Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anais Brno píše:
@Thomassss @Kryptozoo jejda, už jsem si říkala, že jsem na divné planetě, když mám brzo vstavaci dítě. Kávě zdar ☕
Moje dcera to má asi v genech, já vstávám ve 4 ![]()
@Xxxbell mladý spí od narození venku v kočáru, za každého počasí ![]()
@Anais Brno @Thomassss
V tom roce jsem se utěšovala, že to jednou přejde. Už jí je 6 a já už ani nevím, co to je si pospat
Tak třeba v pubertě..
Taky jsem obklopena jen osobami, kterým děti spí nejlépe do deseti. Když byla dcera malá, byl to dost osamělý úděl.
Ranní ptáče nejsem a kofein na mně nijak nepůsobí. Dohromady bezvadná kombinace ![]()
Dala bych snídani, pak hned ven, pak oběd a spát. Odpoledne dle chuti. Jinak v tomto věku mi asi už dítě spalo po obědě, ale taky jsme měly období, že nejprve spala a oběd jedla ve dvě.
@Kryptozoo já taky stále čekám, bude ku devět, ale občas spí až do půl sedmé 😁
Si pamatuju na mateřské v létě, když byly parna, tak jsme byli venku v sedm a když začínalo být kolem desáté horko, tak jsme odcházeli domu a hřiště se teprve začínalo plnit…
Tak to já mám útěchu aspoň v té kávě…
Ale zase toho hodně za den stihneme ![]()
@Xxxbell píše:
Ahoj zajímá mě spinkaji vaše děti přes den doma nebo venku? Malému je rok, už cca 2 měsíce jsme na jednom spanku denně. Napisu vám tedy nás režim- ráno vstává maly až kolem 9 hod dneska půl 10, hodinku jsme ještě v posteli snídaňo-svacina kolem 10- půl 11, pak si hrajeme, občas skočíme se psem nebo na půl hodky ven, pak ještě něco zobne nějaké ovoce a tak a jde spat mezi půl 1- půl 2, spí 1,5-2h, po probuzení oběd a jdeme ven cca kolem 4 do 6 hod, půl 8 koupeme a v 8 už je v posteli. Někdy mě štve ze chodime ven až takhle pozde, tak si říkám jestli bych ho neměla dávat spat do kocarku když chodi spat takhle pozde, ale zase v kocarku se nevyspi tolik jako doma a co si budem já mám aspoň hodku čas pro sebe uvařit, poklidit a tak.. Jak to děláte vy? S podobně starými dětmi? Co až bude v 5 tma to budeme chodit ven jen za tmy?
Tak kdybys ty vstala dřív než v 10, jistě bys měla víc času na domácnost.:-)) Vůbec nerozumím tomu, proč dáváš dítěti snídani až hodinu po probuzení? Prostě to máte celé hodně posunuté. Ale pokud vám to tak vyhovuje…
Deti spaly pouze venku a to za kazdeho pocasi, dle situace vezmu bezecky nebo klasik kocar a mam odcviceno
Takove dva v jednom
Naše čtrnáctiměsíční má to spaní celkem podobně. Vstává obvykle kolem osmé, ale někdy to dá i do té deváté. Nevidím důvod, proč bych se měla snažit to nějak posouvat, já jsem taky ranní spáč, navstáváme se ještě dost, až budeme muset.
Doma než se vykopeme ven, tak to je tak hodinu až hodinu a půl, když bych jí dala snídani hned po vzbuzení, tak mi nic nesní, jelikož se po probuzení ještě kojí (i když ne nějak moc), takže snídaně přichází tak po půl, tři čtvrtě hodině. Ale většinou jsme tak po deváté na hřišti, chodím tam ráda takhle „brzy“, protože jsme tam obvykle ještě dlouho samy nebo takřka samy.
A pak to není úplně vždycky stejně, většinou jsme venku tak do 11, 12 (společně i s nějakým nákupem apod.) a někdy už je v tu chvíli unavená, takže jde spát. V kočárku mi neusne - takže buď doma, nebo ještě venku v nosítku s tím, že s ní spící dojdu domů a tam ji položím, protože chodit s ní venku sem tam 2 hodiny se mi nechce ani tomu úplně nefandí má záda - a hlavně, venku mi nikdy nespí tak dlouho, vždycky ji něco dřív nebo později vzbudí: blízko štěkající pes, někdo, kdo křičí, mlácení z nějaké stavby, popeláři… (a jít ven někam, kde nic takového není, není v okolí kam, jsme v Praze).
Nevzbudí ji úplně každý zvuk, třeba s ní můžu úplně s klidem jet tramvají nebo vlakem (kontinuální hlomoz je v pohodě), ale na některé „agresivní“ zvuky je citlivá.
Spí obvykle 2 hodiny a potom má oběd, tj. cca ve dvě až v půl třetí. Případně někdy kolem poledne ještě tak unavená není, takže máme oběd před tím spaním a spí pak až cca mezi 14. a 16. hodinou (to je asi maličko častěji).
Pak ještě chodíme ven (obvykle spíš něco vyřizovat, na nákup a podobně, než na hřiště), ale záleží, jak se zrovna vzbudí, případně jak se vrací manžel z práce (když brzy, tak jde až s ním, nebo si spolu hrají doma).
Spát jde obvykle mezi 8 a 9. V noci se budí sem tam na kojení, ale hned usne.
Jí sama, takže úplně do ní nenacpu snídani nebo oběd přesně v tu hodinu, co si usmyslím, když zrovna nemá hlad, tak si nedá.
Stejně tak mi přijde kontraproduktivní, když bych se jí snažila uspávat ve chvíli, kdy ještě evidentně ospalá není, nebo ji budit, aby vstávala a byla tak unavená dřív.
Takže jestli se ti váš režim nějak nelíbí, tak jak už zaznělo, můžeš zkrátit to válení ráno. Ale jestli chodíte na půl hodiny ven dopoledne a pak na delší dobu odpoledne, tak proč by ne?
Tady na e-miminu je sice každý s dítětem pravidelně za každého počasí venku 4 hodiny dopoledne a 4 odpoledne, ale spíš se podívej v vás v okolí na dětská hřiště, jak je tam „narváno“, jakmile je jen trošku sychravo, po dešti, před deštěm, moc brzy ráno…
(vsadím se, že liduprázdno)
Ale obecně, spíš si sama řekni, jestli je to pro tebe samotnou ok, jestli jsi s tím spokojená, než to porovnávat s tím, že ti někdo píše, že by se mělo chodit ven/spát/jíst tak a tak… proč to měnit, jestli to funguje.
P. S.: Samozřejmě popisuju „obyčejný volný den“, spousta dnů je úplně jinak, páč třeba někam cestujeme, za někým jedeme atd.
@Thomassss @Kryptozoo jejda, už jsem si říkala, že jsem na divné planetě, když mám brzo vstavaci dítě. Kávě zdar ☕