Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Slečna Ferka píše:
@mamina89 Tak ho zkus nějak motivovat - třeba si přes den spolu hrajte hru, že bude dudlík chytat a strkat do pusy, mohlo by mu to v noci „docvaknout“Jinak dcera měla neklidné spaní až do víc než dvou let, takže to nemusí odeznít hned tak…
Jako když jde spát přes den, tak kolikrát si s tím dudlikem hraje a vyndava sinho z pusy a zase si ho tam strká. Ale v noci ne. Kolikrát nemá ani otevřené oči. Jen se prevaluje a brečí. Dam dudel a ok. Ale za chvilku znovu.
![]()
@mamina89 to je přesně co děla i muj syn. A to si dříve uměl dudlík dát sám i v noci, teď jakoby zapomněl. A také není kojený. Sedalii jsem zkusila když k tomu přidal ještě hysterák při pohledu na postýlku a pomáhalo jen maximálně únavit a uhoupat v kočáru. To tedy nemáme na denním pořádku, ale cestování a brek je stále, jen už není tak moc. Už se zase vyspím ![]()
@mamina89 píše:
Nene, nekojim.
Tak to nevím, ale znám i maminky, které nekojí a mají nespavce.
Známá mi doporučila uklidňující čaj od apotheke (se sovou), prý její malá po něm lépe spí. U nás vyvolal alergii, tak nevím (malá je alergik na kde co, já i muž jsme alergici). Ale můžeš zkusit. A nebo ta homeopatika. Taky do nich asi půjdu.
Naše malá taky přes den uměla dudel nasadit a v noci ne. Měla jich vždycky několik kolem sebe, ale stejně si nenasadila ani jeden. Pak už si je nechtěla nechat dát ani ode mě, takže jsem dudlíka úplně vyrušila.
@Mollify83 píše:
@mamina89 to je přesně co děla i muj syn. A to si dříve uměl dudlík dát sám i v noci, teď jakoby zapomněl. A také není kojený. Sedalii jsem zkusila když k tomu přidal ještě hysterák při pohledu na postýlku a pomáhalo jen maximálně únavit a uhoupat v kočáru. To tedy nemáme na denním pořádku, ale cestování a brek je stále, jen už není tak moc. Už se zase vyspím
U nás usíná celkem v pohodě. Občas pobreci, ale většinou si hraje a kdyz zacne fnukat, polozim a spi. Ale to buzeni. Během těch tří měsíců se i stalo, ze se vzbudil jen jednou či dvakrát, ale to bylo vždy jen jednou a pak zase řev. Jinak dřív také moc nespal pres den. Max půl hod v kuse. Teď sel spát v devět. Vzbudil se ve třičtvrtě s řevem. Namazala jsem mu dásně calgelem, lehl a spi dal ![]()
Holky, já už se tak tesim až se taky vyspím
Aspoň, ze manžel mě občas zastoupí a já se muzu dospat. Jiank bych to asi nedala. Já, největší spac na světě
Ovšem než se mi narodil syn
![]()
My měli to stejné…kupodivu, to přešlo samo a malý se teď budi jednou na mliko a asi dvakrát na dudlík…pokud tedy mu nic jiného, jako zuby nebo boleni, není.
Ahoj, chtela bych se s vami poradit ohledně spanku 19m dcerky. Mame dva režimy spanku mezi kterymi se nemuzu rozhodnout ktery ponechat.
Po obědě se nespí, neusne ani při procházce ani při kratší jízdě autem
Večer jde do postele v 18:45 a behem 10 minut spi
Po obede uspavam cca 40minut pak spi 2,5h
Večer jde do postele v 20h ale nespi hned prevaluje se nejmene hodinu nez usne
Dodam ze vetsinou spinka celou noc bez probuzeni. A tyto dva režimy stridame vetsinou ob den, chtela bych aby mela jen jeden ale nevim ktery je ten správný, mam pocit ze hi vyhovuje ten 1. ale to by zase nemela odpoledni spani a to je - pro mě
jak by jste to udelali vy? Děkuji ![]()
Žádny není správný. Správný je ten co vyhovuje tvoji dceři!!
Dcera má přesně tu vaší 1. Nespí po obědě zhruba od 2 let, už nevím přesně. Uplně stejný scénař, usla po obědě ale pak šla večer spát pozdě, a nemohla usnout. Takže jsem to zrušila. A spí v noci. chodí spát dříve večer. A stejně se budí kolem 5 na UM, pak usne a spí do 8.
Už jen to uspávání po obědě náročné, večer nemůže zase usnout. Zbytečné. Budeš mít klidné večery
Dceři se jen ted pomalu posunulo spaní večer kolem těch 2 let chodila cca 19, i dříve. Ted spíše ke 20hod. Jak kdy dle aktiviti přes den.
Režim si moje děti dělaly samý, kolem 2 let jsme došly k režimu bez odpoledního spánku, protože když usly šly spát kolem 22 a to fakt ne, já chci mít večer klid. Na co potřebuješ ty odpolední spánek dítěte? Chodíš spát taky nebo co? Nech dceru at si vybere co je pro ni lepší. Já ale volím tu první variantu
@Natálka26 mam rada odpoledni spanek na tu chvili klidu
ale je fakt ze bez toho budu mit klid vecer. Asi opravdu zustaneme u 1. varianty
Já bych volila první variantu. Ráno se vyspíš, večer máš klid. Po obědě by tak jako tak spát přestala. Navíc píšeš, že ji to vyhovuje. A buď ráda, jak krásné ti spí. Zrovna dnes jsme měli noční rodeo, takže popis spánku tvoji dcery ve mě vyvolává chuť zabíjet ![]()
@maminka2014 píše:
@Natálka26 mam rada odpoledni spanek na tu chvili kliduale je fakt ze bez toho budu mit klid vecer. Asi opravdu zustaneme u 1. varianty
Taky jsem se toho nerada vzdala, jsem si vklidu vypila kafíčko, něco udělala doma atd…ale ty klidné večery za to stáli ![]()
@maminka2014 píše:
@Natálka26 mam rada odpoledni spanek na tu chvili kliduale je fakt ze bez toho budu mit klid vecer. Asi opravdu zustaneme u 1. varianty
No taky zalezi jestli ona vydrzi kazdej den bez odpoledniho spanku.. Je zvyklá to stridat.. Kdyz starsi prestaval spat pres den taky kolem tech 2let, tak nevydržel kazdej den bez spanku odpoledne
Já tomu rozumím, ta chvíle klidu byla super, ale mě ty večery pak za to nestaly. Kolikrát někdo přišel večer na kafe a já místo toho abych si s nimi v klidu povídala nebo seděla na zahradě tak jsem lítala s holkama, nebobjsem taky chtěla jen tak tupě sedět a nic nedělat. U nás trvalo cca 14 dní než si zvyklý na to, že odpo se nespí, kolem 4-5 už fakt byly na zabití, ale v 6 se šly koupat, v půl 7 spaly.