Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Therra ahojk:-) chtela bych se zeptat, jk to dopadlo s vasim miminkem?:-) mame uplne stejny problem…jsem prvorodicka a mame doma mesicniho chlapecka - usina jen u kojeni nebo na ruce a pokud ho pak polozim do postylky tak se vzbudi…asi 14 dni to slo a v postylce se chvili hrabal ale nakonec usnul a to i pri dalsim kojeni…jenze ted par dni po odlozni do postylky jeci a jeci..pokud ho vezmu do naruci, tak usne behem dvou minut…takze mi spi na brise v nasi posteli…manzel se boji kul nahlymu umrti..ja taky, ale chci, aby bylo mimco spokojene…a to je u me…take ho nechci rozmazlit a bojim se, jak to bude s preucovanim do vlstniho pokojjicku…dekuju
@angel005 chces s nim spat? to je základní otázka. Já spala se synem i s dcerou. Syn má dnes 4 roky, dcera 2,5. Spíme v jedné místnosti, ale to proto, že druhou mají jako hernu a jsem s nima sama takže by bylo zbytečný mít dvě ložnice. Usínají sami v pokoji, já si pak jdu lehnout jen k nim. Jinak pokud jsou u táty nebo když jsme na chatě tak v pohodě usnou sami a mají vlastní pokoj a není problém.
Ve starém bytě syn měl od roka vlastní pokojík a spal v něm, takže za mě se fakt neboj, že by pak nechtěl spát sám
@angel005 Malé miminko, kterému dopřeješ ten tělesný komfort u Tebe, opravdu nerozmazlíš. Naopak. Já měla mladší dítko v posteli od narození dokonce i se starším sourozencem, takže byly doby, kdy jsme spolu pohromadě spali všichni čtyři. Bylo to nejkrásnější období. Nemusela jsem v noci vstávat ke kojení, ani řešit buzení staršího, takže jsme byli vyspaní všichni.
Mimčo jsem uspávala do půl roku houpáním na míči, míval po večerech koliky a byl to jediný způsob, jak ho zklidnit. Od půl roku začínal usínat sám od sebe. V posteli jsem ho měla skoro do 10 měsíců, dokud jsem v noci kojila. Potom jsem ho přestěhovala do postýlky a nebyl jediný problém. Ba naopak. Usínal sám, spával celou noc.
Naopak starší syn byl od narození v postýlce. Jednak mi to společné spaní u prvního dítka moc nevyhovovalo a jednak jsem se též bála, aby si nezvykl. Ach ty rady. Usínal sám od šestinedělí. V 17 měsících jsme ho odstěhovali do pokojíčku a ve 2 letech byl zpět v ložnici. Začaly šílené problémy s usínáním, v noci se budil… po pár extra zaručených radách jak dítě naučit usínat a spát jsem rezignovala a vzala jsem si ho zpátky do ložnice. Mám z toho zpětně takový pocit, že si to starší dítko začalo vybírat později. Právě ten „nedostatek kontaktu“, který jsem mu nedopřála jako miminu.
Děti se do pokojíčku odstěhovaly po Vánocích, staršímu bylo v té době 4,5 roku, mladšímu o dva roky méně. Děťátko si jednoho dne sbalilo peřinu s polštářem a odešlo do pokojíčku. Druhý den za ním odešel i mladší brácha. Všechno bylo bez scén, bez řevu, bez nervů… k samostatnému usínání a spaní jsem je zkrátka nechala přirozeně dojít. Toho, že by dítko nechtělo potom do pokojíčku, bych se nebála. Moje zkušenost jsou spíš opačné. Čím je dítě starší, tím více chápe, lépe všechno bere a spousta situací je mnohem lépe zvládnutelná. Tolik od nás.
@angel005 Už v porodnici chtěla malá spinkat se mnou v posteli, postýlku bojkotovala, doma stejný scénář, ale stejně jsem to pořád zkoušela. A v posledním týdnu najednou obrat, sice stále usíná na mě, ale po položení do postýlky spinká a v noci nakojím, položím do postýlky a spinká dál (nikdy neusíná u kojení, takže ji pokládám a nespí). Je zatím malinká, takže víc věcí neporadím, ale já si ji třeba vzala do postele ráda a teď mi tam i trošku chybí
![]()
@angel005 Mě připadá společné spaní naprosto přirozené, odkládat miminko do postýlky mi přišlo divné, vždyť člověk je jediný savec který nespí se svým mládětem…tvůj chlapeček ti dává jasně najevo kde je mu dobře
Každé dítě k samostatnému spaní dozraje, starší dcera někdy po druhém roce začala spát ve své posteli, ale večer jsem si k ní musela na chvíli lehnout a občas se stávalo, že v průběhu noci přišla, malé je 19měsíců a spí s námi, předpokládám, že ještě dlouho bude
Pár měsíců jsem používala monitor dechu připnutý na plínku.
Malému je rok a spí semnou v posteli. a děsím se dne až jednou řekne, že chce sám spinkat. Někoik dětí kamarádek to udělalo cca po 2 roce a spí sami najednou z ničeho nic. Takže já si to zatím užívám a nevyměnila bych za nic!
@angel005 Nechci nikoho přesvědčovat, jen píšu vlastní zkušenost - záleží na tom, jak chceš, aby to bylo. Já bych s miminkem v posteli nespala, jednou jsem to zkusila, vůbec jsem se nevyspala (nemohla jsem spát) a ráno po asi hodinovém spánku jsem se vzbudila v panice, že nevím, kde je a bála jsem se pohnout. Pak jsem z toho měla další asi tři měsíce noční můry - a to nepřeháním, křičela jsem ze spaní, lomcovala jsem vedle ležícím manželem apod. A když vezmu zvýšené riziko SIDS, tak mi to za ty nervy fakt nestálo.
Pak se mi ještě jednou stalo, že jsem si synka vzala do postele ráno jen na chvilku, ale ještě jsem zaspala (takový ten mikrospánek) a skončilo to tak, že mě za dvě nebo tři minuty probudila rána a řev - spadl z postele… A to byl se mnou pod jednou peřinou a ještě jsem přes něj měla ruku, resp. tak si to naposled vybavuju.
To já jsem synka jako miminko dokonce nechávala spát na sobě
Podložená polštáři s miminem na prsou a břichu a nikdy se mi nestalo, že by mi spadl. Párkrát jsme oba zaspali při kojení. Od 8.m. byl ve vlastním pokojíku a v 18.m. je zas zpátky v naší posteli, brzo v ní přibude kojenec, bude veselo ![]()
@Jorik81 Nas malej mi prave taky usina na brise a spime tak celou noc - krome kojeni
a prebalovani
Me to nevadi - mam ho n sobe rada…i kdyz manzel ma trosku jinej nazora…spis jsem jen potrebovala povzbudit ze nejsme jediny
jao si prave taky rikam, ze vi, kde je mu dobre…chci mit spokojeny mimco a jestli mu je dobre u me, tak mu to proste dopreju…je mi jasny, jak to vsechno rychle utece a pak me nebude potrebovat
Me jde spis o manzela mno a rodinu…znate ty reci…jako ze bude rozmazlenej a pak ho neodnaucime do vlatni postylky…nechtlela bych aby s nama spal do 5 let, ale treba uz v pul roce, aby vydrzel ve svoji postylce a treba i pokojicku…Ale ted mu ten kontakt chci doprat…i kdyz se sids bojim, tak jsem nekde cetla, ze pri kontaktu a kojeni je riziko mensi…
@paola white Tak…chtela jsem aby spinkal ve svoji postylce, aby bylo pak lehci preucit ho na vlastni pokojicek..mame znamy, kde s nima syn spi jeste v 7 letech v loznici…a treba v roce, aby mel uz svuj pokojicek…mela jsem v planu brat ho do postele, treba jen rano, na mazleni…ale tak jsem to planovala jeste jako tehu…ted jsem rada, kdyz ho mam u sebe a jsme v kontaktu…takze me to nevadi…a jsem i rada…manzeloi jsem to oduvodnovala, ze to je to sestinedeli, ze chce bejt u maminky…mno, a ten se toho chytil a minule rika, no uz se mu to krati…takzee se spis bojim, ze doma budou hadky
![]()
@angel005 mě to prostě bylo příjemný a cítila jsem se lépe. Já i dítě jsme byly spokojení. Mnohem lépe jsem se vyspala, než když byl prcek v postýlce
@paola white Ja to taky tak mam…pac v postylce se porad vrti a fnuka ze spanku ![]()