěte, prolamuje tím otec ústavní právo dítěte a k jeho aktuálnímu stavu rodičovské dovolené nelze přihlížet. A měl by být povinen si prachy sehnat jakkoliv jinak, včetně prodeje majetku. Výživné by pak mělo být stanoveno ve výši, ke které jsi došla podílem na odůvodněných potřebách dítěte po redukci časem tráveným u otce.
Příklad: Tvůj čistý příjem 30.000+8500 dosavadní výživné, na dítě připadá 15.400 Kč.
Příjem otce je 15.000 Kč, tedy vaše aktuální možnosti jsou v poměru 2:1, otec by se měl podílet 5133 Kč.
Dítě je u otce sudé víkendy a půlku prázdnin, tj. 22.5% času, výživné tedy vychází 5150×0,775 = 4.000 Kč.
Pokud soud vyměří výživné vyšší, zasahuje do ústavního práva otce na rodinný život a na vlastnění majetku, pokud vyměří nižší, zasahuje do ústavního práva dítěte na výživu nezbytnou pro jeho vývoj.
@KovaJana Tohle je veselá teorie, ale čistě logicky, máš pocit, že 2700+ od otce a 2700 od matky nepokryje ústavní právo dítěte na výživu? ![]()
@KovaJana Takže tvrdis, ze dite bohatych rodicu ma nezbytné vydaje na svou vyzivu a vyvoj treba pětinásobne, nez dite chudych rodicu ![]()
Plus si nejsem úplně jista, zda se výživné na druhé dite da tak úplně pocitat jako prijem otce, tim totiž tvrdis, ze to mimino je povinno vyzivovat sveho starsiho polorodneho sourozence.
Zakladatelko, kolik plati tvuj manzel na sve prvni dve deti alimenty? A kolik vyjde tveho muze hypoteka?
@KovaJana no počkej, ale když dítě bydlí v rodině, kde jsou další dva dospělí a tři další děti (počítám, že k otci jeho dvě děti jezdí, a společné tam je pořád), tak to bydlení je dražší (je potřeba větší prostor) než když by byl u otce (který bydlí v bytě patřící rodinnému příslušníkovi za energie). Tu situaci má každý jinou. Mého ex přece to kde a jak a za kolik bydlíme, zajímat moc nemusí.? To že mám velkou rodinu bylo naše rozhodnutí.
My máme podobnou situaci, alimenty 8,5 tis mi přijdou dost vysoké, sama mám o něco víc než je ten nový návrh otce (ale zas máme vyšší podíl péče otce a na dalších nákladech se dokážeme domluvit).
@j.a.n.i1 taky myslím. Sice třeba pro nějaké dávky (pamatuju přídavky na děti) se musí dokládat i příjmy dětí, ale u alimentů se řeší přednostně pouze příjem rodiče, a max jeho partnera (k tomu se většinou jen přihlíží).