Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Eliška píše:Šla jsi za měsíc zase k soudu kvůli dalšímu zvýšení?
Soud zohlednuje aktualni stav. V te dobe holcicka na svete nebyla, otec pracoval. Proto zrejme tech 8.500. Nam soud taky uvedl, ze vyzivne stanovuje s ohledem na to, ze otec ma polovicni uvazek, a pritom otec u soudu uvedl, ze od pristiho mesice uz ma uvazek plny.
@Anonymní píše:
A co jako? Cekal dite a ja jsem podala zadost ke zvyseni. Pak byla vysoka pravdepodobnost, ze to necha snizit. V dobe vydani rozsudku mel porad jen jedno dite a jeho domacnost prijem tak 90 000. A ano, byla jsem tehdy na RD. Muj manzel nema ke starsimu synovi vyzivovaci povinnost. Pece matky je kde? Tu zohledni kdo? Nebo on pecovat nebude a hodi se rodicak? Kdyz nepecuje, ma pracovat a adekvatne se financne podilet.
Tím chceš říct, že člověk, co nemá dítě ve své péči si nesmí pořídit další? ![]()
Ty jsi mohla mít dalši dítě a žádat vyšší a
alimenty, protože ti klesnul příjem, ale druhá strana nesmí? Takže jsme zase u toho….podle tvé logiky měl jít syn k otci a ty koukej pracovat na plnej úvazek, platit vysoký alimenty a nevymlouvej se na mladší dítě. To jsi totiž podle tvé logiky taky neměla mít.
@Sisika9 ne. Blahove jsem si myslela, ze bude mit aspon zajem o deti.
Chtela jsem tu jen demonstrovat pristup soudu - nejde o stav, ktery nastane, ale ktery je.
No tak logicky- pokud jsou oba rodiče tvého syna doma, resp. ty pracuješ na půl úvazku, mít se asi moc dobře nebude a životní úroveň mu poklesne značně.
Třeba bys bývalému mohla po odpoledních hlídat mimino, aby on mohl částečně zpět do práce a příjmy na alimenty by se vám zase zvýšily.
Hádám, že přítel bude proti, takže pokud chces být doma s mladším, mohl by to dorovnat on.
V rodinách mají mít všichni stejnou životní úroveň, ne? Nebo to platí jen pro ty první rodiny?
@Tarena píše:
Tady mne bavi, jak ex prictes plat pritelkyne, ze maji 90, ale v dalsi vete, ze tvuj manzel je separe. Tak snad pouzit stejnou logiku, ne?
To je logika ceskych zen a tady to je pekne videt. Novy partner nebo manzel ten vyzivovaci povinnost za zadnych okolnosti nema. Ale situaci, praci, plat a navrat do prace po RD nove zeny svojho ex, tak to stalkovat bude. A pokud ta nova zena ma plat 3× vyssi nez ona, tak to chce minimalne polovinu.
@Anonymní píše:
A co jako? Cekal dite a ja jsem podala zadost ke zvyseni. Pak byla vysoka pravdepodobnost, ze to necha snizit. V dobe vydani rozsudku mel porad jen jedno dite a jeho domacnost prijem tak 90 000. A ano, byla jsem tehdy na RD. Muj manzel nema ke starsimu synovi vyzivovaci povinnost. Pece matky je kde? Tu zohledni kdo? Nebo on pecovat nebude a hodi se rodicak? Kdyz nepecuje, ma pracovat a adekvatne se financne podilet.
Příjem nové partnerky tvého ex se počítá – ale příjem tvého nového manžela ne?
Uvědomuješ si, že těmihle vytučněnými větami jsi bezpečně ukázala, jaký dvojí metr máš a jakým sebestředným a chamtivým způsobem k celé věci přistupuješ?
@Anonymní píše:
To je logika ceskych zen a tady to je pekne videt. Novy partner nebo manzel ten vyzivovaci povinnost za zadnych okolnosti nema. Ale situaci, praci, plat a navrat do prace po RD nove zeny svojho ex, tak to stalkovat bude. A pokud ta nova zena ma plat 3× vyssi nez ona, tak to chce minimalne polovinu.
No já nevím, ale mě přijde jako logika českých žen častější příklad ten druhý. Uživatelka má alimenty jen z poloviny příjmu ex, ale k soudu nechce, protože chudáček o děti nemá zájem, tak ať na ně alespoň nemusí moc platit ![]()
@BohunkaP píše:
Příjem nové partnerky tvého ex se počítá – ale příjem tvého nového manžela ne?Uvědomuješ si, že těmihle vytučněnými větami jsi bezpečně ukázala, jaký dvojí metr máš a jakým sebestředným a chamtivým způsobem k celé věci přistupuješ?
Ale tak rozhodl soud. Jeho nenarozene dite nikoho nezajimalo. A soud se hodne vyptaval na prijem te jeho partnerky. U meho manzela se ptali jenom kolik plati alimenty, prijem zaznel jen okrajove. On zdaleko neni na tom dobre jako oni dva.
@Sisika9 píše:
No já nevím, ale mě přijde jako logika českých žen častější příklad ten druhý. Uživatelka má alimenty jen z poloviny příjmu ex, ale k soudu nechce, protože chudáček o děti nemá zájem, tak ať na ně alespoň nemusí moc platit
At zada alimenty vzdy z celeho prijmu a to i zpetne. Ale pokud je ten prijem jen RP ve vysi 10 tisic, tak at se nestazuje. Chlap muze byt na RD a taky se muze dostat do situace, ze je samozivitel. A pokud nevyhovuje, promluvit s otcem a synem, a zvysit peci otce pokud to lze.
@Sisika9 píše:
No já nevím, ale mě přijde jako logika českých žen častější příklad ten druhý. Uživatelka má alimenty jen z poloviny příjmu ex, ale k soudu nechce, protože chudáček o děti nemá zájem, tak ať na ně alespoň nemusí moc platit
Já jsem to nepsala proto, že bych to hodnotila negativně nebo pozitivně. Psala jsem to pouze jako reakci na příspěvek (teď nevím čí), že zakladatelčinu synu stanovil soud výživné od otce 8500 a přitom bylo už jasné, že otec čeká s novou partnerkou dítě, takže příjem jim klesne. Mým cílem bylo pouze nastínit praxi soudu určovat výživné podle aktuálního stavu.
Úplně jsem nepochopila, co osobně dělám zle. Okrádám vlastní děti?
@Anonymní píše:
Byla jsi na RD s dítětem, s nímž tvůj ex nemá nic společného. Nižší příjem měl saturovat tvůj nový manžel a ne ex vysokými alimenty.
@Anonymní píše:
Ale tak rozhodl soud. Jeho nenarozene dite nikoho nezajimalo. A soud se hodne vyptaval na prijem te jeho partnerky. U meho manzela se ptali jenom kolik plati alimenty, prijem zaznel jen okrajove. On zdaleko neni na tom dobre jako oni dva.
Takze kdyz ted partnerka neni, je logicke, ze alimenty z 10k „prijmu“, respektive socialni davky, mu snizi. Co je na tom k diveni?
@Tarena píše:
A kde jste bydleli spolu? Proc jste ted 70 km od sebe
Ja jsem se stehovala za manzelem. Byt byl jeho matky tak co jsem mela delat…
@Anonymní píše:
A prispivas mu na naklady za dojizdeni za synem? Vytvorit vzdalenost 70 km mezi otcem a synem bylo totiz tve svobodne a dobrovolne rozhodnuti.
@Anonymní píše:
Tak to je pak tezke chtit vetsi podil pece otce, kdyz mu syna odvezes.
To jsi se jako od jednoho chlapa stehovala k druhemu?