Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky mám na Vás zase dotaz, moje Klárka 7 měs., ze pokaždé v noci ve spaní otáčí bříško a spinká tak, někdy má hlavičku otočenou na stranu a někdy spinká na čele, mám opravdu strach že se může něco stát, horší je že jí takhle najdu kolikrát i ráno, takže když spím nemůžu jí chodim otáčet. Je to nebezpečné??
Já jsem Helenku otáčela asi do desátého měsíce, pak už jsem ji nechala, ať spí, jak chce. Měla postýlku vedle mé a já mám lehký spánek, takže jsem neměla problém ji otáčet.
Já myslím, že je to nebezpečné jen pro děti, které se ještě nezvládnou otočit zpět.
Obě moje dcery jako miminka zásadně usínaly a spaly na bříšku, na zádech prostě ne a ne. Mladší má 18 měsíců a spí tak pořád. Starší už většinou teď spí na boku nebo na zádech.
Myslím, že se říká že spaní maličkých dětí na bříšku je jedním z rizikových faktorů kvůli náhlému úmrtí kojence, ale nevím, do jakého věku
.
to riziko náhlého úmrtí by mělo být roka, a já bohužel nemám lehký spánek, ráno mě vzbudí až klárka když si brumlá v postýlce, jednou jsem zjistila že si tam brumlá třeba hodinu
![]()
takže co radíte?? sama už se otáčí tak i zprátky, ale já jsem také četla, že mimča ještě neumí spolupracovat nosem a pusou zárověn, a že by se mohlo stát kdyby si ublinkly nebo slintaly a vdechly to hrozí udušení
Pokud se umi otocit zpatky nechat.Nema se davat na bricho jako ze ho otocis ty.Ale poku dse otaci samo tak nechat.
No je fakt, že kdyby si blinkla, tak si v tom tím pádem omočí i nosík ![]()
Těžko radit, napadá mě jen monitor dechu
Musím říct, že ten první rok klidného spánku jsem prožila jen díky němu.
Cicinka byla rychlejsi.my meli monitor takze toot jsem neresila.
Jinak monitor dechu se dá půjčit i v porodnici, ten poplatek myslím není zas až tak velký
Zuzko, Kubik jakmile se zacal otacet a valet sudy tak spi na brisku a kdyz ho polozim na zada do postylky tak se vzdycky pretoci na bok nebo na brisko. A nekdy se otoci tak, ze spi i celou noc na zadech. Ma skoro 8m. Mam monitor dechu a spim vedle. Takze v pohode, nestresovala bych se, ![]()
už jsem o tom přemýšlela dřív, asi ho pořídím, pak se bude hodit i na další dětičky, co by jste říkal na použitý?, kdybych se koukala po bazarech?
použitý, já nevím. to už bych raději brala ten pučovací z porodky, myslím, že je po 2letech bez keců vyhazují, snad je i přezkušují, zkrátka mi to přijde jako větší jistota než když si koupíš něco, o jehož původu nic nevíš.
Já ho teď třeba prodávám, nahodila jsem ho na aukro od koruny a nečekám, že by mi lidi utrhali ruce, zkrátka použitý je dost sázka.
Monitoru třeba nesvědčí časté převážení. a to nidky nevíš, co s ním původní majitel dělal ![]()
Nemluvě o tom, že vám bude k něčemu jen do roka, tj 5m. Po 1r se mění dechová frekvence, dech se prohlubuje a jeho frekvence nějak protahuje, takže může spouštět falešné poplachy. a myslím, že někdo psal za půjčení 600 ![]()