Poradna: Správná výživa miminek a její vliv na imunitu
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ještě dodám: techniku jsme měli vždy ukázkovou (potvrzeno několika LP) a přesto mě první 3 měsíce přisátí bolelo jak čert mastičky nemastičky.
@Radunka89 píše:
Děkuji moc, to jsem nevěděla, že až dvě hodiny. A má nějaké vysvětlení, proč je Nutrilon takový hořký? Malé chutná, ale já ho tedy moc ochutnávat nemohu.
A který typ mléka Nutrilon používáte prosím? Speciální mléka, která mají „naštěpenou“ (hydrolyzovanou) syrovátkovou bílkovinu chutnají mírně nahořkle. Jedná se například o mléko Nutrilon HA Proexpert nebo Nutrilon Omneo Comfort Proexpert, Nutrilon Colics Proexpert, Nutrilon Allergy Care Proexpert nebo Nutrilon Allergy Digestive Care Proexpert.
Mírně nahořklá chuť je právě důsledkem té úpravy bílkoviny (naštěpení, hydrolýzy).
@dalmati píše:
@Jitka Nutricia Dobrý den, chci se zeptat, jak se prakticky řeší pozdní bojkoty kojení. Mně se syn sám „odstavil“ krátce před prvním zubem. To mu bylo 7 měsíců a žádné fígle nepomohly, ještě jsem chvíli odsávala, ale protože jsem musela už od začátku dokrmovat a sama jsem se slušně rozkojila až po 8 týdnech, tak už jsem to nechala být a dál se netrápila. Nakojit ze spánku se už nenechal, jinak začal baštit příkrmy pěkně. Má od začátku silný reflux, tak se to všelijak řešilo a ještě řeší (má už 13 měsíců).Ještě musím dodat, že byl zdravý až po nasazení medikace na reflux, před tím mi tchyně vytrvale tvrdila, že je často nachlazený, protože není plně kojený (no zlatíčko). Takže chci upozornit, že blinkací děti bývají nemocné a s kojením to nesouvisí.
Dobrý den,
prakticky se zkouší nabízet kojení (ale samozřejmě nenutit násilím), zejména právě v době mírné únavy dítěte nebo mírné ospalosti - kdy často to kojení děti lépe přijmou. Přesně, jak píšete. Víceméně další možnosti nejsou.
Někdy ale nepomůže nic a dítě setrvale odmítá kojení. Pak je tedy možnost zachovat tvorbu mateřského mléka odstříkáváním nebo odsáváním a podáváním jiným způsobem (ať již stříkačkou, apod. - chceme-li se vyhnout lahvičce) nebo lahvičkou.
@Jitka Nutricia píše:
A který typ mléka Nutrilon používáte prosím? Speciální mléka, která mají „naštěpenou“ (hydrolyzovanou) syrovátkovou bílkovinu chutnají mírně nahořkle. Jedná se například o mléko Nutrilon HA Proexpert nebo Nutrilon Omneo Comfort Proexpert, Nutrilon Colics Proexpert, Nutrilon Allergy Care Proexpert nebo Nutrilon Allergy Digestive Care Proexpert.
Mírně nahořklá chuť je právě důsledkem té úpravy bílkoviny (naštěpení, hydrolýzy).
Máme Colics. Malá byla hrozně plačtivá a trpěla na bříško, zkoušela jsem espumisan, ale paní doktorka nám doporučila změnit na Nutrilon Colics a moc jí to pomohlo. Ale znamená to, že ji ho máme dávat až do roku nebo máme přečkat toto období a pak přejit zpátky na Pronuturu?
@Radunka89 píše:
Máme Colics. Malá byla hrozně plačtivá a trpěla na bříško, zkoušela jsem espumisan, ale paní doktorka nám doporučila změnit na Nutrilon Colics a moc jí to pomohlo. Ale znamená to, že ji ho máme dávat až do roku nebo máme přečkat toto období a pak přejit zpátky na Pronuturu?
To mléko Nutrilon Colics má právě částečně naštěpenou (hydrolyzovanou) syrovátkovou bílkovinu - ta mírně nahořklá chuť je tam tedy kvůli té speciální úpravě, je u této receptury běžná.
Pokud se jednalo o potíže s nadýmáním, tak je možné např. kolem 4.-6. měsíce (kdy je trávicí trakt již zralejší) pak po dohodě s pediatrem zkusit přejít zpět na standardní mléko. Potíže s nadýmáním bývají nejčastěji v prvních měsících života dítěte (nemusí ale nutně skončit s 3. měsícem věku) - později je pak již trávicí trakt více zralý, dítě je také již více pohyblivé, aktivní, což také pomáhá k lepšímu odchodu plynů.
@Jitka Nutricia píše:
To mléko Nutrilon Colics má právě částečně naštěpenou (hydrolyzovanou) syrovátkovou bílkovinu - ta mírně nahořklá chuť je tam tedy kvůli té speciální úpravě, je u této receptury běžná.
Pokud se jednalo o potíže s nadýmáním, tak je možné např. kolem 4.-6. měsíce (kdy je trávicí trakt již zralejší) pak po dohodě s pediatrem zkusit přejít zpět na standardní mléko. Potíže s nadýmáním bývají nejčastěji v prvních měsících života dítěte (nemusí ale nutně skončit s 3. měsícem věku) - později je pak již trávicí trakt více zralý, dítě je také již více pohyblivé, aktivní, což také pomáhá k lepšímu odchodu plynů.
Děkuji moc! Radka
@Radunka89 píše:
Děkuji moc! Radka
Ráda jsem Vám odpověděla, paní Radko. Pokud by Vás ještě něco napadlo, určitě se neváhejte zeptat. ![]()
Ahoj, tak já mám 4 měsíčního kluka a kojím, tak doufám, že mě tady za to nikdo neukamenuje
Jsem za to ráda a když to jde, tak je to podle mě pro mimčo super, ale kdyby to nešlo, tak se myslím, zařídíme taky. Podle mě spokojená máma, spokejený prcek. Jen jsem se chtěla poradit, když říkáte, že výživa ovlivňuje imunitu, tak jak moc je tedy prcek závislý na tom, co já jim? Respektive myslíte, že bych Vás mohla poprosit o rozepsaní ideálního jídelníčku na den? Já třeba nejsem vůbec zvyklá snídat a asi bych měla, možná, že by mi ten pravidelnej režim pomohl i sundat nějaký to poporodní kilo…jak jste na tom po porodu vůbec byly vy ostatní? Co jste jedly, jaký jstě měly režim a jak šly nebo nešly ta kila dolů, začínám být trošku zoufalá, sice mi zůstalo už jen “pět” kilo, ale nejde mi s tím hnout a zároveň nechci jít do nějaké diety, abych prckovi tím nemohla ublížit…
@Lumpicealump Neukamenuje, neboj a když někdo začne, netýká se to tebe, ju ![]()
Mimochodem také kojím ![]()
@Petulka1234 píše:
@Lumpicealump Neukamenuje, neboj a když někdo začne, netýká se to tebe, ju
Mimochodem také kojím
@Lumpicealump píše:
Ahoj, tak já mám 4 měsíčního kluka a kojím, tak doufám, že mě tady za to nikdo neukamenuje![]()
Jsem za to ráda a když to jde, tak je to podle mě pro mimčo super, ale kdyby to nešlo, tak se myslím, zařídíme taky. Podle mě spokojená máma, spokejený prcek. Jen jsem se chtěla poradit, když říkáte, že výživa ovlivňuje imunitu, tak jak moc je tedy prcek závislý na tom, co já jim? Respektive myslíte, že bych Vás mohla poprosit o rozepsaní ideálního jídelníčku na den? Já třeba nejsem vůbec zvyklá snídat a asi bych měla, možná, že by mi ten pravidelnej režim pomohl i sundat nějaký to poporodní kilo…jak jste na tom po porodu vůbec byly vy ostatní? Co jste jedly, jaký jstě měly režim a jak šly nebo nešly ta kila dolů, začínám být trošku zoufalá, sice mi zůstalo už jen “pět” kilo, ale nejde mi s tím hnout a zároveň nechci jít do nějaké diety, abych prckovi tím nemohla ublížit…
Dobrý den milá maminko,
určitě zkuste začít snídat - třeba jen pomalu, zatím třeba jen kousek ovoce nebo třeba kombinaci malé porce ovoce, jogurtu, lžíci ovesných vloček. Abyste nenutila organismus sahat „do zásob“, je potřeba na začátek nového dne přijmout energii a živiny ve stravě.
Pokud byste měla zájem o přesnější ukázkový jídelníček na 7 dní - je k dispozici ke stažení pro registrované maminky na stránkách Nutriklubu - www.nutriklub.cz (jídelníček byl sestaven nutriční terapeutkou, aby byl zajištěn příjem všech nezbytných živin).
Neomezujte stravu, jen se snažte nejíst „zbytečné“ potraviny, které obsahují hodně cukru nebo tuku (sladkosti, tučné potraviny, apod.), nejvhodnějším pohybem je obyčejná chůze - procházky s kočárkem. Na doplnění můžete zkusit třeba pilates nebo jogu, pokud jste toto cvičila již někdy dříve (abyste věděla, jak správně cviky provádět) a nemáte po porodu nějaké potíže.
Rozhodně není vhodný rychlý úbytek na váze - v tělesném tuku mohou být „uloženy“ i škodlivé látky, se kterými se setkáváme v prostředí a rozpouští se v tucích - a pokud byste rychle více tuku odbourala, mohly by se ve větším množství takto uvolnit a přejít do mateřského mléka. Doporučuje se tak redukovat nejvýše 2 kg měsíčně, lépe třeba i méně.
Tak moc děkuji za radu, to úplně koukám, že by se mi tuk mohl vrazit do mléka?? Zkusím tedy začít snídat, díky za odkaz, zkusím to stáhnout, no a hlavně tedy pevnou vůli tak zkusit jíst. Pohyb mám, chodím s kočárkem kilometry po parku a naší čtvrti, jen bych asi potřebovala taky zpevnit.
@Lumpicealump píše:
Tak moc děkuji za radu, to úplně koukám, že by se mi tuk mohl vrazit do mléka?? Zkusím tedy začít snídat, díky za odkaz, zkusím to stáhnout, no a hlavně tedy pevnou vůli tak zkusit jíst. Pohyb mám, chodím s kočárkem kilometry po parku a naší čtvrti, jen bych asi potřebovala taky zpevnit.
Je to tak, že pokud byste „odbourala“ (zhubla) tuk (ve kterém jsou nakumulovány - uloženy - některé ty negativní látky, které potkáváme v prostředí), tak tyto látky se uvolní do krve a z té pak mohou přecházet do mateřského mléka (stejně jako do mateřského mléka přechází např. protilátky, aj.).
Pokud byste potřebovala zpevnění, určitě bych doporučila pilates. Zpočátku je ale vhodné cvičit pod dohledem, abyste jednotlivé cviky prováděla správně. Pokud jste ale pilates již někdy cvičila, už třeba i víte, co je třeba hlídat. A pak je možné cvičit i doma samostatně.
@Jitka Nutricia
Dobrý den, někdy se jen tak sama sebe zeptám, když malou kojím již 22 měsíc, stále ještě mlíčko obsahuje stejné živiny jako na začátku a pokud ano, jaký máte vlastní názor na délku kojení?
Instikntivně cítím, že pokud mě kojení ještě tak moc nevadí, tak mohu ještě dále kojit, třeba ještě tak půl roku. Někdy se ale také sama sebe ptám, jestli to kojení už nemá jen tak ze zvyku ![]()
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď.
Milá @Petulka1234, naše odbornice Jitka Vám Váš dotaz velmi ráda zodpoví, bude zpět online zítra od 8.30. Krásný večer! Nutricia
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat