Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, chtěla bych od Vás poradit. Přítel bude mít narozeniny a chtěla bych mu udělat večeři ve stylu španělské kuchyně včetně atmosféry. Pro vysvětlení, už pár let jezdí do Španělska na dovolenou a na fotbal a tento rok to bohužel nevyjde, tak mu chceme udělat překvapení. Doporučte mi nějaké menu na typickou kuchyni nebo naopak co nepřipravovat. Díky
P. S.: Zatím mám pouze sehnané jeho oblíbené španělské pivo
![]()
Uvař co umíš aneb „Ševče, drž se svého kopyta!“. A pokud běžně španělskou nevaříš tak udělej jen nějaké tapas jako předkrm (chorizo, iberskou šunku, sušená rajčata, španělské olivy…) a pak něco prověřeného.
Tapas, paella s mořskými plody, jako dezert ovoce? Typická sladkost je turrón ale já to moc nerada a ovoce je tradiční závěr.-)
Obvyklá španělská večeře by byla čerstvá ryba, salát a trochu bílého chleba, červené víno. Paella se nejí k večeři, ale k obědu. Dezert - ovoce, jogurt, zmrzka…
Paella není těžká, jen potřebuješ čerstvé mořské plody a šafrán. Taky jedí hodně ryb, ale nečekej žádné velké experimenty, je to založené na tom, že ryba je čerstvá, stačí pak už jen dovnitř citron a sůl. Třeba doradu, ta i vypadá zajímavě.
@madlicka safran moc ne, spis kurkumu.
Ja bych dala sunku, chorizo, olivy a pak co si troufnes.. Zalezi co ma rad, treba tady v andalusii je to vlastne opecene maso na milion zpusobu a neco k tomu. Desert ten vajecny pudink, ale za boha ted nevim jmeno..
Jo, flan
Ahoj já žila ve Španělsku, večeří jsem zažila nespočet, ale většinou nevařil jen hostitel, každý donesl něco. Hodně frčela tortilla de patatas, nebo ryby, takový nakládaný chřest, paella, fakt ty mořské plody - ale do těch bych se nepouštěla. Bylo toho víc, co jsem tam ochutnala, pak i sama dělala, ale ted si za boha nemůžu vzpomenout ![]()
Jednou jsem mela ve spanelske restauraci zmrzlinu, byla prelita (jakoby pocakana) ohratym medem a s oprazenyma vlasskyma orechama na pulky. Zmrzlina byla nejaka neutralni asi vanilkova nebo oriskova. S tim medem a orechama to bylo prekvapive dobre.
@pikola nevím, já si kdysi přivezla kopii kuchařky a tam se to šafránem jen hemžilo, ale pravda, azafrán es un ingrediente muy caro, takže jsem to ani doma pak nevařila.
Ja bych vzala hotove z nejake specializovand restaurace nebo z predvarenych original polotovaru, neriskovala bych, ze se to nepovede, kdyz nemas praxi.Ale to je muj nazor.
Díky za nápady
. Určitě chci něco uvařit sama, než vzít něco z polotovarů nebo z restaurace, to už by jsme mohli rovnou zajít do nějaké restaurace
. Vaření se nebojím.
@madlicka mňam, miluju turron - ten měkký, ale normálně se dá koupit jen o Vánocích.. Takže o Vánocích nakoupím asi 30 balení, aby nám to vydrželo do října, ale samozřejmě v únoru už turrón nemáme ![]()
@Tez90 tak co, co jsi nakonec vařila?
@AdaAda měkký hnědý turron je fajn, ale ten jsem viděla opravdu jen ve Šp. Bílý jsem dokonce jednou koupila i v Praze v Tescu, zda to bylo před Vánoci, po nebo nějaká slevoakce někdy úplně jindy už nevím, ono to asi vydrží dlouho dlouho (stejně kamenné
).