Špatně vyvrtaný zub

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72
11.7.23 15:09

@Buba mara to stále vysvětluji rodicum, bohuzel do 18ti jsem nemela na výběr ve změně, protoze za me rozhodují rodice. Ted ale zacnu opravdu hledat a klidne si priplatim, jen je to v 18ti trochu obtížné s penězi 😐
Rentgen mi delal, za celou dobu asi 2 myslim, ale nikdy ne kvuli kazum, ani zánětům (ted mi rekl, ze na rentgenu zanet nenajde a známí i tvrdí opak).
A rouška atd.. no mela by to byt samozřejmost, ale on jak je stary, tak je asi zvyklý na své. Asi mu v rukavicich klouzou veci, pred roušku se mu spatne dýchá.. nevim, ale štve me to. Teď se u nej lecim naposledy, pak doufam budu mit klid a najdu si mezi tim nového a objednam se i a tu DH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
11.7.23 17:53

Asi ještě studuješ? No chápu, že s financemi je to náročné, když nemáš vlastní zdroje. Až se tě budou rodiče ptát, co chceš k narozkám, klidně si řekni o alespoň částečné zafinancování toho zubaře. Případně zkus sehnat nějakou brigádu. Důležité je řešit to zavčasu, čím déle se to nechá, tím to bude dražší. Oni ti taky nebudou dělat všechno najednou. Co mám zkušenosti, udělají s tebou nějaký plán, co hoří, co počká a vyřeší se to postupně. Bude to trvat třeba celý rok. Pro představu já platím za 1 bílou plombu cca 1 200,– Kč, keramická korunka mi vyšla na 10 000,– se vším všudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
11.7.23 18:21

@Buba mara brigády mam 2, ale náklady na auto, benzin a ostatni veci si platím ze svého.. 1200 za bilou plombu je teda neco, ten muj to dela zadarmo, ale je videt, ze se to zadarmo nevyplatí no.. zkusim sehnat zubaře co to udela dobre a za rozumnou cenu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naydra
11.7.23 19:22

Ty zuby vypadají děsivě. :? Chodím na soukromou kliniku, kde mi kompletně převrtávali staré plomby a kazy pod nimi. Nikdy mi tam nedávali žádnou hojící hmotu. Mám zuby i zapečetěné. Normální zubař se totiž snaží zuby vyléčit a zachovat. Tvůj zubař je strašný, rodiče asi chtěli ušetřit. :zed:
Jinak obecně ke kazům. Zubní kazy jsou prý přenosné, proto nemají maminky s kazy olizovat dětem dudlíky, lžičky, předkousávat jídlo. Pokud mají rodiče plnou pusu kazů, tak je na tebe takto mohou přenášet (třeba použijete stejnou lžičku nebo jíte něco společně). Četla jsem, že je dobré použít nějakou silnější ústní vodu (je to speciální voda z lékárny), protože vymlátí ty mikroby, které už v puse máš. Zkus si to vygooglit.
Také možná nějaké vitamíny – kromě vápníku má prý na kvalitu zubů vliv i hořčík.

• Citovat
  • Upravit
80177
12.7.23 06:16

@Buba mara Ta plomba je dobrá cena si myslím. Korunka hodně záleží na rozsahu. Ale než mít zničené zuby, tak bych to dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80177
12.7.23 06:19

@Naydra Kazy nejsou přenosné, ale bakterie ano. A myslím, že lžičku oliznes tak leda malému dítěti. Ne školákovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5629
12.7.23 06:43
@Anonymní píše:
@Tarjei přesně, otec ma spatne zuby, oba rodice uz maji vydávací, maminka ma paradentozu, sestra taky a babicka taky. Spatne zuby mame v rodině a mne uz ve 4 letech trhali zuby skrz nervy. Bohuzel i pres čištění je mam hold spatne. :,(

A mezizubní kartáčky používáš pravidelně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naydra
12.7.23 10:01

Napsala jsem to nepřesně, ale myslím, že pochopitelně. Ten „sklon“ ke kazivosti na ni přenesli její rodiče. U nás měla babička potřebu dítěti vše olizovat :? a ačkoli jsme čistili od prvního zoubku, žádné sladké šťávy a zuby jsem čistila já, tak to byl docela boj. Naštěstí mléčné zuby vypadaly a už je to dost let a kaz od té doby žádný. Mám díky tomu ale ohledně zubů dost načteno (zajímalo mne, jak a proč vzniká kaz, jak je možné, že někdo téměř zuby nečistí a kazy nemá) a zaujala mne právě ta informace ohledně silnější ústní vody, která vymlátí ty „zlé mikroby“. Na dítě to nešlo aplikovat, používali jsme a používáme obyč, ale v jejím případě bych se poradila v lékárně a asi bych do toho i šla.

Ještě jsem si vzpomněla na Elmex gelée, prodává se v lékárně asi za 250,– Kč, používá se preventivně na posílení zubní skloviny (viz příbalový leták). Kdysi mi ho doporučil zubař. Mně voní a chutná jak lepidlo, ale po dvou použitích jsem si zvykla. Na obale je uvedeno, že se má po třech měsících od prvního otevření vyhodit, ale já ho používám i dýl a nepřijde mi, že by se kazil. :oops: Jinak samozřejmě používat kartáček, jednosvazkový kartáček, mezizubní kartáček a zubní nit.

Zakladatelko, držím palce, ať si najdeš lepšího zubaře a doufám, že se ti podaří zuby posílit a přestanou se ti takhle kazit. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
72
12.7.23 10:09

@Polední bouře ne kazdy den, ale 3× do tydne ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
12.7.23 10:12

@Naydra dekuji za rady. Dnes jsem byla vytahovat nervy ze 4ky. U zubaře jsem s tim zubem byla asi pred měsícem, ted v pondeli a dnes. V noci jsem spala jen 2,5 hodiny jak to bolelo 😅 tak snad ted budu mít klid a cas na výběr nového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naydra
12.7.23 15:49

Je mi tě moc líto, protože tohle jsou zanedbané zuby od dětství. :,( Rodiče asi netušili, ale ten zubař měl poradit a navrhnout aspoň to zapečetění, když jsi měla problémy už od malička. Snad najdeš někoho šikovného, kdo ti odborně poradí a dá zuby dohromady.

Mezizubní kartáček používej denně (večer) a zajdi co nejdřív aspoň jednou na zubní hygienu, jak radí ostatní – dají ti tam takovou vodičku a ta ukáže všechen bordel, který se ti nepodařilo vyčistit. Je to docela poučné… :mrgreen: Na zubní hygienu přispívají něco i zdravotní pojišťovny, tak si zjisti, jaké podmínky má tvoje pojišťovna, ať to nemáš tak drahé. Moc ti přeju, aby se ti povedlo zuby zlepšit a zachránit :srdce:

• Citovat
  • Upravit
72
12.7.23 16:04

@Naydra dekuji, pred chvili jsem byla opet u neho s tou 4kou a rezal mi dasen, asi zanet okostnice nebo nevim, ale bolelo to jak čert. Snad po tomhle vsim fakt uz budu mit klid. Ted lezima leduju celou nateklou tvar, prasek od bolesti zabral, ale prasek na spani nee :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
12.7.23 17:14
@Vlacilova píše:
@Naydra dekuji, pred chvili jsem byla opet u neho s tou 4kou a rezal mi dasen, asi zanet okostnice nebo nevim, ale bolelo to jak čert. Snad po tomhle vsim fakt uz budu mit klid. Ted lezima leduju celou nateklou tvar, prasek od bolesti zabral, ale prasek na spani nee :,(

Ježíš, to je mi tě líto :srdce: No zuby jsou potvory. Dneska jsem byla na dentálce, tak snad dobrý. Dala mi nakonec na zuby nějaké mazání - fluorid, to prý pomáhá hodně proti kazům. Jo a hlavně řekni o tom nočním skřípání zubů. To hodně ničí sklovinu. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naydra
12.7.23 18:06
@Vlacilova píše:
@Naydra dekuji, pred chvili jsem byla opet u neho s tou 4kou a rezal mi dasen, asi zanet okostnice nebo nevim, ale bolelo to jak čert. Snad po tomhle vsim fakt uz budu mit klid. Ted lezima leduju celou nateklou tvar, prasek od bolesti zabral, ale prasek na spani nee :,(

Bože, holka, v osmnácti takové šílenosti… :,( Já (naštěstí) s takovými věcmi zkušenost nemám, tak ti už víc neporadím, ale líto je mi tě fakt hodně. Snad rodičům docvakne, že potřebuješ kvalitnější péči a podpoří tě. Bylo by fajn, kdyby se do diskuse ozvala nějaká zubařka a zhodnotila to, já osobně bych ale od tvého zubaře utekla.

Drž se a přeji, ať je brzy líp! :hug:

• Citovat
  • Upravit
72
13.7.23 09:50

@Naydra @Naydra dekuji. Vcera jsem jeste skoncila ve spitale, protoze jsem mela zimnici, necítila jsem nohy ani ruce, bolela me hlava a spatne se mi dýchalo a otekla mi tvar po tom řezání abscesu. Udělali mi test na zanet v těle, a prý ho tam nemám, nebo že to není na antibiotika a to ostatní je prý z vyčerpání, protože jsem nespala a nejedla. Doktorka mi taky řekla, že kazivost zubů může být dědičná a nebo je na to někdo prostě náchylný. Taky mi řekla, že se diví, že jsem to řezání zvládla. Teď mám tu pulku tváře hodne nateklou a prý to tak chvíli bude. Snad to do týdne zmizí. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.