Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě by teda docela zajímalo u maminek, co spí s dětmi, to jako chodíte spát třeba v 7? Nebo tam dítko necháváte samotné? A co přes den? Já když si vzpomenu na novorozence, tak přes den vydržela vzhůru tak půl hoďky, pak kojení a dvě hodiny spala. V 7 po koupání už byla nachystaná na noc a interval jídla se prodloužil - vzbudila se tuším v 1 ráno, pak kolem 5 a pak v 8 zase denní režim. Od 2 měsíců pak vstávala až v těch 5. Nedovedu si představit, že bych šla do postele v 7 stejně tak že by spávala přes den sama v posteli.
A není to rýpanec, fakt mě to zajímá.
@Fjodorka píše:
Odkud pramení ta fáma, že se kdokoliv s dítětem v posteli nevyspí? Proč by si jako člověk neodpočinul?![]()
Já díky sdílení postele ani netušila, kolikrát za noc vlastně kojím, jelikož jsem nemusela vstávat, takže jsem krmila v polospánku. Kdybych holku měla v postýlce, tak bych musela vstávat, probouzet se a to bych se teprv nevyspala.
Spali jsme v posteli 3 (já, muž, dítě) a vyspali jsme se všichni perfektně. Já kvůli tomu, že jsem nemusela vstávat, muž kvůli tomu, že holka v noci neplakala a dítě, protože se nemusela rozplakat a úplně vzbudit, abych ji zase nakrmila a uspala.
Pod tohle bych se podepsala. Mne to prijde tak nejam prirozenejsi mit jako matka mladatka u sebe. Pripadam si klidnejsi ja i deti ![]()
@Malvajs tak za me : spim v kosili nahore na patenty rozeple a ve sportovni podprsence a s vlozkami do podprsenky. Na kojeni prso vytahnu a pak zas schovam
malickou dam odrihnout zas polozim a spime dal. Jednou za noc jdu prebalit.
@Kapaz no u nas je to tak ze mala spi v denni postylce dokud nejdu spat i ja a pak do rana se mnou.
@berry4 píše:
@Sidbhi Je. My spíme na patrové posteli, u poslední dcerky jsem kvůli nepohodlí slízání a vylízání nakonec nechala malou kvůli kojení u nás v posteli. A jedné noci jsem se probudila s tím, že malá byla úplně přikrytá mojí peřinou, usnuly jsme při kojení.
No-neudusila se. NAŠTĚSTÍ. Ale mě došlo, jak moc nebezpečné je spaní s novorozencem, nemusíš přilehnout, ale jsou tu i jiná rizika. Celková únava matky dělá taky své.
Apropos-tvé spaní s dětmi celkově mi přijde dost nezdravé.
Až příliš máš starší fixovanou, nechci vidět, kdyby jsi si nedejbože přivedla jednou domů nového partnera, jak to ta holka jen už z tohodle důvodu ponese…
@mojmira Spát nemusí, ale tvrdit, že automaticky se někdo nevyspí, je fakt mimo ![]()
Já to mám tak že mám postýlku přiraženou k posteli - i s bočnicí, odpo uspávám tak, že si lehnu vedle něj a dám mu ruku, v noci usíná v postýlce sám a přeléza za mnou do postele kolem 5..a miluju to…a ač jsem to odsuzovala, přijde mi to nejpřirozenější a nejnormálnější věc na světě..
když byl kojený - tzn. do roka, spal se mnou v posteli, ukojila jsem, odešla, šla spát dle své potřeby…u druhého to udělám taky tak…
jinak řeči typu neodpočineš si - 2× byl odsun do pokojíka, malému se zhoršilo spaní a plakal…v ložnici stačí promluvit, do pokoje jsem musela jít, takže co je horší?
@Fjodorka dost často se s tebou shodnu, dnes to není vyjimka
![]()
@Kapaz píše:
Mě by teda docela zajímalo u maminek, co spí s dětmi, to jako chodíte spát třeba v 7? Nebo tam dítko necháváte samotné? A co přes den? Já když si vzpomenu na novorozence, tak přes den vydržela vzhůru tak půl hoďky, pak kojení a dvě hodiny spala. V 7 po koupání už byla nachystaná na noc a interval jídla se prodloužil - vzbudila se tuším v 1 ráno, pak kolem 5 a pak v 8 zase denní režim. Od 2 měsíců pak vstávala až v těch 5. Nedovedu si představit, že bych šla do postele v 7 stejně tak že by spávala přes den sama v posteli.A není to rýpanec, fakt mě to zajímá.
Dítě jsem uspala v posteli a nechávala jsem ji tam (vy děti v postýlkách nenecháváte?). Máme malý byt, takže jsem věděla o každém probuzení, kdybychom byli ve větším, dám k ní chůvičku, stejně jako jsem to dělala v létě na chatě, kdy spala v posteli a my třeba ještě grilovali venku.
Dokud byla maličká, fixovala jsem ji polštářem proti přetočení, jakmile povyrostla, nebyl problém, protože se už dávno nebudila.
Navíc holka chodila a chodí spát po 10 večer, takže v bytě už bylo docela ticho a klid, takže vše bylo slyšet.
Příspěvek upraven 04.11.14 v 20:44
@Fjodorka tak lesanu jsem zaznamenala, ale nejsem ona
jsem to já
ale ano, i s ní jsem měla podobné názory, smýšlení o výchově apod.
Jasně že jsem dceru nechávala v postýlce samotnou, ale nikdy jsem neargumentovala tím, že dítě potřebuje na spaní cítit matku.
Tak mě zajímalo jak je to v praxi.
@valina1 Lesanu jsem myslela jako označení lesanské ženy ![]()
@Kapaz Tak po většinu noci je matka vedle dítěte. Ale tedy já spala s malou kvůli své lenosti vstávat, protože jsem se chtěla vyspat a protože jsem praktikovala kontaktní rodičovství kvůli mé poporodní depresi a protože věřím, že je to pro dítě lepší varianta, než-li separace. Nevěřím v přínos separace u mláďat savců, naopak.
Ja se taky pridam s dotazem
mala spi celou noc ve sve postylce a na kojeni si ji beru k sobe, kolikrat u toho usnu nebo jsem v takovem tom polospanku a bojim se, aby mi nespadla z postele, davam za ni sice polstar ale prijde mi to takove celkem k nicemu, ze ho v pohode odstrci..jak to resite vy? K ranu uz ji u nas nechavam ale to spi mezi nama
@Fjodorka tak ze stejnýho důvodu spala i já s mým synem…taky poprodní deprese a moje lenost vstávat na kojení…a to jsem první měsíc chodila kojit do obýváku a přesně po 15 minutách a přesně po 3 hodinách. poslouchala jsem úžasné rady lékařů, tchýně, babiček - jáá krááááva
kolik stresu jsem si mohla odpostit, kolik hodin pláče malého…no vím, že příště to udělám úplně jinak…podle sebe a ne podle toho co do mě hučí okolí…
jooo pololesana jsem, ale odsud pocud, očkování ano, ale jen povinné (a že jsme si poleželi s rotaviry na kapačkách), nedesinfikuju, nosím v ergonosítku, spím s dítětem… ale třeba lesní školky, waldorfská pedagogika, batika a přespříliš hand made jako neee ![]()