Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ty máš věšteckou kouli? Co komu přinese štěstí bych nechala na každém člověku. Hypotéky se splácejí dlouho i 25 roků, není na tom nic špatného, že má maminka hypo. Prodej domu s hypo. je velká finanční zátěž, je tam pokuta za nedodržení smlouvy. Ale to si píšeme o něčem jiném, než chtěla Julie.
Dnes už neodpoví, vyčerpala 10 odpovědí, nechápu proč to tak je u nováčků
Omezila bych některé uživatele na 2 příspěvky denně ![]()
@90-60-90 píše:
@Kobliha51ty máš věšteckou kouli? Co komu přinese štěstí bych nechala na každém člověku. Hypotéky se splácejí dlouho i 25 roků, není na tom nic špatného, že má maminka hypo. Prodej domu s hypo. je velká finanční zátěž, je tam pokuta za nedodržení smlouvy. Ale to si píšeme o něčem jiném, než chtěla Julie.
Dnes už neodpoví, vyčerpala 10 odpovědí, nechápu proč to tak je u nováčkůOmezila bych některé uživatele na 2 příspěvky denně
Zbláznila jsi se? Já si dovedu představit, jaká je to pro tu samotnou vdovu zátěž, chápeš? Když se mladí odstěhují, bude v zimě mrznout. Ještě snad nikdo nikdy neprodával dům s hypotékou? Všechno se dá v určitých termínech a podle smlouvy zařídit. Já to pro matku zakladatelky myslím dobře, já jí ten barák neseberu ani nezávidím, tak se uklidni. Jen vidím tu mámu, jak zůstane sama, může do něčeho spadnout, může naletět nějakému chlapovi, může o všechno přijít. A dospělé děti nikdo doma držet nemůže, natož jim přidělávat starosti, když mají svých dost.
@90-60-90
ale u maminky predpokladam, ze ma urcite pred 40 let, to je pak hypoteka na dalsich 25let docela silena, zvlast kdyz se vztahuje k pouze jedne osobe.
mi taky prijde rozumnejsi resit tu situaci nejak komplexne vcetne maminky a domu. pokud tam necha maminku samotnou a ta se dostane do financnich problemu kvuli nesplaceni, tak se ten problem znasobi.
samozrejme teda pokud je maminka ochotna to nejak resit. pokud je spokojena, jak je, tak s tim nic nenadela.
@Ali-Ali píše:
@90-60-90
ale u maminky predpokladam, ze ma urcite pred 40 let, to je pak hypoteka na dalsich 25let docela silena, zvlast kdyz se vztahuje k pouze jedne osobe.
mi taky prijde rozumnejsi resit tu situaci nejak komplexne vcetne maminky a domu. pokud tam necha maminku samotnou a ta se dostane do financnich problemu kvuli nesplaceni, tak se ten problem znasobi.
samozrejme teda pokud je maminka ochotna to nejak resit. pokud je spokojena, jak je, tak s tim nic nenadela.
Přesně tak to myslím. @90-60-90 asi nepochopila a nebo jí to tak dalece nepálí. ![]()
@Julie16 píše:
@Bareen Dosáhneme tak maximálně na byt, se kterým bysme si ani nepomohli a lepší už by to bylo tady.. Matka má hypotéku ještě 25 let a je to něco kolem milionu. Tu hypotéku si brali ještě když tu táta byl.. Pozemek sice máme celkem velký, ale nedokážu si představit že bysme si tam měli něco stavět
No, takže tvojí mamce je kolik? 40? 45? Ta hypotéka jí tak sahá až někam k důchodu. Chtělo by to hodit řeč o věcech budoucích. Ty máš ještě nějaké sourozence? Jaký měli rodiče s domem původně plány? Bylo by možné v domě vybudovat další prostory, kde by šla udělat vlastní kuchyň a koupelna? Pokud ne a máma dům sama neutáhne, nebylo by lepší dům prodat a jít někam jinam? Do levnějšího?
Neřeš teď jejího přítele, ten do těchto úvah vůbec nezapadá. Ani žádného budoucího, prostě jen máma, ty a tvoje rodina.
@90-60-90 píše:
@Kobliha51ty máš věšteckou kouli? Co komu přinese štěstí bych nechala na každém člověku. Hypotéky se splácejí dlouho i 25 roků, není na tom nic špatného, že má maminka hypo. Prodej domu s hypo. je velká finanční zátěž, je tam pokuta za nedodržení smlouvy. Ale to si píšeme o něčem jiném, než chtěla Julie.
Dnes už neodpoví, vyčerpala 10 odpovědí, nechápu proč to tak je u nováčkůOmezila bych některé uživatele na 2 příspěvky denně
Zamysli se nad tím trošičku rozsáhleji
To stejné teď bude muset udělat zakladatelka se svojí mámou.
