Sourozenci ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44198
14.6.14 08:17

Naše školka má 8 tříd a je BĚŽNÉ, že si rodiče přejí, aby sourozenci byly odděleni. Navíc mají dvě speciální předškolní třídy - výběrovou pro chytřejší děti a pro ostatní předškoláky a odkladové děti, takže pokud má předškolák ve školce nově sourozence, tak s ním prostě není.
Naprosto Tvé důvody chápu..U nás se ve školce děti nesešly a nesejdou, ale kdyby tomu tak bylo, taky bych chtěla, aby byly v jiné třídě. Já taky preferuju rozdělení podle věku, ne aby v jedné třídě bylo dvouleté dítě a šestileté dítě s odkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
14.6.14 08:19

Já o tom přemýšlela, nakonec dávám kluky spolu, rozhodnutí nechala paní ředitelka na mně, říkala, že občas je lepší dát děti odděleně, že se spolu víc perou a tak… Ale kluci se mají rádi, mladší na starším hodně visí… Podle mě pro ně bude lepší být spolu, přece jen mladšímu budou čerstvě dva roky a brácha mu ze začátku pomůže, bude to jednodušší pro všechny strany… :nevim:

Musíš vědět, jak tvoje holky fungujou doma, jak moc mladší té starší leze na nervy doma… Přece jen ve třídě je přes dvacet dětí, takže určitě i prostor pro „vlastní zážitky“. :think:

Ale nemyslím si, že bys byla krkavčí matka… Je na zvážení každýho, jak to udělá… Já bych nejradši zkusila na začátku roku jak to bude ten mladší snášet bez bráchy a pak se rozhodla, jak je nechat… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
14.6.14 08:21

Zdravím, u nás kluci taky byli každý v jiné třídě, ani na zahradě, kde se potkávali, tak spolu nebyli. Určitě je to lepší, protože když byli spojení, tak ten mladší hned za starším… Podle mě stačí, když jsou spolu doma a o víkendech, řekla, bych že si i víc rozumí…U nás jsou ale děti ve třídách podle věku, teda hlavně předškoláci jsou sami ve třídě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
14.6.14 08:21

Měla jsem děti každé v jiné třídě- byly rozdělené dle věku. Ale odpoledne se spojovaly všechny do jedné třídy, takže se viděly. Občas také přespávaly po obědě spolu, když bylo dětí málo atd. A z toho měly zážitek největší:D. Stejně tak brzy ráno byly všechny děti spolu. Přišlo mi fajn, že znají více dětí a ne jenom těch pár ze své třídy. Nelituji. Doma si spolu vyhrály o to víc bych řekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.6.14 08:22

My ještě neznáme výsledek asi až příští týden řeknou, jestli vezmou i mladší do školky, snad jo.
Když ji vezmou taky tak chci, aby mladší byla ve třídě se starší sestrou, ten rok než půjde velká do školy.
Pokud ty je chceš zvlášť je to tvá věc, učitelky by to měly akceptovat.
Stůj si za svým rozhodnutím a ony to přestanou po čase komentovat a divit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
14.6.14 08:25

@pavlats píšu jako učitelka - u nás jsou všechny děti spolu, neboť máme jen jednu třídu. :lol: ale pokud chceš, aby byly každá sama, proč ne? Je to tvoje právo volby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.6.14 08:29
@Jana206 píše:
Navíc mají dvě speciální předškolní třídy - výběrovou pro chytřejší děti a pro ostatní předškoláky a odkladové děti

hele, a chytřejší dítě s odkladem chodí na střídačku týden do jedné třídy, týden do druhé? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
14.6.14 08:41

My máme ve školce smíšený třídy a moje holky chodily spolu dva roky. V tu dobu byly ve třídě dokonce čtyři sourozenecký dvojice.
Mě zase nenapadlo, abych dala mladší do jiný třídy. Ze začátku chvíli brečela, tak mi přišlo i pro ni dobrý, že tam má ségru a ještě kamarádku z vesnici.
Starší určitě mladší na krku neměla, každá měla svoje kamarády, s kterýma si hrály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
14.6.14 08:59

Já bych radši dala mladší do jiné třídy… My byly s mou o rok mladší sestrou v jedné, pak přišla do školy a naši byli v totálním šoku, že je absolutně nesamostatná, protože jsem za ni vždycky všechno udělala. Škola pro ni byla peklo. Navíc nemáme společné přátele, takže mi i dost lezla na nervy. Jinak já mám teda kluka ve třídě se synovcem, ale přece jen mají víc možnost si od sebe odpočinout, ikdyž spolu často tráví víkendy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
14.6.14 09:01

@sagina Ne, v té třídě pro nadané děti se s odkladem nepočítá, tam odkladové děti nepatří..Testy dělá psycholožka v dubnu a květnu dětem, které budou příští rok regulérní předškolák(je jedno, jestli se narodilo v září nebo v červnu, testy jsou koncipovány na věk v měsících a to podzimní rozhodně nemá vyšší šanci před tím předprázdninovým)..Nikdo nemá právo v té třídě být dva roky, pokud se vyjímečně stane, že dítě z té třídy do školy nejde, automaticky ho přeřadí do té druhé..Už několik let po sobě se nestalo, aby z té třídy zůstalo nějaké dítě ve školce.
Ale o tom diskuze není, chtěla jsem tím spíš poukázat, jak funguje rozdělení dětí podle věku u nás ve školce..A že mi nepřijde nic divného, že sourozenci nejsou spolu ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
14.6.14 09:06

