Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Rézina7 jo, a to si přesně myslím, že je zde to důležité. Že jsou děti, u kterých to jde snadno, u kterých to jde s trochou komplikací, s pak jsou děti, u kterých je to o tom zda dříve vyhoří a odpadne matka, anebo dítě.
Já doteď nejsem nadšená, že dcera v posteli s námi spala. Spánek jsem měla méně kvalitní a obecně mi při spaní vadí kontakt, ale ona vydržela řvát klidně 3 hodiny v kuse a dokud nebyla na mně, tak bylo jedno zda něco hraje, svítí, nebo jí hladím. Jakmile usnula, tak vydržela spát max. 30 minut a jelo se na novo. A celé první tři týdny bez jakéhokoliv posunu k lepšímu. Fakt jsme oba naspali kolem 20 minut denně každý. Doháněli jsme to přes den, kdy jeden vzal dceru ven třeba na dvě hodiny.
Proto se omlouvám, ale vždy mě podobné sdělení vytočí (ne přímo takto, ale ten kdo říká že je to celé o tom, jak si to matka udělá). Protože já, pokud jsme doma nechtěli oba mít totální kolaps organismu a vzhledem k sousedům asi i brzo sociálku, jsem prostě jinou možnost volby neměla.
Tak zase co píšete vy, je taky jiné. Některé děti vyžadují kontakt. Ten náš je samostatný, momentálně chodi do skolky a a vše chce dělat sám.
Některé děti potřebují více kontaktu a aby rodiče s nimi trávili veškerý čas.
Sousedka má dceru, od narození bez mámy ani ránu. Od narození ji nosila neustále u sebe, aby nebrečela, protože jakmile byla od mámy, vydržela vyloženě řvát celý den a celou noc.
Ale jsou tu i ty mámy, co si to dělají sami a to mi treba vadi, priznam, protoze pak vetsina takovych nevi, jak ty deti od neceho odnaucit. Ale.. Každého věc, co a jak dělá, jen říkám svuj názor a své zkušenosti.
@Rézina7 píše: Více
Syn třeba taky vyžaduje mě, chce vše dělat se mnou a abych mu pomohla já, když je doma i táta. Ale když doma nejsem, neřeší to a zvládá vše i s tátou ![]()
@tevl
To mate jako s hlídáním. Někdo dá dítě k prarodičům až třeba ve 3 letech na hlídání/ spaní. My dávali už od 6ti měsíců na hlídání a na spaní od 1 roku, protože malej byl spokojený a nebrečel, byl v pohodě. Někdo by to neudělal. Je opravdu spousta lidí, co to dělají jinak.
@Rézina7 určitě, a plně věřím, že jsou maminy, co si tu cestičku vyšlapou sami a pak neví, jak z toho ven. Ať už je to s tím spaním, televizí nebo jídlem. ![]()
Dcera je jinak taky samostatná. Přespává od 1,5 roku každý druhý víkend u babi a těší se. Jinak jsem jí dávala na hlídání od 4 měsíců a dle možností kojení ten čas postupně prodlužovala.
Jen to noční spaní je furt takové náročnější no. Moje mamka je z ní v tomhle taky hotová
a jak mi dříve tvrdila, že pokud jí dcera k ránu vleze do postele, tak jí pošle rychle zpět do postýlky, tak od toho upustila snad hned po prvním přespání
![]()
Ja taky neplanovala spat s ditetem v posteli. Ale nebranila jsem se tomu, nechala jsem to na ni. Miminko neznas dokud neprijde. Kdyz jsem videla jak to miminko bylo spokojene kdyz bylo na me/nebo obcas i na muzi kdyz nebylo treba kojit, ze jsme od narozeni spali vzdy celou noc, protoze staci pomazlit a je spokojena
co chces vic…mazlit se s miminkem, byt vsichni spolu spokojeni a vyspani je jak vyhrat v loterii.
V dome nemame pouze loznici. Vecery travime s muzem v obyvaku a o intimitu a zazitky v tomhle ohledu nemame nouzi. To teda az tak od tretiho mesice male, prvni tri mesice jsem neuspavala. Proste usla na nas a spoelcne jsme se presouvali do loznice.
“Pockej az porodis..”nemyslim nijak zle ci nadrazene…jen se v tom co pises malinko vidim, ikdyz jak rikam, ja nebyla vylozene proti spolecnemu spanku. Ale ze si to tak uzijeme a bude to tak skvely, ze ted bych to uz jinak nechtelaa ani omylem jsme s muzem necekali ani jeden. Zrovna dnes rano jsme se o tom bavili, kdyz jsme se po probuzeni jeste hldinu vsichni valeli v posteli a delali blbosti
je to krasny, neni to na dlouho a jsou to ty veci na ktery budeme jednou se slzou v oku vzpominat. Az se zavre v pokojiku a budeme ji naramne obtezovat ![]()
@tevl no jasne, souhlaaim… bohuzel si nekde v koutku duse musim pripustit, ze to zkusim, ale mozna to nepujde, protoze dite to proste nezvladne, respektive nedovoli. A presne jak pisete, za cenu spanku udela clovek cokoliv. Myslum si ale, te je fajn to na zacatku zkzsit oddelene, a uvidi se. Tu ambici zatim mam, tak mi drzte palce, at to nase mala “dovoli”
![]()
@Alušáček píše: Více
A jeste dotaz, co mi tohle pripomnelo: nevite proc se rika (nebo rikavalo), ze dite nesmi usinat u kojeni?
Parkrat jsem to zahledla v nejakych radach, ale vlastne nevim proc…
@Anonymní píše: Více
Myslím, že tak usíná většina miminek, je to přirozené
Takže nevím, proč by to mělo vadit ![]()
@tevl píše: Více
Ja na to spatne vubec nejdu, spis nato jdete spatne vy nektere, ktere tady akorat napisete nesmyslupne “hejty” a nicim to nepodlozite. Typu “to si radsi porid panenku”, to je fakt smutny, ze tu nekdo nablije. To umi kazdy, vlezt do diskuze, a neco tam vykrikovat ![]()
A neni v me kapacite reagovat tady na vsechno - navic kde nemam protiargument, tak je lepsi mlcet nebo dat treba jen stdicko, ne? ![]()
Mej fajn den.
A ty na to nejdeš tak, ze máš vlastně podloženo, ze to většina z nás teda dělá špatně? Když máme dítě u sebe v posteli, nebo ho usoavame, místo aby usnulo samo?
@Dahlia0409 píše: Více
Ne, nejdu
Snazim se prijit na to, proc to tady vetsina z vas propaguje a nekeruju do vas narozdil od nekterych ![]()
Je videt ze ctes selektivne nebo se ti tady pletou anonymy, nejspis, naopak tady vyse uznavam, ze ackoliv tu “mou metodu” nekdo zkousel, i tak se oddelene spat nepodarilo.
Příspěvek upraven 28.10.24 v 11:51
Řešíš, co je a není podloženo. Prostě je každé dítě jiné a nikdy nejde mít nějakou tabulku, co je vlastně správně a co je špatně ![]()