Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naší malý jsou taky 4 měsíce a přijde mi, že má taky rýmu pořád, neřešim to ![]()
Jo tak jako žlutý nudle nemáme, spíš furt jakoby chrochtá, takže občas odsaju a kápnu nasivin, a když kejchá, tak z ní vylítne rýma, ale průhledná
Nám jsou 3 měsíce a rýmu máme taky od narození… Dr. řekla kapat a odsávat, nic víc. Malej ale taky chrochtá a kejchá. Je fakt, že se mi to chrochání nelíbí, ale snad dr. ví, co říká… Po narození jsme totiž měli hned ATB proti infekci, tak mám strach
Taky se hlasime k nudlistum, nekdy je to lepsi, nekdy horsi - musim odsavat a kapat, nekdy s tim nedelam nic, ani doktorka nic nerekla. Starsi dcera chodi do skolky, tak to taha domu.
zluty ale nebejvaj a jestli mate zjistenyho stafylokoka, tak to je taky asi neco jinyho.
pneumokoky davat nebudu, budu odkladat i hexu na kveten - cerven, ne-li cervenec.
@parketka Před očkováním (jakýmkoliv) by mělo být dítě minimálně měsíc naprosto zdravé (některé prameny uvádějí i tři měsíce, ale to si teda nedovedu moc v praxi představit). Takže být Tebou bych odložila i očkování hexou a pneumokoka bych nedávala, je to zátěž pro imunitní systém a tohle očkování právě často paradoxně způsobí, že je dítě k zánětům uší náchylnější. Spíš bych se soustředila na vybudování imunity dítěte. Pokud kojíš, tak si hlídej příjem vitamínů, dobré by asi bylo brát občas vitamíny v tabletě. Jestli kapete Vigantol, tak bych místo jedné kapky dala dvě denně - vitamín D je výborný k posílení imunity. Co se týče rýmy, tak syn má taky často ucpaný nos - teda není to úplně rýma, jen ho jednou za pár dní odsaju. Ale když byl menší, tak měl chvíli trošku rýmu. Pomohlo nám: podložit postýlku knihami, aby měl hlavičku výš než nohy. Udržovat v pokoji vlhkost - rozvěsili jsme okolo něj mokré pleny, pod postýlku jsme dali lavor s vodou se solí. Ke zvlhčení a desinfekci vzduchu používáme sprej Jasánek od Eoné. Chodíme často ven na vzduch. Když mám pocit, že synovi začíná rýma, nakapu na špejli s vatičkou pár kapek Nosního dětského oleje od Eoné nebo Nosního oleje Baby od Karla Hádka - obsahují esenciální oleje, které působí antisepticky, usnadňují dýchání. Není potřeba kapat do nosu, stačí potřít kolem - i když kápnout dovnitř můžeš taky, pokud to mimčo snese. Pak ještě mažem dutiny (kořen nosu, spánky) Lesním balzámem od Eoné.
Hele podle mych zkusenosti jsou Bendovy kapky (smes cortisolu, mukoseptonexu a Pamykonu) daleko lespi, nez samotnej pamycon. zeptej se na ne.
Potom jestli ti neublejva - ja jsem ctyrmesicnimu rymu trvajici od narozeni vyresila helicidem - mel podrazdenej krk od ublinkavani.
@elllis no malá taky měla hned po narození ATB - mě totiž nenašli streptokoka B a já ho měla a nakazila při porodu i Matyldu takže dostala celkovou sepsi a ležela na JIP pod ATB.
@parketka mě nic nenašli a rodila jsem císařem, takže nechápu, kde k tomu brouček přišel… že by z plodovky??? Testy jsem měla ale negativní a odpověď dr. „to se stává, že i když jste negativní, tak ta infekce může být“ tak proč se pak dělají ![]()
@aiko24 my už v hexe bohužel jedeme bylo nám řečeno, že malá rýma nevadí. Naštěstí to nesla dobře bez reakcí, ale teď už jsem trochu nastudovala něco o očkování tak si právě nejsem jistá jestli do ní ještě rvát prevenar. No díky za názory.
@elllis jo přesně to mi řekli taky. Navíc mě toho streptokoka našli už před asi 2 lety léčila jsem se, ale nikdo mi už nedělal žádnou kontrolu a vim, že je to prevít co se furt vrací. Tak jsem na to pořád upozorňovala už jsem si připadala jak hysterka…doktor furt, že je čas až na to klasický vyšetření před porodem - nic teda nenašli a takhle to dopadlo.
@parketka no já očkování teda nastudovaný nemám, věřím dr., ale zatím nemáme nic, protože jsme byli na očkování proti TBC, tak teď čekáme…
@Pudloslava trošku ublinkává ty myslíš, že to může být z podrážděného krku? Myslíš, že ten helicid mám zkusit na vlastní pěst nebo řešit s doktorkou? A vlastně jak helicid souvisí s ublinkáváním ten je na kašel ne?
@elllis píše:
@parketka no já očkování teda nastudovaný nemám, věřím dr., ale zatím nemáme nic, protože jsme byli na očkování proti TBC, tak teď čekáme…
tak nám doktorka prostě nabízí uplně všechno a je na mě jak se rozhodnu. Kdybych se neozvala tak na prevenar jdeme už za 14 dní.
Ahoj maminky, mám dotaz jestli některá z vás nemusela řešit něco podobného. Mám 4 měsíce starou holčičku a dá se říct, že od příchodu z porodnice má pořád rýmu. Za ty 4 měsíce byla bez rýmy snad jen 3 týdny. Dostali jsme kapky Gentamicin pak jí z výtěru vyšlo, že má v nosíku zlatého stafylokoka takže jsme kapali Pamycon pak zase znova Gentamicin. Už jsem z toho zoufalá. Taky nevím jestli jí nechat očkovat na pneumokoky, když takhle trpí na rýmu, ale zase na druhou stranu žijeme na vesnici a moc do styku s lidma nepřijdeme ani nikam skoro nechodíme kromě procházek venku.