Za mě, děláš jen dobře. Měla jsem kluky spolu rok v 1 třídě, učitelky si sice nestěžovali, ale kluci se drásali jak ve školce, tak i doma. Staršího obtěžovalo „dolízání“ mladšího… Tento školní rok jsou už každý v jiné třídě a učitelka hned ze začátku roku řekla, že o tom starším vůbec neví, že se zklidnil, krásně si hraje…podruhé bych je spolu do třídy už nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.6.14 09:20

@Jana206 tak k čemu ta spešl třída je? myslela jsem, že touto třídou poskytuje školka nějakou péči navíc těm chytřejším, poskytuje jim podněty, které je víc zaujmout, víc se pracuje na jejich rozvoji - ale pokud to funguje tak, že sice ano, ale kdo má odklad, tak potřeby - nepotřeby, rozvoj - nerozvoj, šup do třídy, kde ty podněty budou určené dětem, které jsou oproti dotyčnému pozadu, tak je to celkem spíš jenom tak na efekt, abychom se mohli chlubit, ale ve skutečnosti o děti zas až tak moc nejde :nevim:

jinak k tématu - moje děti byly v jedné třídě, měly každý svůj okruh kamarádů, nebylo to o tom, že by na sobě visely ve školce i ve škole. ale vím, že ta možnost, aby byly každý v jiné třídě, ve školce byla, učitelka se mne na ni při zápisu ptala, čemu dávám přednost. na rozdělení nic divného nevidím, záleží na osobnosti dětí a každé dítě je jiné, každému vyhovuje něco jiného. moje holky ještě ve škole sdílely i stejné kroužky, jak se jedna do jednoho přihlásila, druhá do něj musela taky (a bylo jedno, která se kam přihlásila dřív). tohle přestalo až někdy ve třetí třídě mladší (páté starší), kdy sice obě chodily do stejného vodáckého oddílu, ale každá do jiné skupiny, takže část programu měly společnou, část každá extra (schválně jsme je tak dali, starší se už začala ošívat, že mladší za zadkem už mít nechce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
14.6.14 09:31

@sagina Ano,poskytuje tu zmíněnou péči chytřejším(angličtina v celodenním kontaktu, program navíc). A poskytuje to dobře. Chodil tam syn, byli jsme moc spokojení..A dostala se tam i dcera, bude tam chodit od září..Ale kapacity jsou omezené, proto jsou z této možnosti „vyškrtnuty“ děti s odkladem. Podle mě zcela správně, protože odkladů je moc a to odkladové dítě by zabíralo místo dítěti, které by se jinak nedostalo..Syn se tam dostal jako předprázdninový, taky by mě štvalo, kdyby neměl šanci k vůli dítěti, které nemá ve školce už co dělat. Vím, že odkady můžou být z různých důvodů, ale podle mě dítě, které má odklad, nemá být označeno „za nadané“..

Ta třída pro odkladové děti má taky speciální program a fungují na principu, že se jedná o šestileté a starší dětí(je to ale školka, nikoliv přípravná třída),určitě o nic nepřichází..Protože maminky, kterým se nedostalo předškolní dítě bez odkladu do té výběrové třídy se perou o poslední místa v té třídě pro odkladové děti(nechtějí mít předškoláka ve smíšené třídě).

Jedna hranice jsou tabulky a druhá hranice je kapacita. Můžu Tě ujistit, že kapacita je menší, než by byla potřeba..Šikovných dětí je hodně..Někteří předškoláci zůstávají i v běžných třídách. Nestává se, že by podněty byly určeny dětem, které jsou pozadu. Bohužel je to většinou naopak, bylo by potřeba více míst v té třídě(ale to by zase ztratila efekt, počet dětí ve třídě musí být nižší).Proto jsou vyřazeny děti s odkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
14.6.14 09:35

U nás byli kluci každý jinde, ale měli to k sobě přes takovou chodbičku, kde byla výdejna jídla. Takže ze začátku, než se mladší adaptoval, tak jsem zavedla staršího do jeho třídy, ten se převlíkl a chodbičkou přeběhl k mladšímu, deset minut až čtvrt hodinky si tam s ním pohrál a pak si šel zase po svým. Bylo to jen na takovou tu základní adaptační dobu. Jinak teda adaptace neadaptace - moje děti prořvaly ráno celou školkovou docházku, až teda když byli předškoláci, tak to bylo lepší :zed: A kdyby byli spolu ve třídě, řvali by stejně (párkrát byli sloučení a nepomohlo to).Naštěstí to bylo jen takové divadlo pro moje nervy, protože jsem párkrát číhala za oknem, co budou dělat po mém odchodu a to si vždycky otřeli slzy a valili si hrát s kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
14.6.14 10:04

U nás ve školce to mají rozdělené podle věku - resp. 1. třída jsou ti nejmenší a pak v těch dvou je to už namíchané (takže většinou 4-6 let). Od září nastupuje mladší a vzhledem k tomu, že starší bude předškolák, předpokládám, že nebudou spolu a jinak bych to asi ani nechtěla… Mají už poměrně jiné potřeby - i když jim dvěma by se to asi líbilo, mají se rádi a syn čas strávený s dcerou rozhodně za obtěžování nepovažuje (jsou od sebe o 2 a 3/4 roku).

Kdybych měla děti třeba rok od sebe, tak by mi to nepřišlo špatné, aby byli ve stejné třídě, ale spíše z praktického hlediska - jedna šatna, jedna besídka apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin