Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hlaholice to máte stejně, jako my. Mladší se sem tam budí taky, hlavně teď, když rostly poslední stoličky. Ale převážně spí celou noc. Asi to tak vyřešíme, budeme jen muset koupit nižší postel. Být to na mě, nechám si je v ložnici oba, ale pak by se nevyspal nikdo z nás
chtěla jsem původně vyzkoušet dát oba do jedné místnosti s tím, že by možná měli pocit, že jsou spolu a zlepšilo se to. Toho se ale bojí manžel, že se pak malá nevyspí.
Jinak doma máme konečně docela přijatelně. Na spaní má teplotu kolem 19°C, první dva roky jsme tu bojovali s plísní, teď se konečně nikde neobjevuje. Což ale neznamená, že nemůže být ve zdech, to člověk nevidí. Koberec mají jen uprostřed pokoje, denně pouštím robovysavač, na úklid jsem docela pes. Peřinu i polštář má plněný mikrovláknem. Všichno peru na 60°C. Ale s manželem jsme oba alergici, já k tomu mám atopický ekzém. Malý má 100% alergii na kočky, na návštěvě u rodičů mu celý obličej otekl a dostal šílený záchvat kýchání a rýmy. Dřív si tam jen škrabal nos. Před Vánocemi reagoval ve školce na nějaké jídlo. Najednou se mu to strašně zhoršilo, myslím, že je to následek Korony, kdy člověk seděl jen doma a ty děti fakt přišly do kontaktu jen s tím, co tělo dobře zná ![]()
@Aduš8 Tý jo, tak to těch alergií asi bude mít vícero. Snad se mu to časem zlepší. Já mám alergie a astma. A delší dobu mi bylo blbě v ložnici. Nedávno jsem v ní z úplně jiného důvodu provedla velký úklid - vše jsem vzala dezinfekcí (včetně matrací), co šlo, to jsem rozebrala, abych to pořádně umyla. Vyprala jsem v dezinfekci peřiny, polštáře, potahy na matrace… A od té doby mám klid, ale vůbec netuším teda, co přesně mi vadilo.
@Hlaholice píše:
@Aduš8 Tý jo, tak to těch alergií asi bude mít vícero. Snad se mu to časem zlepší. Já mám alergie a astma. A delší dobu mi bylo blbě v ložnici. Nedávno jsem v ní z úplně jiného důvodu provedla velký úklid - vše jsem vzala dezinfekcí (včetně matrací), co šlo, to jsem rozebrala, abych to pořádně umyla. Vyprala jsem v dezinfekci peřiny, polštáře, potahy na matrace… A od té doby mám klid, ale vůbec netuším teda, co přesně mi vadilo.
Roztoči? ![]()
@Aduš8 píše:
@Hlaholice to máte stejně, jako my. Mladší se sem tam budí taky, hlavně teď, když rostly poslední stoličky. Ale převážně spí celou noc. Asi to tak vyřešíme, budeme jen muset koupit nižší postel. Být to na mě, nechám si je v ložnici oba, ale pak by se nevyspal nikdo z náschtěla jsem původně vyzkoušet dát oba do jedné místnosti s tím, že by možná měli pocit, že jsou spolu a zlepšilo se to. Toho se ale bojí manžel, že se pak malá nevyspí.
Jinak doma máme konečně docela přijatelně. Na spaní má teplotu kolem 19°C, první dva roky jsme tu bojovali s plísní, teď se konečně nikde neobjevuje. Což ale neznamená, že nemůže být ve zdech, to člověk nevidí. Koberec mají jen uprostřed pokoje, denně pouštím robovysavač, na úklid jsem docela pes. Peřinu i polštář má plněný mikrovláknem. Všichno peru na 60°C. Ale s manželem jsme oba alergici, já k tomu mám atopický ekzém. Malý má 100% alergii na kočky, na návštěvě u rodičů mu celý obličej otekl a dostal šílený záchvat kýchání a rýmy. Dřív si tam jen škrabal nos. Před Vánocemi reagoval ve školce na nějaké jídlo. Najednou se mu to strašně zhoršilo, myslím, že je to následek Korony, kdy člověk seděl jen doma a ty děti fakt přišly do kontaktu jen s tím, co tělo dobře zná
Jinak alergie se stejně jako ostatni nemoci či příznaky můžou zhoršit při zvýšeném stresu nebo zátěži. U dítěte to nemusí být ani strach, ale třeba jen nějaká mensi změna v okolí.
@Takco píše:
Roztoči?
Je to možný, myslím, že jsem použila i něco přímo na roztoče (krom jiného
).
@Hlaholice tak máme výsledky testů a samozřejmě, velice silná alergie na roztoče. Dostaneme speciální povlaky na matrace, peřiny a polštáře. Teď jsem fakt na 100% přesvědčená, že ho to budí ze spaní
snad to pomůže a bude líp ![]()
@Aduš8 píše:
@Hlaholice tak máme výsledky testů a samozřejmě, velice silná alergie na roztoče. Dostaneme speciální povlaky na matrace, peřiny a polštáře. Teď jsem fakt na 100% přesvědčená, že ho to budí ze spanísnad to pomůže a bude líp
Ty povlaky kupujes nebo je na to nejaky prispevek…? Diky.
@Lucie_Sx my žijeme v Německu, platí je tu pojišťovna. Dokonce i na postel rodičů, protože spí v posteli i s námi. Valila jsem oči
. Tady ale za děti přebírají vše, to musím uznat.
@Aduš8 píše:
@Hlaholice tak máme výsledky testů a samozřejmě, velice silná alergie na roztoče. Dostaneme speciální povlaky na matrace, peřiny a polštáře. Teď jsem fakt na 100% přesvědčená, že ho to budí ze spanísnad to pomůže a bude líp
Tak to je fajn, že už máte diagnózu. Není fajn, že má silnou alergii, ale je fajn, že to víte a dostanete ty věci. A co je to za speciální materiál, ze kterého jsou ty povlaky a peřina s polštářem?
@Aduš8 píše:
@Lucie_Sx my žijeme v Německu, platí je tu pojišťovna. Dokonce i na postel rodičů, protože spí v posteli i s námi. Valila jsem oči. Tady ale za děti přebírají vše, to musím uznat.
Tak to je parada, ze to u vas takhle jde, je to drahy jak sfina.
@Hlaholice já na to koukala, existují spousty druhů. Jaké dostaneme my, to nevím, musela jsem nahlásit velikosti a přijde nám to domů. Jsou syntetické i bavlněné. Ta tkanina je prostě tak hustá, že přes ní ty potvory a jejich výkaly neprolezou. Jinak se to prý udržuje klasicky praním. A prý to fakt skoro na 100% funguje. Jen mě mrzí, že takhle zbytečně dlouho trpěl a věčně byl nevyspalý. Když to dneska zpětně čtu, přesně na něj ty příznaky sedí. Bohužel, doktorka to dřív neřešila, pořád říkala, že je na alergotesty dost brzy.
@Lucie_Sx Jojo, sama jsem se divila. Hlavně tedy té rodičovské posteli, ta mě překvapila asi nejvíc.
@Aduš8 píše:
@Hlaholice já na to koukala, existují spousty druhů. Jaké dostaneme my, to nevím, musela jsem nahlásit velikosti a přijde nám to domů. Jsou syntetické i bavlněné. Ta tkanina je prostě tak hustá, že přes ní ty potvory a jejich výkaly neprolezou. Jinak se to prý udržuje klasicky praním. A prý to fakt skoro na 100% funguje. Jen mě mrzí, že takhle zbytečně dlouho trpěl a věčně byl nevyspalý. Když to dneska zpětně čtu, přesně na něj ty příznaky sedí. Bohužel, doktorka to dřív neřešila, pořád říkala, že je na alergotesty dost brzy.
Aha. No, je to škoda, že jste tam nešli dřív. Ale teď už budete mít klid ![]()
@Hlaholice my jsme ji na to opakovaně upozorňovali. Jenže do tří let jsou testy ještě dost neprůkazné a můžou vyjít falešně. Takže pořád čekala.
@Aduš8 píše:
@Hlaholice my jsme ji na to opakovaně upozorňovali. Jenže do tří let jsou testy ještě dost neprůkazné a můžou vyjít falešně. Takže pořád čekala.
Stejně ho tam ale mohla poslat, viď? A vyšla mu ještě nějaká další alergie?