@Kobliha51 píše:
Přesně tak to myslím. @90-60-90 asi nepochopila a nebo jí to tak dalece nepálí.
odpusť si osobní invektivy, to ti nesluší ![]()
Zakladatelko, zařiďte se dle svého pohodlí, protože s dítětem budete pohodlí a hlavně soukromí potřebovat. Klidně bych být vámi jako prozatím využila nabídku rodičů manžela. Přijde mi to dobrý nápad a nemusíte se hned zadlužit.
NO a vím, že to v dotazu nebylo. Ale bylo by dobré s finančním poradcem v bance a s realitním makléřem projednat prodej domu, protože pokud v něm má bydlet jedna osoba, která nezvládá splácet, tak je nutné řešit to ihned dokud je čas. A nemovitost s hypotékou jde prodat. Tvoje maminka se musí smířit s tím, že jsi dospělá a odstěhuješ se. Moje máma nás obrečela všechny, zkoušela i scény, ale chtělo to čas. Do roka se to srovnalo a dnes si už neumí asi ani představit s námi bydlet ani my s ní. Je to taková životní fáze asi ![]()
Tady je každá rada drahá. Sice je hezké, že myslíš na maminku, ale ona je dospělá, tudíž za svůj život zodpovídá sama. Nejlépe by bylo si s ní v klidu promluvit
a zvážit všechny varianty, případně nastavit jasná pravidla. Dobře bych zvážila,
jestli by vzhledem k tomu, že brzy budete mít miminko, nebylo lepší skusit bydlet u manželových rodičů. Hlavně bych to už neprotahovala, aby tyto události nakonec
nenarušily vaše manželství. Držím palce.
Ty i maminka si budete muset rozmyslet co chcete a hlavne co zvladnete. Je sice hezký že maminka má dům ráda a nechce ho prodat ale pokud na něj nemá peníze tak ji nic jiného nezbyde
já bych taky chtěla krásnější dům ale pokud na něj nemám tak ho prostě mít nebudu. Vy zase budete potřebovat soukromí s klid, takže bych přijala nabidku tchanovcu s tím že bych setrila jak divá a jak to bude možné šla bych do vlastního bydlení.
@90-60-90 píše:
odpusť si osobní invektivy, to ti nesluší
Já s tím nezačala. Kdybys to pořádně přečetla, věděla bys, že to s tou paní myslím dobře. Platit do důchodu hypotéku a být na to sama s malým platem, to není žádná výhra. Blbě se žije se sekerou nad hlavou. Nehledě k tomu, že ten dům taky nezůstane 25 let ve stejném stavu a bude zapotřebí údržba. A když se jí podělá něco většího…?
Teď si tak říkám, že když si brali hypotéku ještě s otcem, tak museli mít nějakou pojistku pro případ smrti, ne? Ta se využila nebo to pojišťovna smetla?
@Tunrida píše:
Teď si tak říkám, že když si brali hypotéku ještě s otcem, tak museli mít nějakou pojistku pro případ smrti, ne? Ta se využila nebo to pojišťovna smetla?
Máš pravdu. To by stálo za úvahu prověřit.
@Tunrida Mamce je 41,takže hypotéku má do 66 let a jsem jedináček. Kdybych měla sourozence, tak bych vůbec neřešila to, že chci odejít protože by tu máma někoho měla..Bohužel, dům je,,blbě,, řešený-v přízemí je koupelna, pak jsou schody tam je obývák a kuchyň (ta společná) pak jsou další schody kde má máma ložnici a naproti je terasa a pak jsou další schody kde máme wc, obýváček a naší ložnici v podkroví ( tu jsme si s manželem předělali před rokem, jinak bysme měli jen jednu místnost)..Takže šance na nějaké další prostory, jako udělat si kuchyň nebo koupelnu není možná, bohužel.
@Tunrida Ano, hypotéku si brali s otcem, a když onemocněl, tak začal pátrat po tom, jestli se hypotéka zaplatí, kdyby došlo k nejhoršímu. Bohužel jsme zjistili že nebyl pojištěný, a nikdo by ho už s touto nemocí nepojistil. Takže když zemřel, hypotéka nám zůstala..
Nakonec jsme se teda rozhodli, že to zkusíme u manžela rodičů, ještě to ale někam musím říct své matce, ale vůbec nevím jak začít, bojím se jak bude reagovat.. Chtěla bych jí to říct co nejdřív, klidne už dnes, ale má tu toho svého playboye a nechci to řešit před ním, už tak se na mě dnes tváří jak kakabus
Takže jestli máte nějaké rady, jak na to budu jedině ráda ![]()
@Julie16 připrav se na slzy a možné citové vydírání, ale tohle prostě musíte řešit a to ihned! jeden člověk si celý barák nemůže dovolit - to by musela mít po celou tu dobu nadprůměrné příjmy, potažmo důchod…
Je to smutné, ale je to tak.¨
Držte se!!!