"Sobecká" tříleťačka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.9.21 15:24

"Sobecká" tříleťačka

Ahoj, naše dcera 3,5 let (nechodí zatím do školky, bez sourozence, v dětském kolektivu je spíš jen na hřišti s neznámými dětmi, případně s bratranci, ale není to úplně pravidelně) se začala poslední dobou chovat jako „sobec“. Všechny hračky jsou JEJÍ (říká to opravdu s akcentem a velice důrazně), vlastně téměř vše okolo je její. Hodně se vzteká, když se jí něco nedaří. Hodně si teď přivlastňuje mně - mámu, neustále vyžaduje pozornost, abych se jí věnovala. Přitom ale nemám pocit, že by byla nějak rozmazlovaná coby jedináček, ani že bych se jí nevěnovala a ona si proto tu pozornost musela získávat takhle..
Pravdou je to, že tráví hodně času s babi, kterou zbožňuje. Možná i proto, že babi jí věnuje každou vteřinu času, kdy spolu jsou, malá pak toto vyžaduje i po mně?..

Toto chování netrvá pořád, umí se chovat i hezky (poprosí, když něco potřebuje - když ji nechám vycukat, nechám přejít ten vzteklý začátek a ona nad tím popřemýšlí. Umí poděkovat, zdraví ostatní lidi atd), umí se i sama zabavit hrou.
Její chování řeším většinou tak, že se jí snažím vysvětlit, že se nechová hezky, že musím udělat i já svoji práci a není možné, abych se jí věnovala pořád. Pokud nefunguje, nechám vyvztekat. Případně když dojde trpělivost, na ni zakřičím.

Každopádně budu vděčná za vaše zkušenosti a tipy, jak překlenout tohle JÁÁ a vztekací období. Jak reagujete vy (rázně to chování utnete, nereagujete, vysvětlujete)…???

Ocenila bych, aby byla samostatnější a nedožadovala se podle mně velice časté pozornosti. Rodiče radí pořídit sourozence, ale nejsem si jistá, jestli zrovna tohle je řešení :-D
Díky a budu se těšit na rady ;-) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
22.9.21 15:32

Podporuj empatii a spolupráci, netrestej sebevyjádření a sebeprosazení.

Odměnuj správné chování, to co ti nevyhovuje a nikomu to neubližuje nech být.

Pozornost je odměna a to i vysvětlování a trestání, co odměňuješ, i když negativní pozorností, to se upevňuje.

Takže upevňuj žádoucí chování

Navíc teda nepopisuješ nic nápadného nebo přes čáru, prostě normální tříletou holčičku. Spíš bych prozkoumala vlastní vztah k sebepřijetí a sebeprosazení.

A teda vysvětlování má smysl jen v tom rozsahu, jak je dítě schopné mluvit. Takže dokud nevypráví v rozvitých větách, i tvoje vysvětlování musí být jasné a na pár slov. Cokoliv jiného projde jedním uchem dovnitř a druhým ven.

Příspěvek upraven 22.09.21 v 15:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1554
22.9.21 15:32

Přejde to samo, musíš vydržet. Neznám dítě, které by si neprošlo „moje“ fází 🤷🏼‍♀️ jinak rady, to ti každý poradí něco jiného, vysvětlovat, nebo si toho naopak nevšímat, ignorovat to,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.9.21 15:35

No jasný sourozence a doma budete na rozvod případně jen antidepresiva :roll: prostě ji přihlaš do dětské skupiny a je to. Já a období vzdoru je normální vývoj dítěte. Náš kluk nechce dát nic ani nám, má takový svůj svět, kde má všechno svůj řád a místo a moje je prostě moje, čest vzácným výjimkám. Řvát na něj kvůli tomuhle neřvu, když je krize, tak chytnu a odnáším. Dávám tomu čas. Když jsme ho snažili to jakoby učit, odnesl si z toho, že to musí dělat vždycky a chtěl po nás, ať taky jime jablko, vždycky apod. Vysvětlujeme, ukazujeme… On teda respektuje, že něco není jeho, ale svoje prostě nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
22.9.21 15:47
@Asiina píše:
Přejde to samo, musíš vydržet. Neznám dítě, které by si neprošlo „moje“ fází 🤷🏼‍♀️ jinak rady, to ti každý poradí něco jiného, vysvětlovat, nebo si toho naopak nevšímat, ignorovat to,..

Mám syny 5 let a 3,5 roku a žádné moje období nebylo. Právě naopak, spíš s rádi podělili. Takze asi budou výjimky.

Jinak k zakladatelce- proč ve 3.5 nechodí do školky? Tam by se lépe vše naučila, nez doma s maminkou. Děti si k mamince a blízkým dovolí mnohem víc. Dcera se to naučí i od jiných děti, kteří se třeba takto nechovají a odkouka to. Věk už na to má a hodně se ve vsem posune.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
22.9.21 15:55

A co je špatného apriori na tom moje?
Dítě se nemusí rozdat do poslední hračky. U nehračkových věcí prostě vysvětlit, ignorovat a jasně dát najevo, že to je nežádoucí chování (takové to tohle je moje místo a teď tu nikdo nebude sedět, i když já sedět nechci, a nikomu jsem to nedovolila apod.).
A že chce pozorost. jistě, je to tříleté dítě. A pokud je společenská, extrovertní, tak ji teda je být doma s matkou asi moc neuspokojuje a měla by mazat do školky. Tam bude mít objektů na hraní, povídání, sdílení minimálně 20.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.9.21 16:31

Nikdy jsem nebazirovala na tom, ze se trilete deti musi povinne delit, zdravit, dekovat apod.
Ony se uci primarne napodobou.
Chovejte se doma k sobe a ostatnim hezky a okouka to.
(Btw taky nepujcujes svoje veci cizim lidem.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.9.21 16:32
@Lucie_Sx píše:
Nikdy jsem nebazirovala na tom, ze se trilete deti musi povinne delit, zdravit, dekovat apod.
Ony se uci primarne napodobou.
Chovejte se doma k sobe a ostatnim hezky a okouka to.
(Btw taky nepujcujes svoje veci cizim lidem.)

Další :srdce: nebo že „prosím“ vždy bude znamenat „ano“, bohužel to opravdu není kouzelné slovíčko :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59362
22.9.21 16:36

A komu má co půjčovat když je hlavně doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
22.9.21 16:47

Přiznám se, že ne zcela rozumím dotazu. Pokud nechce půjčovat své věci, tak ty jsou opravdu její. Nemá povinnost cokoli svého půjčovat cizím dětem. V případě zábavných prvků hřišť je to samozřejmě jinak a osobně jsem ten rozdíl popisovala už malému batoleti. A jinak se docela vyplatí ty jejich emoce uznat, dát jim důležitost, ne z nich pořád dělat něco, zač je potřeba se stydět.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML