Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Tak drncej celou dobu co spí. Takové děti prostě jsou. Některé zase spí pouze v jedoucím kočáru, kdy si nemůžeš ani zavázat tkaničku. Některé spí pouze v kontaktu.
Buď ráda, že spí.
A že máš pouze jedno dítě, protože jinak by jsi u toho ještě stavěla duplo, vybarvovala vybarvovány, utírala zadek a snažila se narvat oběd do dítěte ![]()
Ono se to může měnit a asi bude, je to ještě prcek.
Těch dětí které někde zaparkuješ a ony tam spokojeně chrní půlku dopoledne už od porodnice moc není.
Dítě není potřeba nijak extra „zabavovat“, stačí mu, že někde leží (na dece, v lehátku…) na dohled od tebe a případně má nějakou hrazdičku s hračkou. Případně ho můžeš nosit v nosítku (až jizva dovolí), to má většina dětí ze všeho nejradši
. Není nutné být u něj celý den a neustále mu něco ukazovat nebo třeba říkat
.
Můj syn cca do půl roku spal jenom v šátku (naštěstí v noci spal dobře v postýlce). Mimo šátek spal max 30 minut. Pokud ti vadí nosítko na jizvu, zkus se podívat po nějakém, které nemá bederní pás.
My jsme měli proutěný košík na kolečkách. Investice k nezaplacení na první měsíce. Vozili jsme si ho v přízemí všude po domě. Něco jsem normálně doma dělala, dítě jsem si převezla sebou a jen do vzduchu mluvila nebo četla. Nebo na terasu jsem si koš brala.
@Snopy123 píše: Více
Jeee konečně odpověd která mě pobavila😅 😅
Můj syn si zřejmě přečetl naší konverzaci a už hodinu a čtvrt v kuse spí, sice občas békne, a kňourne, ale spí a já se najedla a uklidila.!😅 😅
Jo a víte jaký hack zabral? Udrndala v kočárku v obýváku (ano mám kočár doma) a řve mu tam televize😅 😅 😅
Taky jsem prvorodicka a nejsem teda typ nejakeho prehnaneho nacitani si literatury, ale pokud nemas treba zkusenost s miminkem/batoletem v rodine/kamaradek je urcite vhodne si zaklad pro kazde obdobi zjistit. A to nemyslim nejak utocne, naopak..ta obdobi se casto a rychle meni a kazde je specificke necim jinym a je fajn nejak pochopit co a proc treba delaji/potrebuji..pak se na to lip adaptuje, prijima, pracuje se s tim..
Kazdopadne 2m dite chce tebe, jist a spat a to spani muze byt komplikovanejsi, ale ten spanek overall potrebuji…
Závidím a gratuluji, že někdo má čas bavit miminko. Já byla ráda, že si vůbec odskočím. ![]()
Miminko si musí na světě zvyknout. Potřebuje čas na aklimatizaci. Aby vědělo, kde je doma, aby se naučilo ten domov správně vnímat a být tam spokojené a tak nějak udomácněné. A opravdu to je mrňousek, co chce pít, spát a cítit vedle sebe mámu. Nepřeháněj to s tou péčí o zábavu a vymýšlením aktivit. Miminko si na to rádo zvykne a až mu bude rok, rok a půl, potom ho neuspokojí sedět v kočárku, žvýkat rohlík a pozorovat svět. Ona jedna věc je dítě zdravé rozvíjet a druhá dělat mu ve dne i v noci animátorku. Teď je malinké, snadno se unaví. Pochovat, povídat, zazpívat, ukázat něco, co ho zaujme. Až se bude otáčet na bříško, dát před něj hračky, aby se snažilo na ně dosáhnout. Dneska se dětem odmalička vyhovuje, aby byly baveny a aby měly co nejvíc zážitků a podnětů. Pak to dopadne tak, že rodiče s předškoláky v týdnu a o víkendech lítají na kroužky, na výlety, na karnevaly a dětské dny, zkrátka, kde co je, všechno ty děti musejí absolvovat, protože si rodiče myslí, že jim to je prospěšné. Výsledkem je dítě, které neví coby a nic ho nebaví a nešťastní rodiče, kteří mu podřídili veškerý volný čas a vlastně to nikam nepřivedli, než k hádkám, že místo na hasičský den měli včera jít na ukázku výcviku lachtanů do zoo.
Takže se zakladatelko uklidni a hlavu vzhůru. Určitě to děláš a myslíš, jak nejlíp dovedeš. Ani jedna z nás si nebyla jistá, zda to s prvorozeným dvouměsíčním dělá správně. Možná i s ročním, dvouletým…Časem přijdeš na to, co vám oběma vyhovuje nejvíc. Protože všechny děti nejsou stejné, dokonce i sourozenci umějí být pěkně rozdílní…
Normální to je, přez den to chce pravidelně krmit po 3h, a vypozorovat kdy má bdělé okno a udržet ho chvilku vzhůru a tu chvilku využít aby teda nespal, zabavit.. na zem položit dát kolem hračky apod..přez den pokud jde spát nezatahovat rolety ani závěsy ale nechat spát za dne ve světlu (aby se neotočil režim a přez den vám nespal a přez noc byl vzhůru.) Najít si jak fungují bdělá okna u 2mesicnihomiminka ( pozor na to že bdělá okna se mění každý pomalu měsíc a protahují se) a dřez se tím. Naposledy dát mléko v 10 Večer a pak nechat dokud se sám neprobere, pokud se vzbudí zkusit nabídnout čajík (neprobouzet) nebo dudlík, pokud i tak tak dál pláče hlady tak dát mléko, nechat odkrknout a zase spát (miminko by nemělo přijít na světlo večer aby se úplně neprobudilo.
No stres, všechno se to rychle mění a Každý den každá noc může být úplně jiná. Nás synek nyní 3 měsíce v noci spí tedy krásně budi se od porodnice 1× na krmení ale pes den první dva měsíce masakr téměř nespal a dával si krátké sloficky a často mě v naruci protože postýlku měl jen na noc a tak jsem často s ním seděla v kresle a čekala až se vyspi ale mě to nijak nevadilo, užívala jsem si to že jsme spolu. Ale druhým dechem musím říct že jsrm byla často večer vyřízená to ano. Co se týká zabavovani ve dvou měsících není třeba stačí chování mazlení vykládání. Syn si začal na podložce,, hrát,, až téměř v těch 3 měsících nyní bude mít za dva týdne 4 měsíce a teprve začíná sahat po hráčka h ve dvou mesicich není opravdu potřeba velké hraní stačí kontakt a povídání to malej miluje a nyní už i odpovídá broukanim a smíchem je to sranda máš se na co těšit. ![]()
@power84 píše: Více
Jeee tak to mame stejne. Usina jen v naruci nebo proste na me a prakticky cely den nedelam nic jineho nez ze ho mazlim a nosim😅 ale jo me to nevadi, neplanujeme druhe dite, takze se malemu muzu venovat na plno.
Bohužel i toto jsem zkoušela, pustit zvuk auta na televizi, chvilku drndat kocarem, a pustit hodne deniho svetla do mistnosti, ale jakmile prestanu houpat kocarem je po spanku🫣