Správný stravovací režim

611
11.8.12 21:46

správný stravovací režim

Ahoj holky, prosím o vaši radu, mám 6 měs. miminko, plně kojíme, zaš´čla jsme dávat k obědu jen zeleninku, zatím mrkvičku, jak se má dále správně postupovat? začnu přidávat další zeleninku, to vím, pak ovoce atd., ale, když kojím, tak ráno nakojit, dopoledne taky, prostě po těch 3 hodinách, oběd tu zeleninku, nebo něco jiného a pak zase celý den jen kojit až do večera? a kdy začít s dalšíma jídlama, třeba svačinky atd? v kolikati měsících?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
386
11.8.12 22:08

No pokud plně kojíš tak nemusíš přece přikrmovat do 1 roku - mudra mi to říkala…taky plně kojím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
11.8.12 22:11

Srozumitelne navody na zavadeni prikrmu kojenym detem jsou na kojeni.net

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
11.8.12 22:12
@jutinka píše:
No pokud plně kojíš tak nemusíš přece přikrmovat do 1 roku - mudra mi to říkala…taky plně kojím

To se mi nejak nezda :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
11.8.12 22:17

Co se ti natom nezdá? mudra se plete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
11.8.12 22:18
@jutinka píše:
No pokud plně kojíš tak nemusíš přece přikrmovat do 1 roku - mudra mi to říkala…taky plně kojím

Promiň, ale to jsem ještě neslyšela. 8o Kamarádce nechtělo dítě příkrmy (v 8 měsících a byl to podle doktroky problém, protože tak velké dítě už prý potřebuje i jiné jídlo :nevim: )

Taky jsem kojila (do 5 měsíců) a pak jsem postupně začala zeleninu (vždycky jeden druh několik dní, pak vícedruhové směsi), potom jsem přidala ovocnou svačinu (přibližně po měsíci), pak jsem začala postupně přidávat maso a jako poslední jsem nahradila dopolední kojení jogurtem, ale my už jsme částečně na UM.
Podívej se třeba na www.kojeni.net

• Citovat
  • Upravit
32893
11.8.12 22:20
@PetulinaP píše:
To se mi nejak nezda :nevim:

ani mě ne. Naopak poslední výzkumy doporučují zavádět příkrmy i potenciální alergeny kolem 6m.

@esmeralda44 my začínáme s příkrmy cca za měsíc:-) napřed mrkvičku, brambory, dýni…na „oběd“ (pak ještě dokojím, protože mi pak usíná - dělala jsem to tak i se starším, pak aspoň nebyla pauza v kojení tak dlouhá, když jsem zavedla svačinky) Asi za 14dní jsem přidala maso, měsíc po začátku příkrmů jsem dala ovoce na svačinku (odpoledne, teď chci dát dopoledne, víc mi to vyhovuje) a během asi 3dnů jsem odbourala odpolední kojení (takže jsem kojila ráno, dopoledne, po obědě, večer, před spaním a v noci). Další příkrm po měsíci byl jogurt na dopolední svačinku a to se odbouralo kojení hned druhý den. Jako další jsem dala kaši zase za měsíc (takže v 9m) na večeři. A po tom 9m jsem teda kojila ráno, po obědě, před spaním a v noci. Někdy kolem 11m jsem přestala kojit po obědě a ráno a dala jsem snídani. A tím byly zavedené všechny příkrmy. Od roka jsem kojila jen před spaním a od 13m jsem kojit přestala. Teď to plánuju taky tak, snad mě mimčo nechá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1257
11.8.12 22:20
@jutinka píše:

8o Tak to asi ne. Nejpozději se má s příkrmy začít v 6 měsících. To už pak kojení nestačí a dítě potřebuje získat další živiny z potravy. Dneska se naopak doporučuje začít s příkrmy od 4-5 měsíce. To je na zvážení s pediatrem a podle matky. Ale od půl roka fakt nejpozději..Taky se musí pomalu seznamovat s jídlem, s jinou skladbou potravy, jinou tuhostí, složením atd. V roce už mají děti jíst stravu podobného složení jako dospělí a pevné kusy. Takže v roce by na to bylo hodně pozdě. Nejepší jsou stránky kojeni.net tam je naprosto přesně popsáno jak postupovat se záváděním příkrmů, kdy začít dávat maso, ovoce i zvyšovat množství příkrmů a jiné. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2087
11.8.12 22:22
@jutinka píše:

Nesmysl, pokud to jde, tak plně kojit do 6 měsíců, potom začít s příkrmy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
11.8.12 23:48

Zakladatelko, ted v sestem mesici mu vymen jedno kojeni za prikrm, tu zeleninku, co davas. Obmenuj zeleninu, at si vyzkousi nove chute. Taky muzes zkusit kasi. Zhruba po mesici muzes zkusit ovoce a taky uz maso, vymenit druhe kojeni za dalsi prikrm. Osobne jsem od osmeho mesice davala malemu prikrmy 3× denne, kojila 2× denne a 2× v noci.

Kojit vylucne az do roka neni rozumne, nektere duvody tu uz padly, dalsim je zelezo, ktere dite z MM nedostava. Kdyz se narodi, ma zasoby na pul roku jeste z matcina briska, ale pak uz musi zelezo dostavat nejak jinak - z jidla. Zelezo je prave v zelenine a mase, take se pridava do kasi atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
P28
12.8.12 08:54

No, kojení do roka podle mě klidně stačit může, co se energie týče. Ale mezi 4-6 měs. je „startovací okno“ na nakopnutí imunity, tedy nejvhodnější období pro seznamování se s alergeny. Taky už možná kojení nepokryje potřebu některých látek (železo?), ale to si nejsem jistá. Jinak já jsem plně kojila v podstatě do 8 měs., protože jsem prostě do prcka nebyla schopná nic jinýho dostat. Pak se s jídlem rozjel. Do té doby mu kojení stačilo a to byl pořádnej.

• Citovat
  • Upravit
5010
16.2.16 23:37

Dotaz s původním nesouvisí, nicméně nadpis bych pro nové téma volila podobný, tak nebudu zakládat :-)
Dvouletá dcera už začíná mít svoji hlavu, zejména pokud jde o jídlo, nočník a čištění zubů. U toho jídla jsem z ní někdy už na mrtvici. Že nemá na jídlo čas a nevydrží u ničeho sedět jsem si už tak nějak zvykla, ale poslední dobou hodně zkouší moji trpělivost. Jistota je kaše ke snídani a mléčný koktejl k dopolední svačině, to zbaští. V obědě se jen tak pošťourá, ale hned jak vyjdeme ven na odpolední procházku, už by zas jedla (asi hodinku po obědě). Když vezmu nějaký kousek ovoce nebo něco podobného a dám jí to, tak si to venku sní. Když nic nevezmu, tak z toho taky žádná scéna není, v každém případě pak časem zaleze dobrovolně do kočárku a usne. Po probuzení si parkrát dloubne do svačiny a pak chodí a dožaduje se třeba křížal nebo křupek, případně čehokoliv jiného, co zrovna vidí, s večeří to taky nepřehání.
Měla jsem původně představu, že ji povedu k tomu, že u jídla se sedí u stolu, jí se tak nějak pravidelně a podobně. Ale nevím, jestli nechci po dvouletém velmi aktivním dítěti moc. Navíc když si taky postavím hlavu, že bude jíst tak, jak by podle mě správně měla, tak radši nebude jíst vůbec. Je mi jasné, že takovéhle situace jsou v tomhle věku asi normální, jen coby nezkušená matka nevím, jak se s tím vypořádat. Jak jste to řešili vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
17.2.16 00:02

@Suzuveverka Být Tebou, trvala bych u každého jídla doma, jíst u stolu..tedy jak hlavní jídla, tak svačiny. Ale dodržuj to i Ty.
Nedávno jsem to tady někde psala…dělám s dětmi rok až předškoláci. Jíme u stolu.
Kdo nesedí u stolu, jídlo není. Kdo nejí, jídlo schovám a ohřeju ho po spaní. Nikdy nikdo netrucuje déle, než to jedno jedinné jídlo.
Zrovna tak to měli moje 2 děti. Když byl čas jídla, šli jsme ke stolu i my dospěláci a jedlo se. Já vždycky rostla, když byl syn u mý mámy a ta ho krmila za pochodu po celém bytě. Stačil víkend u ní a já pak málem vykvetla…i když pak se srovnal.
Na tohle 2 roky nejsou malý věk…
Posadila bych ke stolu, dala jídlo sobě a jí. Pokud by slézala, na zemi by nic nedostala. Když ale nic, tak nic. Žádné, že se pak bude dorážet křupkami nebo ovocem. Neboj, hlady Ti neumře :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4338
17.2.16 06:30

@Suzuveverka mám stejný názor jako @klafina123

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
17.2.16 07:01

@Suzuveverka jak si to zaridis, tak to budes mit.
Ji se u stolu a jinak to neexistuje.
Jednou povolis a uz se vezes.
Musis byt holt tvrda. Vychovavas dite, formujes ho… ty urcujes pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí