Poradna: Správná výživa miminek a její vliv na imunitu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
4.10.16 14:47
@Petulka1234 píše:
@Jitka Nutricia Dobrý den, prvně Vám chci poděkovat za to, že nám pomáháte.
Mám na Vás ještě další otázku ohledně spaní a kojení v noci.
Malá má 22 měsíců, stále jí mi dobře a k tomu stále kojím. Přes den kojení neřeším, tam to mám sama se sebou srovnané, jen mě zajímá noc. S malinkou spávám od porodnice v posteli a také jí prsem uspávám. (Nevadí mi to.) - jediná věc, která mě znepokojuje je, že se mi v noci 3-5× jakoby probudí - neprobudí, hned ji dám prso do pusinky, spustí se mlíčko, napije se v polospánku, po 3min. se odpojím a spíme dále.
Otázka zní: má to tak již ze zvyku? nebo může mít takovou žízeň? a nebo by vylo již vhodné pomalinku ji odpojovat? Máme spolu velmi blízký vztah, hřeje mě její blízkost, ale znepokuje mě noc, jestli už to není přes hranici.

Dobrý den Peťulko,

děkuji za Vaše milá slova, jsem ráda, že se do diskuse zapojujete.
Pokud se holčička takto „napůl vzbudí“ a stačí jí jen chvilka sání, nejedná se přímo o hlad, může se jednat o žízeň (i když 3-5× za noc je poměrně často) nebo i čistě o potřebu uklidnění, ujištění o Vaší blízkosti. Můžete zkusit holčičku upokojit v takovém případě např. hlazením, broukáním ukolébavky - i toto by mohlo pomoci, aby znovu usnula a dále klidně spala.

• načítám...
3372
4.10.16 14:50

@Jitka Nutricia Děkuji za názor.

• načítám...
39
5.10.16 08:47

Hezké ráno, milé maminky, dnes jsme opět připravené na Vaše dotazy. Odpovídat Vám bude naše odbornice Ludmila.

• načítám...
5.10.16 09:07

Ahoj, dnes jsem se poprvý zaregistrovala, tak doufám, že se ptám správně. Mám 18měsíčního kluka a 4měsíční holčičku. Jsem po 2 operacích a nemůžu kojit, takže Adámek jako první byl a je na Nutrilonu a měli jsme dobré zkušenosti, tak je nyní i Nelinka. Chtěla bych se zeptat u staršího, mlíčko mu chutná, ale kamarádky mi říkají, že bych mu ho měla postupně brát, že už dítě v tomto věku, by nemělo být tak závislé, tak se chci poradit, mám ho odstavovat? Mlíčko je součástí jeho pitnýho režimu a já se bojím, že mi pak bude málo pít. Pije ráno na snídani a večer než jde spinkat 240 ml. A u 4 měsíční holčičky se chci zeptat, je dost hladová, chtěla bych už zavést kaše. U Adámka jsem mu dávala normálně lžičkou, ale prý je to lepší z lahvičky? A můžu třeba ve stejným týdnu zavíst jak kaši, tak první příkrm?

• načítám...
5.10.16 10:56

Kojenecké a batolecí mléko

Dobrý den milá maminko, nejprve odpovím na dávky batolecího mléka u Vašeho 18ti měsíčního chlapečka. U dětí do tří let je mléko stále součástí stravy a není vhodné děti od mléka odstavit. V současné době by měl chlapeček bumbat za 24 hodin minimálně 330 ml batolecího mléka, vice může vždy. Doplňuje si tím stále vitamíny, minerály a stopové prvky, vše, co je zatím pro vývoj a výživu děťátka důležité. K tomu se pak ještě přidávají mléčné výrobky, jako např. bílý jogurt, ochucený ovocem. Takže určitě u batolecího mléka zůstaňte do tří let věku. V současné době se doporučuje podávat toto mléko i déle, dokud bude chutnat.
A nyní k Nelince.
Rozhodnutí a pokyn, zda již zavést příkrm ke kojenckému mléku dává vždy lékař, protože on vidí, jak miminko prospívá a zda je již připravené přijmout tuhou stravu. Také rozhoduje o tom, zda zčínat kašičkou nebo zeleninkou.
Poradit mohu zatím jen obecně.
kaše se zavádí jako první věčeře, kolem 18 hodiny. První tři až čtyři dny se testuje jen v male dávce na ochutnávání, aby si bříško zvyklo na tuhou stravu pomalu. Pokud bude vše v pořádku, můžete další den podat již plnou dávku, jak je uvedeno v návodu na výrobku. Kaše se podává ve většině případů lžičkou, Je možné jí však vice naředit vodou a pak je možné podat lahvičkou. V tomto období, kdy se zavádí kašička, není doporučeno zavádět jiné druhy potravy. Pokud by při zavádění vznikla nějaká reakce, nevěděli bychom, na jakou složku to bylo. Přeji Vám pěkný den, Ludmila Nutricia

• načítám...
5.10.16 11:22
@Ludmila Nutricia píše:
Dobrý den milá maminko, nejprve odpovím na dávky batolecího mléka u Vašeho 18ti měsíčního chlapečka. U dětí do tří let je mléko stále součástí stravy a není vhodné děti od mléka odstavit. V současné době by měl chlapeček bumbat za 24 hodin minimálně 330 ml batolecího mléka, vice může vždy. Doplňuje si tím stále vitamíny, minerály a stopové prvky, vše, co je zatím pro vývoj a výživu děťátka důležité. K tomu se pak ještě přidávají mléčné výrobky, jako např. bílý jogurt, ochucený ovocem. Takže určitě u batolecího mléka zůstaňte do tří let věku. V současné době se doporučuje podávat toto mléko i déle, dokud bude chutnat.
A nyní k Nelince.
Rozhodnutí a pokyn, zda již zavést příkrm ke kojenckému mléku dává vždy lékař, protože on vidí, jak miminko prospívá a zda je již připravené přijmout tuhou stravu. Také rozhoduje o tom, zda zčínat kašičkou nebo zeleninkou.
Poradit mohu zatím jen obecně.
kaše se zavádí jako první věčeře, kolem 18 hodiny. První tři až čtyři dny se testuje jen v male dávce na ochutnávání, aby si bříško zvyklo na tuhou stravu pomalu. Pokud bude vše v pořádku, můžete další den podat již plnou dávku, jak je uvedeno v návodu na výrobku. Kaše se podává ve většině případů lžičkou, Je možné jí však vice naředit vodou a pak je možné podat lahvičkou. V tomto období, kdy se zavádí kašička, není doporučeno zavádět jiné druhy potravy. Pokud by při zavádění vznikla nějaká reakce, nevěděli bychom, na jakou složku to bylo. Přeji Vám pěkný den, Ludmila Nutricia

Děkuji moc za radu. Adámkovi mlíčko teda určitě nechám. A na Nelinku se ještě zeptám doktorky. Můžu se ještě zeptat ohledněho pití? Adámek je zvyklý pít jen vodu, ale moje tchýně to komentuje, že by měl pít i čaj a další věci. A že hlavně Nelinku bych taky měla naučit na čaj. Je to teda špatně a čaj je ve výživě důležitý?

• načítám...
5.10.16 12:01

tekutiny jako doplněk

Milá maminko, jako doplněk k tuhé stravě je tekutina velmi důležítá. Základem je vždy nejprve kojenecká vodička. Pokud se jí naučí děti dobře pít, máme vyhráno. Není důležité podávat čaj. Pokud ho však občas podáme, je nutné myslet na to, že se částečně usazuje plak na zoubcích a pak je nutné zoubky vyčistit. Pokud chceme děťátku někdy zpestřit chuť, je možné podat i ovocný nápoj např. Hami Jablko, Hami hrozny s voňavou meduňkou, také Hami s Mrkví a banánem. Je možno je ředit i vodičkou na 50 %, aby si nenavykly pouze na tu lahodnou chuť. Na noc se však vždy doporučuje podat jen čistou vodu. Přeji Vám pěkný den, Ludmila Nutricia

• načítám...
5.10.16 14:58
@Ludmila Nutricia píše:
Milá maminko, jako doplněk k tuhé stravě je tekutina velmi důležítá. Základem je vždy nejprve kojenecká vodička. Pokud se jí naučí děti dobře pít, máme vyhráno. Není důležité podávat čaj. Pokud ho však občas podáme, je nutné myslet na to, že se částečně usazuje plak na zoubcích a pak je nutné zoubky vyčistit. Pokud chceme děťátku někdy zpestřit chuť, je možné podat i ovocný nápoj např. Hami Jablko, Hami hrozny s voňavou meduňkou, také Hami s Mrkví a banánem. Je možno je ředit i vodičkou na 50 %, aby si nenavykly pouze na tu lahodnou chuť. Na noc se však vždy doporučuje podat jen čistou vodu. Přeji Vám pěkný den, Ludmila Nutricia

Moc děkuji. A ty džusíky by moje malá už mohla?

• načítám...
5.10.16 16:01

Ovocné nápoje

Milá maminko, jak jsem říkala, nejprv je velmi důležité naučit dcerku pít vodičku. Až lékař doporučí, zavedou se příkrmy. Jakmile bude zvládat dobře zeleninku, plnou dávku a bude dobře pít vodičku, po té je vhodné nabízet i Hami ovocný nápoj - Hrozny s voňavou meduňkou. Z počátku řeď te na 50 % kojeneckou vodičkou. Jak jsem již psala, aby se nenavykla na tu lahodnou ovocnou chuť. Přeji krásny zbytek dnešního dne. Ludmila Nutricia

• načítám...
1185
5.10.16 17:14

@kamysek_ada_nela zdravím, ještě k té lahvy a kaši - když se vybere savička určená přímo pro kaši, tak se nic ředit nemusí. Měla jsem to ze začátku se synem-měl nedůvěru k lžičce a první měsíc a půl měl kaši z flašky.

• načítám...
39
6.10.16 09:01

Hezké ráno, i když deštivé, milé maminky. Dnes jsme opět online a Vaše otázky Vám zodpoví Andrea.

• načítám...
6.10.16 09:10

Poradna výživy pro kojence a batolata

Dobrý den milé maminky,

i dnes jsme tu pro vás - neváhejte se nás ptát na otázky týkající se výživy vašich sluníček. Nevíte-li si rady např. se zaváděním příkrmů, s nastavením jídelníčku, nebo z hlediska vhodnosti určitých potravin, rádi pomůžeme. Můžete se ptát i na otázky týkající se kojení.

Těším se na naši vzájemnou komunikaci, Andrea

• načítám...
6.10.16 09:13
@dalmati píše:
@kamysek_ada_nela zdravím, ještě k té lahvy a kaši - když se vybere savička určená přímo pro kaši, tak se nic ředit nemusí. Měla jsem to ze začátku se synem-měl nedůvěru k lžičce a první měsíc a půl měl kaši z flašky.

Hezké ráno, a můžu se zeptat, kde to sehnat? A neměl pak syn problém přejít na lžičku nebo naopak nezačal špatně pít z láhve? Děkuju

• načítám...
1
6.10.16 09:19

Výživa 5 mesicniho mimika

Dobrý den potřebovala bych poradit je nám 5 měsíců nechce jist žádný příkrmy a stále jsme na mléku nutrilon kojení byl 2 měsíce. Máme 8 kilo takže asi ne strádá ale chtěla jsem mu zvetsit davku ale ne vypije to a chce jist kazde 3 hodiny. Tak nevím jestli mám pokračovat. Doktora mi řekne Dítě si řekne samo a kazde je jine. Děkuji

• načítám...
6.10.16 09:32

@Kujalka Dobrý den maminko, je pravda, že každé miminko je jiné a nelze vše soudit podle tabulek, ale určitě tomu můžeme hodně pomoci a předejít tak do budoucna některým špatným návykům.

Důležité je, jakým způsobem jste se zaváděním příkrmů začali. Některé děti lpí dlouhodobě na mlíčku a je náročnější je přesvědčit, aby přijaly první příkrm. Z toho důvodu se vždy (pokud nedoporučí pediatr jinak) začíná zeleninou. Zelenina je trpké a méně výrazné chuti, ovoce je výraznější a kaše je mléčné chuti - tudíž obojí je pro dítě zajímavější. Vámi zvolený druh zeleniny je potřeba podávat postupně, obvykle se začíná mrkvičkou.

Začíná se vždy jedním novým druhem, který podáváte po dobu 3 dní na zkoušku. Ideální postup je dle následujícího schématu:

1. den: 2 lžičky (ideálně mrkev)
2. den: 4 lžičky (stejného druhu zeleniny)
3. den: 50 g stejného druhu zeleniny
4. den: zeleninu, kterou jsme již zavedli (lze dáte již větší množství) + přidáme k tomu 2 lžičky nového druhu zeleniny
5. den: zeleninu, kterou jsme již zavedli (lze dáte již větší množství) + přidáme k tomu 4 lžičky nového druhu zeleniny
6. den: dáme 50 g prvního druhu zeleniny + 50 g druhého druhu zeleniny
7. den: to, co máme již zavedené + opět další nový druh zeleniny (2 lžičky)

Pokud se stane, že dítě v prvních dnech odmítá, snažíme se neustupovat a nepodávat hned něco jiného. Vždy nový druh zavádíme 3 dny - dítěti nenutíme, ale nabízíme opakovaně. Dítě si musí vytvořit návyk, počáteční odmítání je zcela normální a běžné.

Interval 3 hodiny mezi krmením je zcela v pořádku, nezkracujte jej a ani neprodlužujte. To platí během dne. Během noci by miminko mělo v tomto věku již spinkat, nebo dostat 1 - 2 dávky mléka - s ohledem na jeho celkové prospívání.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat